Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zondag Libie, Kader Abdollah en Spruitjeslucht

Zondag 20 maart 2011

Gisteravond is de oorlog uitgebroken. Bombardementen hebben plaatsgevonden, Tomahawks zijn afgevuurd, en Khadafi heeft een menselijk schild om zich heen verzameld. Ik zet de televisie aan op de feiten-zender Nederland 1. Geen nieuws, feitenzender Nederland 2. Geen nieuws. Feitenzender Nederland 3. Niets aan informatie. Geruchten dat een Nederlandse F16 is opgestegen en geland op Sicilie kon niet bevestigd worden op Twitter. Twitter, de meningen site bij uitstek, en daarmee prima aanvullend, moest het nieuws brengen.
In afwachting van verdere berichten en een eventueel extra nieuws bulletin heb ik het boekenweekgeschenk uitgepakt en ben gaan lezen. Het is een cadeau dat de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) jaarlijks uitgeeft en waarmee je op de zondag van de boekenweek gratis mag reizen. Zorgvuldig heb ik alle rescensies die de afgelopen week zijn verschenen terzijde gelegd. Ik wil onbevooroordeeld gaan lezen. En dat heb ik gedaan. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Het is een cadeau en daar past dankbaarheid bij.
Op bladzijde 29, nog ruim 60 bladzijden te gaan, staat een zin die bleef hangen. De jonge Abdel laat zijn oom zijn eerste publicatie zien. De oom, een aardige wijze man zegt: "je hebt het leven vaardig en dramatisch beschreven, maar het is geen kunst. Je hebt jezelf als kunstenaar uit dit boek geweerd". Nog steeds geen nieuws op de Nederlandse zenders en ik lees verder. Grote thema's worden aangeroerd: revolutie in Iran, vrouwenonderdrukking door de Imams, mensensmokkel, politieke verschuivingen in de Sowjet Unie. Alles geillustreerd met onsamenhangende citaten uit de Nederlandse literatuur, slordig aangehaalde gedichten, en als klap op de vuurpijl de reincarnatie van Droogstoppel (uit de beroemde Max Havelaar van Multatuli) in de persoon van Abdel himself. Het boek, zeer goed bedoeld, en heus er staan mooie passages in, ademt de spruitjeslucht uit van de in zichzelf gekeerde Nederlandse samenleving. Een lucht die vast als oefening in inburgering het centrum werd ingeblazen waar Abdel als eerste belandde na zijn geslaagde vlucht uit Iran.
Nog steeds geen nieuws uit Libie op de Nederlandse treurbuis. Ik ga naar bed. Toen ik vanmorgen wakker werd en opnieuw een poging deed om me op de hoogte te stellen van het nieuws viel ik midden in het Work-Out programma van Omroep Max. Ik ruik opnieuw spruitjes. Geen nieuws, goed nieuws?
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2