Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zaterdag Muziekdag Fela Kuti, The Doors en Kyteman

Zaterdag 5 maart 2011

Waarschuwing vooraf: in deze blog zijn een aantal links opgenomen die opzwepend zijn, lang duren en ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. U kunt de links een voor een aanklikken (open in apart venster), u kunt de links kopieren en op een rustig moment gaan luisteren, u kunt ook naar de facebookpagina gaan van Dagtaak om daar later de clips een voor een aan te klikken en te beluisteren: Facebook -Dagtaak. Vrienden maken mag, ook al kennen we elkaar (nog) niet.
Vandaag is immers een feestje. Dagtaak bestaat vandaag precies 1 maand en dat moet gevierd worden, met muziek vanzelfsprekend.
Vrijdagmiddag heb ik de vraag de twitter-ether ingegooid welke band, met welk nummer echt op het favorietenlijstje moest staan. Verrassend maar niet onterecht werd The Doors LA Woman het meest genoemd (aanklikken mag, maar dan in apart venster, zodat je verder kunt lezen.( http://www.bitly.nl/7ad2a7 ) . Jim Morrison nog springlevend, uitdagend en opzwepend en altijd dat orgeltje! The Doors waren en zijn de cult band bij uitstek. Zelfs mijn dochter, 18 jaar, bezocht twee jaar geleden het graf van Jim ( zij noemt hem steevast Jimmy) in Parijs en viel in zwijm voor twee look-alikes van Jim die met een gitaar oude nummers nieuw leven in zaten te blazen aan de rand van zijn graf. Voor vol begrip: zij is geboren 21 jaar na de dood van Jim Morrison in "71.
Toen Jim Morrison overleed was de Afrikaanse muziek onbekend in het "Westen" behoudens wat post-koloniale deuntjes en natuurlijk de reggae die wel volop op kwam in de jaren '70 door Bob Marley. De man die in Afrika Wereldberoemd was en steeds populairder werd in Europa en de VS was de Nigeriaan Fela Kuti. Met een sound die zich laat omschrijven als Afrikaans en toegankelijk voor westerse toehoorders wist hij massa's op te zwepen en zelfs een rol-model te worden in zijn land van herkomst Nigeria. Fela werd presidentskandidaat. Hij redde het (net) niet en kwam eind jaren negentig om het leven door Aids. De legendarische Fela Kuti is nog steeds meer dan het aanhoren waard. Fela was ook een cult-held. Hij heeft een greep gedaan naar de macht in Nigeria en verloren. In Midden Afrika maar ook in veel Noord-Afrikaanse landen is Fela Kuti nog steeds een begrip. Zijn leven is vervat in een musical waarin zijn zoon een hoofdrol vertolkt. Eind april 2011 zal deze musical die al een tijdje in New York heeft proefgedraaid ook in Nigeria zelf worden opgevoerd. Op het podium een batterij aan blazers, zangers en percussionisten. Kijk en geniet: http://www.bitly.nl/dd1250 . Fela is cult. Nog steeds staat hij model voor de emancipatie van de onderdrukte (Noord/Midden) Afrikanen.
Colin Benders vindt het niet leuk. Na een waanzinnig succesjaar in 2009 heeft hij er alles aan gedaan om zijn Kyteman-project om te buigen tot Kytecrash. Op teren op succes zou een zware straf moeten staan en vernieuwing is het credo! Gelukkig gaat Colin niet overal over en is het ook een beetje het feestje van Dagtaak die wil laten horen dat wat Colin deed met zijn Kyteman zeker raakvlakken heeft met Fela Kuti tientallen jaren daarvoor. Blazers, overvol podium, uitstraling en genialiteit. She blew like Trumpets (http://www.bitly.nl/7016c6) .
Niets is veranderd en niets verandert zo snel als de waan van de dag. Zolang de passie en de waarachtigheid van de muziek herkenbaar is, is muziek meer dan een troost. Ze is de aanjager van veranderingen en van inspiratie. The Doors, Fela Kuti en Kyteman!
Met dank aan BlogspotNL, Mijn dochter en Mevrouw Dagtaak.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2