Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Woensdag Van Meurs en Rechtbankverslag via Twitter

Woensdag 2 maart 2011

Gisteren stond een oud-wethouder en wereldberoemd politicus in Arnhem voor de rechtbank. Reden: bezit van aanzienlijke hoeveelheden kinderporno op zijn pc en verdacht van verspreiding van foto's en ander beeldmateriaal. De naam van deze man Van Meurs kan hier genoemd worden. Enige vorm van bescherming van de naam zoals dat gebruikelijk is zolang iemand niet is veroordeeld hoeft niet meer. Waar De Pers nog melding maakt van de zitting van gisteren met "Van M", is onder meer in De Gelderlander voluit zijn naam te lezen. Wel begrijpelijk. Toen deze man in november 2010 is opgepakt ging er een golf van eerst ongeloof en later van diepe afschuw en verontwaardiging door het Arnhemse. Van Meurs is bekend, lange tijd als wethouder, en de laatste jaren als gemeenteraadslid, zijn naam verhullen zou vreemd zijn geweest.
Gisteren werd een voor mij nieuwe vorm van journalistiek geintroduceerd. Via Twitter kwamen om de paar minuten de meest schokkende one-liners voorbij. Over de aard van de foto's. Over de persoonskenmerken van Van Meurs. Over seksuele voorkeuren. Na verloop van tijd werd mij duidelijk dat dit niet zozeer one-liners waren, maar dat er verslag werd gedaan van een rechtszitting door Berrie van Helden redacteur van De Gelderlander. Gedurende de dag werd dit bevestigd door een tweet van de hoofredacteur van De Gelderlander die verwees naar de hashtag # waar de zitting bijna live gevolgd kon worden. Het verhaal is vreselijk, de missstappen van Van Meurs zijn onterend, de sexindustie die daarachter zit is misdadig en te vunzig en gruwelijk voor woorden.

Ik ken de redacteur van De Gelderlander niet persoonlijk maar geloof in de oprechtheid en integriteit van deze man. De vraag die steeds door mijn hoofd spookt is echter of deze vorm van journalistiek niet te ver gaat. Gaan we over naar een nieuw soort Twitter journalistiek waar in 140 tekens middels one-liners, hoe kan het anders met 140 tekens, zonder mogelijkheid tot duiding en analyse, gegevens over personen de wereld in worden gestuurd?
Wij, gewone burgers, hebben het recht om goed geinformeerd te worden. Twitter is een prachtig forum om snel kennis, meningen en nieuwsfeiten tot ons te krijgen. Voor zaken waar duiding, analyse en toetsing van geraporteerde feiten een rol spelen om tot een oordeel te komen ligt dat anders. Ik ben er nog niet uit. Het artikel vandaag in De Gelderlander van dezelfde Twitter Journalist was goed en informatief. Veel tweets die gisteren geplaatst zijn onder de hashtag #vanmeurs zijn niet meer te achterhalen, en dat lijkt me maar goed ook. Niet voor herhaling vatbaar. Uitspraak 15 maart.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2