Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Woensdag ADO en het decorum van onze rolmodellen

Woensdag 23 maart 2011

Woensdag ADO en het decorumverlies van onze rolmodellen

Al dagen pieker ik me suf. Er klopt iets niet aan de berichtgeving rond Lex Immers van ADO. Natuurlijk: hij had het vast niet bedoeld om daadwerkelijk te gaan jagen op Joden in Nederland. En natuurlijk de rijmzin: Hamas, Hama etcetera was niet letterlijk bedoeld door de supporters. Lex geneerde zich op dat moment dan ook niet om met een paar medeploeggenoten en de trainer mee te lachen op het podium en het feestje nog wat te rekken. De sfeer zat er immers goed in na de overwinning.
Vele interviews zijn we inmiddels verder. In de VI, het AD, voetbalprogramma's op de TV en vast nog veel meer. De discussie gaat over de geuzennaam die de Ajax-supporters aan zichzelf hebben gegeven, en in hoeverre Lex toen hij op het podium stond al dan niet besefte of het om een geuzennaam of om een bevolkingsgroep ging. Hij besefte niet dat het ronduit kwetsend, beledigend en ook nog angstwekkend is wat zij daar uitkraamden.Hij accepteert zijn straf (geldboete) en ook John heeft ruimhartig zijn excuses aan Ajax aangeboden. Kous daarmee af.
Maar waar ik steeds over pieker, behalve natuurlijke de pijnlijke en walgelijke vertoning, is het enorme decorumverlies waar rolmodellen en gezagsdragers in Nederland zich publiekelijk aan openstellen. John van de Brom, een hartstikke leuke vent overigens en hij bewijst zich als een goede coach, die op het podium met een biertje in hand lachend naar de blote borsten van ene Annemiek zit te kijken. Ok, voetbalcoach, beetje populistisch mag, mits je niet te ver gaat in je uitlatingen. Hij had daar helemaal niet moeten staan, maar een fantastisch interview moeten afgeven.
Cohen, serieus en sympathiek gezagsdrager, die zich mee laat nemen in een polonaise tijdens een KoffieMax uitzending of een rol als Poppenkastpop aanneemt. Hij had dat niet moeten doen, maar serieus moeten uitstralen dat hij een man is die regeringsverantwoordelijk wil en kan nemen.
Erica Terpstra, een vriendelijker mens ken je bijna niet en moeder alle sporten, die in de euforie na de zoveelste gouden medaille tijdens de winterspelen straalbezopen het Nederlandse volk via de radio toespreekt. Ze had uurtje moeten wachten en nuchter maar enthousiast moeten vertellen dat deze successen gevolg zijn van tasoenlijk sportbeleid.
Populistisch taalgebruik in de Tweede Kamer. Voorbeelden te over. Getier en elkaar voor rotte vis uitmakend terwijl wij, de massa, wil dat we fatsoenlijke vertegenwoordigers hebben.
Allemaal zelfgekozen momenten, los van politieke zaken, corruptie of ambtsmisbruik zoals Leers in Bulgarije of in brievenbusplassende politici.
Zelfgekozen decorumverlies om de Nederlandse bevolking, de supporters, de kiezers duidelijk te maken dat ze 1 zijn met hun achterban. Dat ze ook kunnen zuipen, brallen, hossen en elkaar voor rotte vis uit kunnen maken.
Op de videobeelden vanuit het ADO-honk zie je dat enkele supporters zich lachend op de benen slaan met een blik van..nou ja..als wij dat nu doen, maar zie je die mafkezen op het podium! Als Cohen zich hossend aansluit bij de polonaise zijn de beelden nog dagenlang vaste humor op de TV en zelfs de meest fanatiek hossende carnavalvierders krijgen plaatsvervangende schaamte. Iedereen gunt Terpstra een borrel, maar om dat nu straalbezopen op de radio te laten blijken terwijl zij de vooruitgeschoven post is voor ons land.
Ik noem speciaal Van de Brom, Cohen en Terpstra met name omdat het alledrie sympathieke mensen zijn waar, denk ik, weinig kwaad bij zit. Maar het gemak waarmee zij en vele andere gezaggsdragers steeds maar weer menen zich aan te moeten sluiten bij volksuitingen denkend daarmee populariteit af te dwingen is genant.
Daar zitten wij, kiezers, supporters, tv-kijkers helemaal niet op te wachten.Wij willen ook graag serieus genomen worden.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2