Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vrijdag Hillen , MIVD , Zondagrust

Vrijdag 25 maart 2011

Vrijdag 25 maart, Hillen, de MIVD en de Zondagsrust
In de Dagtaak van gisteren maakte ik melding van het onderschepte voicemailbericht van Hillen aan Maxime. Dat was een grap. De grap sloeg op het gemak waarmee de berichten ingesproken op een Vodafone telefoon door derden afgeluisterd kunnen worden. Ik denk dat met de wetenschap van vandaag het helemaal niet onwaarschijnlijk is dat Hillen er inderdaad graag een paar dagen tussenuit wil piepen. Als ik hem was zou ik gewoon een mailtje sturen naar zijn ondergeschikten. Niemand die het leest of opmerkt. Maandag pas wellicht. Wie dan leeft, wie dan zorgt!
Hoe is het in vredesnaam (of moeten we nu zeggen in oorlogs-naam) mogelijk dat in een land dat zich begeeft in een oorlogssituatie de belangrijkste inlichtingendienst ( de MIVD-Militaire Inlichtingendienst) zondagrust houdt? Vanuit het fregat De Tromp is op zondag 27 februari een "mailtje"gestuurd naar de MIVD om te laten checken of het veilig genoeg was de reddingsoperatie van de Haskoningman uit te voeren. Toen er na twee uur nog geen antwoord was besloot de militaire top dat Geen Nieuws Goed Nieuws betekende en er overgegaan kon worden tot actie. Waar dat op uitgelopen is weten we inmiddels.
Een mailtje! Nederland in oorlog. We willen militaire inlichtingen en we sturen een mailtje! Goh, nog steeds geen antwoord, gek zeg, dan maar over tot actie, we zien wel waar het schip strandt. Niet eerst bellen, Hans? Ben je mal, de jongelui hebben wel wat beters te doen op de vrije zondag, laten we hun verder niet lastigvallen.
Het is nog goed afgelopen. Een paar dagen vastzitten in Libie in een oorlogssituatie is geen pretje, maar het had heel wat slechter kunnen aflopen voor de bemanning van de Lynx helicopter. De MIVD had het waarschijnlijk zo kunnen zeggen. "Niet handig, Hans, doe maar even niet die operatie,Sirte is het bolwerk van Kadhafi en er zijn meer mogelijkheden om de Haskoningman veilig naar Nederland te krijgen".
Vaak worden ministers in een lastig pakket gebracht omdat ze nu eenmaal verantwoordelijk zijn voor wat er op hun departement gebeurt. Of ze er nu direct wat aan hadden kunnen doen of niet. Maar we mogen toch aannemen dat bij de reddingsoperatie van een maand geleden Hillen, Rutte en Rosenthal zelf daar nauw bij betrokken waren. Mannen die beslissen over de inzet van onze manschappen, die besluiten over oorlog of geen oorlog, mannen die zich laten voorlichten over elke hoed en de rand door hun inlichtingendiensten alvorens een serieus besluit te nemen. Tuurlijk: maar op zondag niet. Onze Kortjakjes zitten dan met hun boek vol zilverwerk in de kerk.Dat Hillen er niets over heeft gezegd tegen de volksvertegenwoordigers kan ik me voorstellen.
Ik zou me doodschamen. Ik zou met de noorderzon vertrekken en niets meer van me laten horen. telefoon uit en voicemal aan!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2