Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Maandag Odyssey Dawn en het Paard van Troje, De Vredesmars van Kadhafi

Maandag 21 maart 2011

Als het aan Kadhafi ligt gaan binnenkort duizenden van zijn aanhangers op pad. Op pad van Tripoli naar Benghazi. Allen gewapend met slechts een olijftak. Het moet een vredesmars worden om de Libiers maar ook de wereld duidelijk te maken dat het land niet ten onder wil gaan aan opsplitsing en verdeeldheid noch aan plunderingen. Het Libische persbureau Jana maakte dit maandagochtend bekend. De aankondiging komt enkele uren na de hernieuwde afkondiging van een Staakt het Vuren. De opmars van de eenheden van Khadaffi naar Benghazi is kansloos geworden door het ingrijpen van de Fransen, Britten en Amerikanen.

Wat te doen als je leger is uitgedund, je nauwelijks meer slagkracht hebt en je manschappen zijn geisoleerd en in verwarring gebracht, en je wilt een stad innemen? Je bedenkt een Truc. Je organiseert een vredesmars! Kadhafi gaat er vanuit dat er duizenden met hem mee willen gaan om de tocht van 650 kilometer af te leggen. Vanzelfsprekend moeten deze burgers bevoorraad en beschermd worden. Ze worden dan ook geflankeerd door legereenheden van Kadhafi zelf. Broederlijk naast elkaar. Als een omgekeerd Paard van Troje zullen de manschappen Benghazi in kunnen wandelen. Geniaal! Hoe kom je er op.
Khadafi moet zich de afgelopen dagen doodgeschrokken zijn. Niet verwacht dat de internationale gemeenschap echt de daad bij het woord zou gaan voegen. Toen hij vernam dat de operatie de naam Odyssey Dawn had meegekregen, kreeg hij een glimlach om zijn mond. Eureka! ik heb het. Het hele weekend is Kadhafi in bed gebleven met slecht een boek: De Ilias van Homerus. Waarin de heldendaden van Odysseus staan beschreven. Odysseus is de bedenker van een list om de stad Troje in te kunnen nemen. De list bestaat er uit dat de Griekse manschappen verstopt in een groot houten paard binnen de stadsmuren wordt getrokken. Eenmaal in de stad gaat het paard open en de Grieken nemen de stad in.
De truc is genoeglijk bekend en de internationale troepenmacht zal niet zomaar een reusachtig paard of kameel de stad Benghazi in willen trekken.
Maar wat te doen tegen een groot menselijke schild bestaande uit burgers met olijftakken in de hand met naast zich gewapende militairen? Het Westen is als de dood om slachtoffers te maken onder de Libische burgers. Kadhafi heeft het omgekeerde paard van Troje bedacht en is hiermee van slachtoffer van Odysseus zelf de Odysseus geworden. Nu de uitwerking nog. De wandeltocht van Tripoli naar Benghazi zal minstens 10-12 dagen duren. Tijd genoeg voor Sarkozy en Obama om met een stapel goede boeken op het nachtkastje de tegenzet voor te bereiden.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2