Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dinsdag Terugkomdag Kunduz Politietraining

Dinsdag 29 maart 2011

Welkom Rekruten hier in het zonnige Kunduz op de maandelijkse terugkomdag. Blij dat jullie allemaal heelhuids weer zijn aangekomen. Ik mis alleen Abdul, iemand iets van hem vernomen? Ok, hij is toch de poort uitgegaan hoor ik daar achter iemand zeggen, en niet teruggekomen dus? Goed, dat is niet de bedoeling jongens. We hebben duidelijk afgesproken dat we met z'n allen binnen de poort blijven tot deze afschuwelijke oorlog achter de rug is. De poort gaan we alleen uit onder begeleiding van onze strijdmakkers. Als iemand Abdul tegenkomt laat hem zich dan direct melden bij AnneMarie. Zij is verantwoordelijk voor het verzuimbeleid bij deze trainingssesie.

Goed, wat gaan we vandaag doen. Twee dingen. We gaan leren hoe we mensen veilig kunnen laten oversteken in Kunduz stad. En daarna gaan we naar de spoorwegovergang om op een creatieve en ludieke wijze de mensen duidelijk te maken dat ze moeten wachten als er een trein aankomt. De politie is je beste vriend zeggen we in Nederland, en dat willen we graag ook hier in Afghanistan uitdragen.

We nemen Volkskrant fotograaf Ton Koene mee die een fotoreportage zal maken op Page Three van de People's Daily voor de Nederlandse achterban zodat ze daar ook zien hoe effectief een goed geolied politieapparaat in Kunduz kan bijdragen aan het welzijn van de burgers. Vanwege het tijdsverschil kan de foto dan mooi al 29 maart geplaatst worden.

Van belang bij het veilig laten oversteken van burgers bij drukke verkeersaders, zoals bij markten en grote pleinen, is dat jezelf als politieman zichtbaar maakt. Armen wijd uit elkaar, maak jezelf groter dan dat je bent en vergeet niet het STOP bord duidelijk zichtbaar in de hand te hebben. Kijk de mensen aan en zet je schoenen in de looprichting van het overstekende volk. Dit gaan we oefenen. Meerdere malen tot het er goed in zit! Wij zijn politie voor het hele land, Taliban of niet, het veilig overbengen van rechts naar links heeft de grootste prioriteit!

Als de oefening er goed in zit lopen we onder begeleiding rustig (!), ik herhaal rustig! dus niet zoals vorige keer, mannen, toen na de zelfmoordaanslag op de hoofdallee iedereen wild heen en weer begon te rennen, richting de spoorwegovergang. Daar wacht ons een verrassing. Kinderen uit het Nederlands Adorp hebben samen met de kinderen van het Minister Hillen college hier in Kunduz een bord gemaakt dat iedereen wel aan het denken zal zetten: Wil je Blijven Leven, Wacht dan Even!!

Ik laat jullie nu achter onder de bezielende leiding van Annemarie en Brigadier Jos. Over een maand zie ik jullie allemaal weer dan gaan we beginnen met onze alfbetiseringscursus. En tot die tijd: Wil je blijven leven, wacht dan even, maar dan wel binnen de poorten!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2