Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Zak (5) Eerlijkheid, Gene en Schaamte, de Banneling

Vrijdag 13 juli 2012

deel 1. over de liefde en woorden in het donker;
deel 2.over de hoofdpersoonbescherming en het verloren manuscript;
deel 3. zin en onzin en de aanleiding;
deel 4. poging de geschiedenis te herschrijvenDe banneling
 
"Durf jij iedereen open in de ogen te kijken? Ik bedoel, durf jij iedereen die je gekend hebt zonder schaamte of gene tegemoet te treden? Of zijn excuses op zijn plaats, voordat je verder kunt?"

We waren weer ingestapt. De vraag kwam onverwacht en was confronterend. "Ik sta in voor alles wat ik gedaan heb, meegemaakt heb, maar inderdaad, was het altijd even duidelijk en transparant? Ik heb leed veroorzaakt, ben gevlucht, dichtgeklapt, en heb zonder het verdriet te delen de deur dichtgedaan. Andersom is ook waar, ik heb pijn gehad. Steeds opnieuw ben ik de eenzaamheid ingegaan. Soms uit vrije wil, soms gedwongen, weggestuurd.

Geen slachtofferrol, God bewaar me. Maar ook niet een van een dader, een welbewuste wellusteling die niets en niemand ontziet en daarna wegkruipt, zichzelf verbergt in de grotten van het onzichtbare." Nog steeds had ik de vraag niet beantwoord. De beelden tollen rond, de woorden gonzen door mijn hoofd. Liefde, venijn, hartstocht, vervreemding, verlangen.

Ik zag aan zijn blik dat hij ontevreden was met het antwoord, al wist hij dat ik dichtbij de waarheid, mijn waarheid kwam. Het laatste restje, het uiteindelijke woord kwam niet over mijn lippen. In mijn hart wist ik welke blik ik zou vermijden. De blik die mij het meest blij heeft gemaakt. De blik ook die mij het meest dodelijk getroffen heeft. Venijn, liefde, hartstocht.
We zouden door moeten gaan. Dit was nog maar het begin van de reis.
 -------------

Bij de balie werden we opgewacht. "U bent net op tijd, als u geluk heeft dan vindt u hem nog in de kleedkamer." We namen de lift, een klein muf hokje met een klein spiegeltje. We keken elkaar aan via de spiegel. De lift kwam rechtstreeks uit in de kleedkamer. Artiesteningang. De kamer was leeg, hij moest net vertrokken zijn. Een sigaret brandde nog na in de asbak. Gitanes. We waren niet op tijd, we waren net te laat. Voorzichtig opende ik de tochtdeur en hoorde de stem. Het was begonnen.

De schijnwerpers waren op hem gericht. Wij stonden in de schaduw. Minder nog dan de schaduw. We stonden daar waar het licht niet kwam, niet op was gericht. De show die zich voor ons afspeelde duurde een uur. We beleefden het als in een flits. Een aaneenschakeling van emoties die samensmolten tot een grote apotheose. Als een orgastische belevenis die aanhoudt tot hij gestopt is.

Ik klikte, nam de foto. Zijn jasje had hij al eerder uitgetrokken en hing, nee, plakte aan zijn linkerschouder. Het zwarte hemd doorweekt van zijn lichaamsvocht leek na te dampen. Hij keek naar mij terwijl hij me onmogelijk kon waarnemen in het donkere, lichtloze gat waar wij ons ophielden. Hij keek en knikte. Ik was er maar kon er niet zijn. Hij draaide zich onmiddellijk om en vertrok.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 3?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken