Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Zak (4) en de poging de geschiedenis te herschrijven

Donderdag 12 juli 2012

deel 1. over de liefde en woorden in het donker;
deel 2.over de hoofdpersoonbescherming en het verloren manuscript;
deel 3. zin en onzin en de aanleiding;
deel 4. poging de geschiedenis te herschrijven


Ik loop rechtstreeks naar de plek waar ik moet zijn. Een bijna rechte streep vanuit het stationsplein naar het oosten. Ik weet dat ik niet welkom zal zijn, maar ik weet ook dat ik mag blijven. Er zal een bed voor me staan, een tafel, een kast en nog wat meubilair die een kamer een kamer maken. Ik zal hem in mogen richten als ik dat zou willen, ik zou het ook mogen laten. De keuze zal aan mij zijn. Vanaf nu zullen alle keuzes aan mij zijn. 
------------------------
 
Na een week werd ze gevonden. Aangespoeld. Ze was doorgelopen tot ze niet meer verder kon, en toen toch verder. Het lichaam was onherkenbaar, identificatie had kunnen plaatsvinden door haar collier. Daar was haar voornaam ingegraveerd. Het echtpaar dat haar had zien liggen had er in eerste instantie geen lichaam in herkend.

Vissen, schaaldieren en het zoute water hadden hun werk gedaan. De weerkaatsing van het zonlicht op het collier had hun aandacht getrokken. Met een stok peurde de man in de weke massa om te kijken wat er blonk. Ze trokken beiden spierwit weg toen ze in de gaten kregen dat het een lichaam was. Half kotsend en overstuur is de man naar de dichtstbijzijnde strandtent gesneld en heeft daar de politie laten bellen. De strandpolitie was er binnen een kwartier. Met linten werd het strandgedeelte afgezet en wat er nog over was van haar is voor nader onderzoek meegenomen.

Op de lijst van vermiste personen stond geen persoon die logischerwijs met haar in verband kon worden gebracht. Die avond was er een oproep op de nationale televisie en de volgende dag een bericht in de krant. Er kwamen diverse tips binnen en verontruste telefoontjes. Na twee dagen kon haar identiteit worden vastgesteld. Eva de Jager. Haar broer, Peter werd geïnformeerd. Wat er nog van haar restte is begraven in de duinen. Zo was haar wens. Behalve haar broer en zijn echtgenote Annelies en drie vriendinnen waren er verder geen gasten op de begrafenis. Sober, plechtig, maar vooral koud en winderig.

De plek in de duinen die als begraafplaats was aangewezen was slecht toegankelijk. De laatste honderd meter moest de kist gedragen worden. De dragers kwamen uit het dorp. Meestal wordt de kist door familie gedragen, bij gebrek aan voldoende familie had hij vier mannen ingehuurd. Zelf droeg Peter een plastic tas met daarin een cd-speler op batterijen. De laatste klanken, voordat zij naar beneden werd getakeld, waren van Philip Glass, Koyaanisquatsi. Minimalistisch. Zo was zij ook. Het was de eerste CD die hij zag liggen toen hij haar kamer betrad.

In de woning had Peter geen adresboekje kunnen vinden. De drie vriendinnen hadden gereageerd naar aanleiding van de overlijdensadvertentie die hij in de krant had laten plaatsen.
Het was voor Peter de eerste keer dat hij in haar huis kwam. Ze hadden elkaar de laatste jaren op een enkel kort telefoontje na niet gesproken. Hij wist weinig meer van haar leven. Op de salontafel in de woonkamer lag een opengeslagen boek “De verbanning”. Hij had het meegenomen en een legger gestoken op de bladzijde waar zij gebleven was. Hij zou het voor haar verder uitlezen, dat was het minste dat hij voor haar kon doen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 1?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken