Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

De laatste wil

Maandag 4 september 2017

Dagtaak publiceert af en toe teksten die maar een paar uur online staan. Meestal zijn dat korte verhaaltjes die later nog verder uitgewerkt moeten worden tot een groter verhaal. Dit is er één van.


De zaal was gevuld met familieleden van wie de meesten zich bij de ingang nog opnieuw aan elkaar moesten voorstellen. Neven, nichten, ooms en tantes, van elk een paar.  Eén zekerheid: meer dan de helft van de zaal was gevuld met bloedverwanten van wie enkelen elkaars mengeling van wit en rood wel konden drinken. Een kleine minderheid was aangetrouwd en gedroeg zich stemmig maar ongemakkelijk.

Op het podium stond een kist en een paar bladen met gevulde glaasjes.  Voordat de eerste spreker zijn opgang mocht maken werden de geachte genodigden in polonaise-volgorde langs het podium gestuurd, drie maal, waarbij bij elke doortocht een glaasje oude klare van het blad moest worden gepakt en achterovergeslagen.  Een vergeten tante hield het twee maal vol, verliet de stoet, ging zitten en viel in slaap op de achterste bank totdat de laatste klanken van de jachthoorn wegebden.
De rest hield zich keurig aan het protocol en de sfeer werd er loslippiger door, maar niet vrolijker.

Een naast familielid van de overledene, die de eer had als eerste een paar woorden tot de zaal te mogen richten, stelde zich voor aan de zaal met de gedenkwaardige woorden: " U kent mij niet, maar ik was zijn broer." Een enkeling applaudisseerde en riep luid: "Bravo, Hulde, wat een begin!"  De spreker sprak over hun gezamenlijke ouders, huisdieren die ze gehad hadden en over een uitstapje naar Den Haag dat tevens hun laatste gezamenlijk reis was geweest; een bezoek aan een zus waarvan ze het bestaan niet wisten, of althans nooit over hadden gesproken. Hij sloot af met de woorden: "Wie is er klaar voor de vierde rondgang, ik wel?!"  Hij pakte een glaasje van het blad en nam dat mee naar zijn zitplaats recht voor het podium. Op de man na die luid geapplaudisseerd had, stond niemand op. Wel namen wat  aanwezigen haastig een slokje uit heupflesjes die ze bij zich hadden. De emoties moesten worden onderdrukt, zoveel was wel duidelijk.
Of de tweede en tevens laatste spreker nog doordrong tot de zaal, werd niet duidelijk. Er kwam in elk geval geen enkele reactie toen deze met dubbele tong de zaal maande tot rust en kalmte bij het verlaten van het gebouw en zich niets moest aantrekken van de massa die zich inmiddels op het bosachtige terrein had verzameld. Even opperde hij iets over de achteruitgang, maar dat bleek niet aan de orde.

Onder begeleiding van de blazers van Het Aardhuis met het aloude "Zum Essen" werd de zaal ontruimd.

"Daar komen ze! De respectlozen! Laaielichters! Over de doden niets dan goeds!" Op het geïmproviseerde podiumpje van het parkeerterrein voor het uitvaartcentrum hadden zich tientallen mensen verzameld onder de noemer: "Vrienden Van". In een lange rij stonden sprekers klaar die hun respect wilden tonen aan de overledene en in wilden gaan op de jarenlange vriendschap die ze hadden ondervonden. Achter hen was een groot lint gespannen met de woorden: "Wij waren er wel altijd." Degenen die niet hoefden te spreken hadden een haag gevormd voor de uitgang. Familie en aangetrouwden konden niet anders dan de haag kiezen. Een lange haag. Een aaneengesloten haag. Toen de eerste familieleden aan het eind van de gang weer zichtbaar waren, bleek iedereen kaalgeschoren en was er van de kleding niet veel meer over.

De dag verder verliep zonder veel incidenten.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zondag 4 juni:
Nog een klein uurtje (00.30)

Marco schreef op Zondag 4 juni:
Ben er voor op gebleven...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 1?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken