Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Mijn eigenander, de opluchting en de Dagtaak

Dinsdag 19 juli 2016

Opluchting na de Dagtaak van eergisteren. Het is wel mooi geweest met de anderen en het volk en de democratisch gekozen leiders en de mening van Dagtaak daarover. Tijd en ruimte voor mezelf en mijn eigenander. is nu geboden. Want daar letten we, en ik ook, massaal te weinig op. 'Zie hem (-de eigenander-) als een dierbare vriend die je liefdevol vermaant en waarschuwt, indien nodig,' zo sprak de psycholoog Dolph Kohnstamm ons toe in zijn interview met Jeroen Vullings in de Vrij Nederland (27).

De eigenander die ons waarschuwt. Die mij waarschuwt, die jou waarschuwt, die de democratisch gekozen leiders waarschuwt, die het stemmetje in je hoofd is dat wel heel dicht bij een soort van geweten komt. Dolph Kohnstamm haalt in zijn boek citaten aan van eervolle, belezen en in elk geval beminde en/of gerespecteerde personen, van Tolstoj tot Anne Frank en alles wat daar tussenin zit, die bij zichzelf te rade gaan of in elk geval een poging tot zelfreflectie doen en met zichzelf in gesprek gaan.
De eigenander die liefdevol vermaant. Liefdevol en vermanen. Twee woorden die lastig zijn voor de grotere Ego's, maar als je er een kleine burn-out, identiteitscrisis of staatsgreep voor over hebt erg van nut kunnen zijn.

Ik heb mezelf liefdevol doch vermanend toegesproken en voor nu bedacht dat ik me niet meer zo kwaad moet maken. Zoals mijn broertje eén van zijn karakters liet zeggen: "Ik hou van U, ook als u lelijk bent." Ik heb het geoefend, in het begin was het moeilijk en komt het lastig de strot uit, maar na wat pogingen lukte het hardop: "Ik hou niet van U, maar ik zal proberen u daar niet langer mee lastig te vallen," veel verder kwam ik niet, maar het voelde toch al bevrijdend. 

Een Dagtaak is een Dagtaak, en als het gaat lukken om me niet langer kwaad te maken over de Poetins, de Erdogans, de Trumps, de Johnsons, de Wilders, of de Le Pens of de massa die één van bovengenoemde charlatans steunt, maar daar liefde, respect en soms ook mededogen tegenover kan stellen, dan is de missie geslaagd. "Ik hou van U, ook als u verdorven bent."

Wellicht zijn er nog veel gesprekken met mijn eigenander voor nodig, maar die tijd gun ik mezelf.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Roos079 schreef op Zaterdag 24 september:
Prachtig voorwoord van Douwe Draaisme...alleen daarom al..

Irene schreef op Vrijdag 22 juli:
Fascinerend vind ik zijn polemiek met Swaab over de vrije wil. Kohnstamm is dan overtuigender vind ik, jij Linda? Maar als ik rijtje zie van Dagtaak van Erdogan tot Poetin dan maak ik me uitmerate zorgen over de vrije wil...

Linda Vogel schreef op Woensdag 20 juli:
Doen Peter, de moeite waard! En zeker geen vakjargon, maar uitermate leesbaar en haalt herinneringen boven.

peter schreef op Dinsdag 19 juli:
Liefdevol vermanen.,, lijkt me prima uitgangspunt! En ik had stuk van Vullings gelezen in VN, inderdaad boeiend! Moet boek nog gaan bestellen.

Sara schreef op Dinsdag 19 juli:
Jeetje.... wat een mooi en moedig voornemen..... 'niet langer kwaad maken'. Dank voor eye-opener! Let love rule! Succes Dagtaakk!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2