Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Het Volk heeft altijd gelijk, Blogger des Vaderlands geeft zich over

Zaterdag 16 juli 2016

Als we iets kunnen leren van wat er nu onder andere in Turkije gaande is, dan is het wel dat het Volk altijd gelijk heeft. Het Volk dat een goede en onafhankelijke rechtsgang ontnomen is, het Volk dat nauwelijks mag genieten van een kritische en vrije pers, het Volk dat wil opzien naar een sterke leider en die hem het liefst Vader wil noemen, wat de rest van Europa of de Wereld er ook van denkt.

De leider (meestal een man) doet een beroep op de trots van de natie, creëert vijanden, is retorisch sterk en heeft een klein piemeltje. Hij heette meestal Stalin, Mao, Hitler of Castro. Tegenwoordig heten ze democratisch gekozen leiders. De DGL's. Zolang de leider zijn terreur binnen de landsgrenzen houdt, is hem een langer leven bezworen dan wanneer hij ook buiten-territoriale driften heeft. De wereld houdt immers van orde en rust en zolang we handel kunnen drijven of vluchtelingendeals af kunnen sluiten en ze vallen niemand lastig, vinden "we"het wel best.

Het Volk heeft altijd gelijk en de politiek verantwoordelijken draaien met hun konten. Trump zal verwelkomd worden, Brexit is geaccepteerd, Erdogan krijgt steun, en de MH17 zal Poetin vergeven worden. Daar is voor stukjesschrijvers zoals Dagtaak en veel andere columnisten geen eer meer aan te behalen. Voor eigen parochie preken is leuk, maar zinloos. Waar polarisatie op de spits is gedreven, is elke poging tot nuance zinloos. Dat geldt voor de Turken, de Amerikanen, de Russen en helaas ook voor de Hollanders en Hollands-ingezetenen. Daarnaast is er de angst.

Collega-bloggers hebben sites moeten sluiten omdat ze bedreigd worden (Nederlandse bloggers!!) Censuur en erger nog zelf-censuur, viert hoogtij. Je ziet het ook in kranten. De angst regeert, want het Volk is aan de macht.

Als u wilt lezen wat u zelf al vindt, maar niet hardop durft te zeggen, dan schrijft u het zelf maar op. Ik ga het volgen en lezen.

Dagtaak is blogger des Vaderlands geworden vanwege de prikkel, de humor en gezouten kritiek. Dagtaak gaat vanaf morgen ondergronds, in het verzet, met zijn strijd tegen domheid en populisme. De huidige site zal worden gevuld met mededogen, barmhartigheid en zaken die het leven de moeite waard maken. Met het Volk, waar ze ook vandaan komen, wil ik voor even niets meer te maken hebben.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Roos079 schreef op Dinsdag 19 juli:
Toestanden..zeg dat wel! Daar weet mijn eigenander ook geen raad mee!

dagtaak schreef op Maandag 18 juli:
Dit is ook de eerste dagtaak die verder niet getwitterd of op FB is gezet. Maar af en toe zullen hier wel mooie stukjes komen!

Marco schreef op Maandag 18 juli:
au!! Deze voelde ik al aankomen.... ik was al een poosje aan het wachten op een verse Dagtaak. Genoeg om over te schrijven immers. Genoeg ellende. Genoeg verdriet. Genoeg toestanden. Genoeg dood en bederf. Pijnlijk en confronterend te lezen dat Dagtaak juist nu ondergronds gaat. Dagtaak verwoordt vaak zo mooi en helder wat ik zelf allang niet meer onder woorden kan brengen. Woorden die ik niet op een rijtje krijg omdat ik de woorden, cijfers en letters domweg niet snap. Al heel lang niet meer snap. tja, Dan zit er niets anders op.... dan ook maar ondergronds te gaan! En nu maar hopen dat ik daar dan in godsnaam geen randdebiel met een mobiel tegenkom ... op zoek naar virtuele poppetjes.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken