Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

De behandeling, omgaan met borstkanker, over bejegening van patienten in het ziekenhuis

Woensdag 9 juli 2014

Voor de officiële presentatie van haar boek: "De behandeling, omgaan met borstkanker" werd Reiny de Jong-Smit gebeld door ziekenhuis Rijnstate. Door haar behandelend chirurg. Dit als reactie op het opzienbarende artikel in De Gelderlander van enkele dagen daarvoor.

In haar boek beschrijft De Jong-Smit haar ervaringen als patiënt in het ziekenhuis. Ze gaat in op de bejegening van artsen en verpleegkundigen en ze valt van de ene verbazing in de andere. "Vooral het gesprek met de arts die de uitslag moest vertellen van het laatste onderzoek. De borst was toen al verwijderd. Het was allemaal goed. Ik hoefde alleen maar een paar pillen te slikken. Dat kon ik niet geloven. Vervolgens nam hij nogmaals de papieren wat zorgvuldiger door en toen bleek dat hij er helemaal naast zat. De okselklieren waren aangetast. Die zijn uiteindelijk ook operatief verwijderd. Zoiets mag toch niet gebeuren?"

Reiny de Jong is openhartig tegenover de journalist van De Gelderlander. Bijna net zo openhartig als dat ze in het boek is, met als groot verschil dat ze in haar boek probeert de behandelende artsen tegen zichzelf in bescherming te nemen door het ziekenhuis niet met naam en toenaam te noemen. Ook beschrijft ze in haar boek haar ervaringen onder de naam van "Gemma" in plaats van onder haar eigen naam. De journalist laat haar man en paard noemen. De afdeling Mamacare en de behandelend arts herkennen zichzelf in het verhaal en nemen contact op. De Gelderlander wordt goed gelezen.

Het boek van Reiny de Jong-Smit beschrijft misverstanden, fouten en foutjes vanuit de medische zorg en van miscommunicatie tussen patiënt en zorgverleners. Ze beschrijft dit echter niet als slachtoffer, eerder als verbaasde buitenstaander die, ondanks de ernst van haar ziekte, een treffend beeld schetst van hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat. Met humor en relativeringskracht.

"Ik had een enorme bloeduitstorting over mijn lijf na de operatie. Artsen die langskwamen zagen dat en gaven de verpleging opdracht rollen verband en een stapel steriele gaasjes te halen. Ik lag helemaal ingepakt, kon me nauwelijks bewegen. Twee uur later komt de chirurg langs. Die haalt alles eraf. Een lange pleister was volgens haar voldoende.”

Op de achterflap van haar boek wordt melding gemaakt van fouten die door het ziekenhuis zijn gemaakt. Reiny was hier in eerste instantie niet blij mee: "Ik wil niemand beschuldigen. Mijn belangrijkste doel is om mijn verhaal te vertellen, vanuit mijn perspectief." Tijdens de presentatie leest ze passages voor uit het boek die het publiek met de oren doet klapperen.

Het is een bijzonder boek. Niet alleen voor vrouwen die borstkanker hebben, maar voor alle patiënten. Het boek leent zich er uitstekend voor om als handboek "bejegening van patiënten" opgenomen te worden voor hulpverleners, zoals artsen als verpleegkundigen die dagelijks met zieke mensen werken.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Elsa K. schreef op Donderdag 10 juli:
Onlangs het boek "De behandeling' gelezen. Drie jaar terug heb ik in hetzelfde schuitje gezeten. Als lotgenoot ben ik ook in het ziekenhuis van het kastje naar de muur gestuurd. Het boek gaf voor mij veel herkenning maar ook erkenning. Het is helder en goed verwoord zonder dat auteur daarbij in een slachtofferrol kruipt. Ik hoop dat het boek er toe zal bijdragen dat zowel artsen als verpleegkundigen meer begrip zullen krijgen voor de patiënt die aan zijn/ haar lot is overgelaten. Dit boek is een mooie eye-opener voor de hulpverleners. Het is belangrijk dat er meer empathie komt voor de geestelijke ervaring van de patiënt in geval van borstkanker en amputatie.

heidi hassenmüller schreef op Zondag 6 juli:
Zoals ik al aan Reiny schreef: een belangrijk boek, dat ik niet had gekocht, als ik niet de oresentatie had mogen mee beleven. Ik weet zelf, wat het is om je bloot te geven, maar alleen dan ben je geloofwaardig. Jammer voor iedereen, die alles onder de lakens wil houden... Goed gedaan en verder sterkte!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 3?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken