Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Nieuwe Druk verzelfstandigd, interview met de uitgever

Zondag 29 december 2013

Op 1 januari 2014 neemt Ton van Eck de uitgeverij Nieuwe Druk over. In de herfst van 2011 richtten Walter Jansen (foto rechts), Leon Mommersteeg en Van Eck (foto links) de uitgeverij op als project van de boekwinkel Jansen & de Feijter. Na ruim 2 vruchtbare jaren werd het tijd voor een verzelfstandiging.

Voor Dagtaak een goed moment om Ton van Eck, de uitgever, aan de tand te voelen.

Allereerst gefeliciteerd met de overname.
Ja, dank je wel.

Een uitgeverij van boeken? Is dat niet heel erg 20e eeuws?
Ja, dat is zo, zelfs 19e, 18e en 17e eeuws om maar niet te spreken van de eeuwen daarvoor. Elk tijdperk kent zijn eigen cultuurdragers. Ik verwacht niet dat aan het eind van deze huidige eeuw het gedrukte boek nog erg populair zal zijn. Maar zover zijn we nog niet. Heel veel mensen, waaronder ikzelf ook, lezen het liefst van papier. Een boek is een bezit, iets dat je koestert, besnuffelt en in je handen houdt. Een uitgeverij moet met de tijd mee gaan, en er is gelukkig nog steeds tijd voor boeken.

Nieuwe Druk geeft zowel boeken uit via het principe van POD als via offset, is POD niet ietwat besmeurd, veredelde uitgaves in eigen beheer voor mensen die nergens anders terecht kunnen?
Daar vraag je me wat. Het zou makkelijk zijn om nu vol in de verdediging te gaan. Maar dat doe ik niet. De techniek van POD (Printing On Demand -red) is inderdaad wat veiliger. Een uitgever investeert niet langer in onverkoopbare voorraad, maar kiest voor een wijze van uitgeven waarbij de verkoop ongeveer parallel loopt met het aantal gedrukte boeken. Nieuwe Druk heeft daarbij een format ontwikkeld waarbij boeken die bij ons worden uitgegeven net zo snel in de boekwinkel liggen als elk ander boek dat via offset wordt gemaakt. En.. .soms nog sneller. Het maakt trouwens niet uit of een boek nu via een fysieke boekwinkel of een online verkoper wordt besteld. Vandaag gevraagd betekent vannacht gedrukt en morgen verstuurd.

Kan iedere auteur bij jullie terecht zoals dat andere online uitgeverijen het geval is?
Ja en nee. Inderdaad kan elke auteur bij ons terecht om een manuscript aan te bieden. Graag zelfs. Maar nee, we geven niet alles uit. Wij hanteren strakke kwaliteitscriteria. Op dit moment geven we iets minder dan een kwart uit van wat we aangeboden krijgen. Dat is trouwens altijd nog een hoog percentage. We timmeren nog niet zo aan de weg en krijgen voornamelijk manuscripten binnen van mensen die onze criteria kennen. Het valt niet uit te sluiten dat we in de toekomst meer, helaas, zullen moeten afwijzen.

Nieuwe Druk bestaat nu ruim 2 jaar. Hebben jullie al pareltjes ontdekt?
(moet lachen) Ach, pareltjes. In principe beschouwen we al onze uitgaven als pareltjes. De een wat meer dan de ander. We zijn erg blij dat we enkele auteurs aan ons hebben weten te binden die eerder al furore hebben gemaakt. In Nederland of in het buitenland. De Duitse auteur Heidi Hassenmüller is in Duitsland een gevierd auteur, onder andere door het boek "Prinsesjes huilen niet" (over seksueel misbruik-red). We zijn erg blij dat we de rechten voor de Nederlandse uitgave hebben kunnen overnemen. Ook auteurs als John Jansen van Galen of Guus Dijkhuizen hebben we in ons fonds. Beiden hebben hun sporen in de literaire wereld meer dan verdiend. Helaas is de laatste oktober 2013 overleden, net na het verschijnen van zijn laatste verhalenbundel "Narigheid in Ribfluweel". Maar ook auteurs, zonder anderen te kort te doen, als Femmy Fijten (met Terug naar Bandung) , hebben volop bijgedragen aan de bekendheid van Nieuwe Druk.

U gaat nu Nieuwe Druk zelfstandig voortzetten, zonder de medeoprichters Jansen en Mommersteeg. Vanwaar die ommezwaai?
Het runnen van een uitgeverij, zelfs een relatief kleine uitgeverij als Nieuwe Druk, kost tijd. Zowel Mommersteeg als Jansen hadden al eerder aangegeven graag betrokken te blijven bij de uitgeverij maar niet de volledige tijd erin te kunnen steken die nodig is om de ambities van Nieuwe Druk waar te kunnen maken. Gelukkig blijven beiden als adviseurs en uitvoerenden betrokken.

Wat is dan de ambitie van Nieuwe Druk voor het komende jaar 2014?
Belangrijkste is het fonds zoals we dat nu hebben opgebouwd bijeen te houden en uit te breiden. Nieuwe Druk wil zich graag ontwikkelen tot een uitgeverij die aantoont dat de combinatie POD en offset de toekomst heeft en zowel nieuwe als gevestigde auteurs een kans biedt om hun publicaties uit te geven.

Aan het eind van het jaar blikken we altijd terug. Wat was uw hoogtepunt in 2013?
Oei, dat is lastig. De laatste maanden blijven natuurlijk het beste hangen. Erg emotioneel was de presentatie van het boek: "Kind van de Toekomst" van Kathy Beckers. In de zaal zaten de ouders van wie een kind op jonge leeftijd was overleden en aan wie het boek was opgedragen. Ook hartscheurend was toen Thomas Verbogt, onwetend van het ziektebed van Guus Dijkhuizen, de verhalenbundel van Guus in ontvangst nam en zijn dankwoord uitsprak. Zijn dat hoogtepunten of dieptepunten? In elk geval blijven ze me bij.
Verder geniet ik altijd van optredens. Ik vind het een bijzonder voorrecht om een publiek te mogen toespreken. Zowel de tranen die de ochtend in Bronbeek opriepen toen ik met de zaal mocht spreken over het boek van Femmy Fijten en de politionele acties in Indonesië , als de tranen van het lachen toen ik fragmenten uit Narigheid in Ribfluweel van Guus Dijkhuizen voorlas in Oosterbeek, blijven me bij. Zolang het geschreven woord emoties oproept ben ik als uitgever een meer dan gelukkig mens.


Dagtaak over eerdere uitgaven van Nieuwe Druk:
Kind van de Toekomst
Geboortegrond
Prinsesjes huilen niet




Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

0pIYHpK1W schreef op Vrijdag 6 mei:
Isn’t this just a variation of the ‘You want to criticize my work? Can YOU do be&1er?t#82t7; canard?What difference will it make if people create their own art? That Hitman trailer will still be a brain-dead, sexist piece of garbage.

Piter de Vries schreef op Maandag 30 december:
Wie nam het interview af?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2