Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 23: 3 juni tot 10 juni 2012


Waar komt Hup in Hup Holland Hup vandaan?

Zaterdag 9 juni 2012

We zingen het allemaal wel eens, en hoe vaker je het zingt, hoe maller het klinkt: "Hup Holland Hup". De tweede regel mag er ook zijn: "Laat de leeuw niet in z'n hempie staan."

Het lied is een meesterwerk van Jan de Cler en al in 1950 geschreven.

Huppen is volgens Van Dale met beide benen tegelijk springen. Dus zonder eerst met een been afgezet te hebben om nog hoger te komen. Beetje ingehouden, ingetogen opveren dus. Hup! Ik wil wel hoger, maar ik doe het niet. Hup!

Het moet even puzzelen zijn geweest voor Jan de Cler en het is hem gelukt. Hup Nederland Hup klinkt niet, evenmin als Hup Oranje Hup. Het woord Holland past ritmisch het best maar zorgt natuurlijk inhoudelijk voor veel verwarring. Holland is maar een stukje Nederland. Omwille van het ritme en de klank heeft De Cler er een apart lied van gemaakt.

Vorige week hoorde ik in Polen een schoolklasje het lied oefenen. Ze wilden het ten gehore brengen bij de aankomst van het Nederlands elftal in Krakau. Het klonk aandoenlijk. Hup werd Hoep, Leeuw werd Leev, en Hempie werd heel mooi en keurig netjes Hempje. Aandoenlijk en tegelijkertijd confronterend. Het drukt je met de neus op de feiten. Ineens besefte ik hoe belachelijk het lied eigenlijk is. Voor het eerst heb ik het lied goed tot me door laten dringen. Tot en met "de Leeuw op voetbalschoenen".

Gelukkig zijn we een klein land. Het wordt van ons gepikt. Slechts weinig buitenlanders zullen het in hun hoofd halen het lied te vertalen of echt willen begrijpen waar de tekst over gaat. De schaamte blijft binnenskamers.

Het woord Hup is inmiddels van een klein sprongetje naar een aansporing geëvolueerd. "Hup, naar buiten!" of  "Hup, nou haal jij een drankje".

Vanavond gaan we het weer horen. Massaal. In Charkov. "Hup supporters, maak wat moois van ons "strijdlied" vanavond!"Nog is Polen niet Verloren oftewel: Bloed, Zweet en Tranen , EK2012 van start

Vrijdag 8 juni 2012

Vanmiddag iets voor zessen klinkt het in miljoenen huiskamers, cafés en op pleinen: "Nog is Polen niet Verloren". In het Pools: Jeszsze Polska nie zginela. Het Poolse volsklied.

Een lied dat gaat over de de lange mars van de Polen door Europa om hun land te bevrijden. Het lied is al geschreven in de achttiende eeuw. Het is de jaren daarna alleen maar steeds actueler geworden. Polen bestond, Polen bestond niet, Polen bestond wel, bestond eventjes en ging daarna weer kopje onder.

Pas de laatste jaren, sinds de toetreding tot de EU, staat Polen na twee eeuwen weer als zelfstandige staat op de kaart. Ok, de jaren na de Tweede Wereldoorlog was Polen natuurlijk eigenstandig, maar in eigen land hadden ze niet veel te vertellen. Polen hoort er weer bij en dat wordt gevierd.

Daar is een lange mars voor nodig geweest. Losschudden van Duitsland, losschudden van de Oostenrijkers, en het losschudden van de Russen. Lonken, smeken en vechten voor erkenning door "Europa". Als er ergens in Europa het vervangende volkslied : "Bloed, Zweet en Tranen" van toepassing is, dan wel Polen.

Dat ze nu even bezet zijn door de UEFA met dictatoriale eisen en regels zal ze een worst wezen ("Kielbasa"), dat ze nu massaal overspoeld worden door Europeanen die deels hun bezetters waren en deels lang de ogen gesloten hebben voor de tragiek van het land, zal hun zure soep ("Zurek") niet bederven.

Het bier ( "Piwo" en kies dan voor Zywiec of Tyskie) zal rijkelijk vloeien. Vanavond de aftrap. Nog is Polen niet verloren. Zonde eigenlijk dat de twee best voetballende Polen (Klose en Podolski) voor Duitsland spelen.

Ze zullen vechten als leeuwen, het publiek zal het volkslied blijven zingen, en ken je de tekst niet: "Bloed, Zweet en Tranen" mag ook.

De "Euro" gaat van start. Op het moment dat de eenheid in Europa het zwaarst onder druk staat sinds decennia. Tegen wie ze ook alweer spelen? Griekenland !Tofik Dibi in Oranje, Van Bommel vreest voor band, Bert van Marwijk stelt gerust

Donderdag 7 juni 2012

Vannacht heb ik gedroomd dat Tofik Dibi werd opgeroepen voor Oranje om de geblesseerde Mathijssen te vervangen. Het is de eerste keer, voor zover ik me kan herinneren dat ik ooit over Tofik heb gedroomd. Het was dan ook even wennen. De droom kwam slecht door, vanmorgen herinnerde ik me slechts flarden van de toch al vage droom.

Tofik Dibi zou op links geplaatst worden. Hij was als een kind zo blij, maar liet dat niet merken. Hij deed alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Van Bommel vreesde even dat hem de aanvoerdersband zou worden afgenomen. "Jij bent onze nummer 1," stelde Van Marwijk hem gerust, "laat Dibi eerst maar eens zorgen dat hij een betrouwbare tweede man kan worden."

Het waren niet zijn technische voetbalkwaliteiten die hem uitverkoren maakte. Dibi zou het moeten hebben van zijn snelheid, zijn onvoorspelbaarheid en zijn aanvalsdrift. "Met Tofik linkshalf, hebben we in elk geval een taaie verdediger die er niet voor schroomt altijd mee naar voren te willen gaan," Bert van Marwijk sprak de pers toe. "Het is nog lang niet zeker dat hij opgesteld gaat worden, maar we hebben er alle vertrouwen in."

Dibi zat achter de microfoon. Zonder schroom legde hij uit wat zijn tactisch plan zou zijn. "We moeten af van vastgeroeste patronen, de spelers moeten meer ruimte krijgen, ik denk dat Bert," en Tofik wees met volle hand naar zijn tafelgenoot, "de enige en juiste beslissing heeft genomen."

"Is dit geen verkiezingsstunt?" opperde een journalist, "om je op deze wijze alsnog populair te maken bij de leden van Groen Links?" Tofik schudde zijn hoofd, je zag dat hij moeite had om zich in te houden, of verborg hij een opkomende traa? "Nee," zei hij zachtjes, veel zachter dan wat we van hem tot nu toe gewend waren, "dit is geen stunt."

"Zie dit eerder als een eerbetoon.Ik heb gevochten als een Leeuw, en dat is gezien en herkend." Hij trok zijn hemdje uit. Daaronder had hij een wit T-shirt. In koeienletters stond daar het woord BAM. "Ik ga ervoor!"

Na de persconferentie liep hij als enige nog het veld op. Elf meter voor het grote lege doel van Wisla Krakow legde hij de bal op de stip. "Ik ga me voorbereiden," schreeuwde hij van grote afstand naar de zijlijn. "Het zal met strafschoppen beslist worden!"

Inmiddels was iedereen vertrokken, niemand zag hoe de bal na een fraaie krul in de linkerbovenhoek belandde.Polen , Krakau , drinken en even weg van het gepeupel

Woensdag 6 juni 2012

Vorige week was ik weer eens in Krakau. Een stad waar ik tientallen malen geweest ben, maar helaas de laatste jaren maar sporadisch.

Ik ben vertrokken voordat het Nederlands Elftal aankwam. Dat leek me beter. In het kielzog van Oranje trekken honderden supporters mee, of duizenden? En ik vrees voor de vele Nederlandse journalisten en TV-camera's overal om over de Italiaanse en Engelse nog maar niet te spreken.

Krakau is het mooist als het stil is. En dat kunnen de Polen zijn. Pleinen gevuld met vrolijke mensen die fluisterend zangerig tegen elkaar praten, die oor hebben voor de natuurlijke geluiden van de stad, de kraaien kunnen horen net buiten de stadswal en de klokken van de vele kerken die het centrum rijk is horen luiden. Krakau is de stad waar je niets hoeft te zeggen en alles hoort.

Vanmorgen hoorde ik op de radio een groep Poolse kinderen oefenen op "Hup Holland Hup", aandoenlijk en lief klonk het. Het lied wint aan kracht wanneer het door kinderstemmen melodieus en zachtjes wordt gezongen. Niet door honderden, licht aangeschoten Oranje-supporters.

Bent u toevallig in Krakau nu, of meegereisd met het legioen en op zoek naar stilte en een plek waar de inwoners zelf heengaan als ze wat willen eten of drinken op een andere plek dan de Grote Markt?

Loop dan even weg van de groep, heb het er verder niet over, en ga alleen, of maximaal met z'n vieren. Ga vanaf de Grote Markt richting het Kasteel (Wawel) en laat het verder links liggen. Steek de grote weg over en loop rechts een oude, beetje vervallen wijk in. U bent in Kazimierz. Een oude Joodse wijk met veel historie. Hier zijn onder andere veel opnames gemaakt voor Schindlers List. In deze wijk vindt u twee pleintjes. Een plein met een nog actieve synagoge waar veel Joodse restaurants zitten waar 's avonds Jiddische muziek wordt gespeeld. Sfeervol maar vooral in trek bij Amerikaanse toeristen. Het andere plein, vol cafeetjes en een oude marktplaats, daar moet u zijn! Ga zitten op de stoeprand en sluit u aan bij de Polen die daar hun drankje drinken en tegen veel lagere prijzen dan op de Grote Markt uit eten gaan. Ga even Café Singer in. Een oud café dat slechts verlicht wordt met kaarsen.

Als je op tijd in een locatie wilt zijn waar ook nog voetbal wordt gekeken loop dan even het pleintje uit en ga naar Miodowa straat. Ga café Propaganda binnen, te herkennen aan oude propagandistische platen uit een recent communistisch verleden. Vraag naar de baas Leszek, doe hem de groeten van Ton, en ik weet zeker dat hij je meeneemt naar de kelder waar we vorige week een groot scherm geïnstalleerd hebben om alle wedstrijden te kunnen zien.

Vergeet niet een fooi te geven. Ze hebben het nodig daar. Een fijne avond!!Polen (2), Jan Karski, Obama en het EK2012 even weg van de voorpagina

Zondag 3 juni 2012

In de ontbijtzaal van het hotel in Katowice hing 1 krant. De krant was ingelegd in een houten frame zoals dat in sfeervolle grandcafe's gebruikelijk is. De ontbijtzaal was verre van sfeervol. Het hotel waar ik altijd bij voorkeur verblijf was onbetaalbaar geworden met het oog op de invasie van honderden West-Europese gasten die daar nooit gaan komen. Katowice is ver verwijderd van het voetbalfestijn dat volgende week losbreekt. Het land snakt naar aandacht, gasten en wat extra inkomen. Het budgethotel had het echter goed begrepen. Tegen billijke prijzen kon hier overnacht worden. Het was schoon, het bed was goed en er was een krant beschikbaar mits je op tijd opgestaan was om die ene krant te bemachtigen.

Na drie dagen voorpret over de "Euro", alle ins en outs over Smuda (bondscoach Polen), Dick Advocaat (bondscoach Rusland en Poulegenoot van Polen) en een halve krant vol over de UEFA dictatuur, prijkte ineens Obama op de voorpagina met naast hem de legendarische verzetsstrijder Jan Karski.

Jan Karski was een van de eersten die in de Tweede Wereldoorlog de Poolse regering in ballingschap en de Geallieerden informeerde over de verschrikkingen in de getto's en de vernietigingskampen. Ze hoorden hem vriendelijk aan, keken sceptisch en deden niets..

Het was 1942, de oorlog zou nog nog ruim 3 jaar voortduren.

Obama reikte hem postuum de Medal of Freedom uit. Obama eerde de moed van Karski en sprak over het belang van de daden van Karski. In zijn speech haalde Obama de "Poolse vernietigingskampen" aan. Dit was fout, viel fout, en leidde tot grote verontwaardiging. Voor de zoveelste keer, en ditmaal bij monde van Obama werd Polen geassocieerd met de daden van haar bezetters(s). In een brief aan de Poolse president heeft Obama zich daags na dit "incident" gedistantieerd van zijn uitspraak. Die brief kreeg vanzelfsprekend lang niet de aandacht die zijn uitspraak reeds had gekregen.

Het kan en zal lang duren voordat Polen zich los zal maken van het verleden. De tijdelijke alliantie die Polen nu met Oekraïne aangegaan is om het prestigieuze voetbaltoernooi te organiseren doet velen beven. De EK Boycot die Oekraïne boven het hoofd hangt dreigt ook het Poolse feest te verstieren.

Na het lezen van de krant werd ik opgehaald om trainingen te geven in een Poolse gevangenis. In de auto spraken we over beeldvorming, tragiek en stigmatisering.

Over de gevangenis en de training morgen meer.

(eerdere Dagtaken over Polen en de gevangenis in Lubliniec)
http://www.dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-in-polen-lubliniec.html
http://www.dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-lubliniec-en-mijnstadje-nikiszowiec-polen.html

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015