Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 13: 25 maart tot 1 april 2012


Fietsen in Vlaanderen De Ronde is dood, lang leve De Ronde! Verzendekensdag: De Ronde van Vlaanderen

Zaterdag 31 maart 2012

De Ronde is dood, lang leve De Ronde!
“De Ronde van Vlaanderen op Verzendekensdag”


Op 1 april is het weer koers. De grote Koers met de hoofdletter “K”. Dan wordt weer de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen gereden. De klassieker der klassiekers, de Vlaamse Hoogmis, Vlaanderens Mooiste, de tocht der tochten,

Wo ist der Bahhnhof?
Dé Ronde!  1 April? In Vlaanderen wordt op de eerste dag van april ook wel gesproken van Verzendekensdag: het opzettelijk (als grap) de verkeerde richting opsturen van mensen, zeg maar de Vlaamse variant op “Wo ist der Bahnhof? Do ist der Bahnhof!” van Van Kooten en De Bie.

Een criterium in plaats van De Muur?
De Vlaamse rondedirecteur heeft het grondig voorbereid. Als op 1 april de Markt in Brugge wordt verlaten dan weten we het pas zeker. Zijn we massaal bij de neus genomen of is het echt zo dat de coureurs dit jaar in plaats van richting Meerbeke te koersen om de Muur van Geraardsbergen te beklimmen, nu een klein criterium gaan afleggen rondom Oudenaarde? Alle voortekenen wijzen er echter op dat hij het peloton inderdaad eerst drie maal de Oude Kwaremont en de Paterberg opdirigeert en ze daarna naar Oudenaarde “verzendt”.

“De Ronde zonder de muur, da's gelijk ne café zonder bier!”
Wel of geen 1 aprilgrap, het blijft bizar in de ogen van vele wielerliefhebbers. Het is alsof een Friese ijsmeester Barthlehiem links laat liggen, alsof de Foggio  uit Milan San Remo wordt verwijderd, alsof de kasseien in Parijs-Roubaix geasfalteerd worden, alsof de Tour in Versailles eindigt in plaats van op de Champs Elysees. “De Ronde zonder de muur, da's gelijk ne café zonder bier!” zo valt te lezen op Vlaamse wielerfora. Het kapitaal heeft gezegevierd en de Ronde is gezwicht voor de lobby vanuit Oudenaarde, sponsoren en geldschieters zo klinkt het.

"De hele wedstrijd rijdt men met de Muur in gedachten, het blokkeert de koers"
Sinds in september vorig jaar de koerswijziging was aangekondigd rollen de voor- en tegenstanders continue over elkaar heen. De onbedoelde grap lijkt echter niet meer te keren. De heiligschennis is al geschied en we moeten het er dit jaar mee doen. Maar is het wel zo dramatisch? De Muur, door velen gezien als het symbool van de Ronde is in de bijna 100-jarige geschiedenis “slechts” de laatste 27 jaar de scherprechter geweest. In 1985 werd de plaatselijke omloop in Meerbeke geschrapt en sindsdien wordt de Ronde op de Muur beslist. Het historische kapelletje op de Muur leverde natuurlijke prachtige beelden op en was een heerlijk richtpunt. In veel opzichten, en zelfs de tegenstanders van het nieuwe parcours beamen dat, zal De Ronde dit jaar interessanter kunnen zijn. Drie maal de Paterberg en drie maal de Oude Kwaremont is wellicht iets teveel van het goede en geeft de Ronde een hoog criteriumgehalte, maar de strijd zal eerder ingezet gaan worden. Voorstanders van het nieuwe parcours zijn daar duidelijk over “Want, laten we wel wezen, met de Muur van Geraardsbergen is de Ronde van Vlaanderen de wedstrijd van één helling. De hele wedstrijd rijdt men met de Muur in gedachten, het blokkeert de koers, ” schreef wielerkenner Herman Chevrolet al in september in De Morgen.

Paterberg en de Oude Kwaremont
Vandenhaute, de grote man achter De Ronde, sluit niet uit dat De Muur ooit weer terug gaat komen in het parcours, maar de komende zes jaar zal Oudenaarde in elk geval de finishplaats zijn. Hij voorziet dat we over een paar jaar niet meer anders zullen willen dan een spetterende finale op de Paterberg.

In het bezoekerscentrum van de Ronde van Vlaanderen dat zich in dit stadje bevindt hangen de vlaggen al uit. Bij Meerbeke op de Muur ook, maar daar halfstok.

De Ronde is dood, lang leve De Ronde.


Dagtaak schrijft vanaf heden elke week een column op de nieuwe wielersite http://www.touretappe.nl met daarop ook het tijdschema van de koers. Touretappe.nl is ook te volgen via twitter: @touretappe


Boter bij de Vis, Catshuis, en het kabinet PVV, CDA, VVD

Vrijdag 30 maart 2012

Een schuurkip is geen gedoogpartij

Ze zijn er uit. Een akkoord is aanstaande. Dan maar gelijk goed ook, en de dingen bij de naam noemen. Daar pleitte ik in de Dagtaak van eergisteren ook al voor. We gaan niet langer doekjes winden om zaken die helder zijn. Een schuurkip is tenslotte geen scharrelkip, en een regeringspartij is tenslotte geen gedoogpartij.Zondag presentatie nieuw kabinet
Overmorgen zal Wilders tijdens Buitenhof het officieel gaan melden. We hebben rook, witte rook, en het zal benoemd gaan worden. Wilders wordt vice-premier en zal speciaal belast zijn met minderhedenbeleid en ontwikkelingssamenwerking. Waar ze anderhalf jaar tegen aan hebben zitten hikken wordt nu erkend: VVD, CDA en de PVV gaan hun vriendschap beklinken tijdens de het grote Omarmingsfeest op het Catshuis, vandaar uit zal er naar de koningin gewandeld worden.

Het kon niet anders, en het was ook eigenlijk bizar en ongeloofwaardig. Niet alleen anderhalf jaar alle steun verlenen aan het kabinet, maar zelfs ook vijfentwintig dagen afgezonderd van de buitenwereld samen optrekken om 's lands begroting rond te krijgen. Een regeringskwestie, en de PVV was daar deelgenoot van. Dat heeft niets met gedogen te maken maar alles met meeregeren.

Europa tevreden
Het Polenmeldpunt is nu officieel een meldpunt van de regering, en het korten op de ontwikkelingssamenwerking een duidelijke keus van zowel de VVD als de CDA. Europa mag tevreden zijn, ze weten nu wie ze aan mogen spreken in Nederland. Dat is een tijd onduidelijk geweest.

Zelden heeft de definitieve formatie zolang geduurd. Bijna twee jaar. Een vertraging van anderhalf jaar plus vijfentwintig dagen. Vanaf maandag wordt er door de kersverse regering een nieuw gedoogakkoord gesloten. Nu met de SGP, dit om alles goed te borgen.

Er wordt niet uitgesloten dat ook Van der Staaij over een paar maanden een kabinetspost op gaat eisen. Volksgezondheid wordt overwogen. De abortus en de euthanasie wetgeving kan dan eens stevig onderhanden worden genomen.

Rutte viert feest. De mastodonten van het liberale gedachtegoed hebben zich allang afgekeerd, en de reeds gestorvenen draaien zich om in hun graf.De omarming : Rutte en Wilders en het spelletje van Verhagen

Donderdag 29 maart 2012

Omarming Rutte en Wilders

De foto van de dag was gisteren het plaatje waarop Rutte Wilders omarmt en op de achtergrond de taxi al klaar staat om een van de heren weg te brengen. Het plaatje vertelt niet welk van de heren in gaat stappen. Buma, Verhagen, Agema en Sybrand zitten nog aan tafel en hebben de grootste schik. Vooral Buma lijkt zich uitstekend te amuseren met Agema. Sybrand wacht geduldig totdat Verhagen zijn letters heeft gelegd in zijn gratis Wordfeud spelletje.

Dejeuner sur l'herbe

De heren die elkaar omarmen doen dat verlegen. De koppen naar beneden. Van een afstandje lijkt het alsof de paal van de parasol exact de breuklijn aangeeft: een naderende scheiding tussen de twee vrienden of niet? De auto is groot genoeg genoeg om allen te vervoeren. Op een missie naar No-man's-land wellicht? Phil Nijhuis, de maker van de foto, heeft afstand moeten bewaren. Dat is te zien. Een behoorlijke telelens heeft hij op zijn camera moeten schroeven om dit stilleven (een moderne Dejeuner sur L'herbe , van Manet) vast te leggen.

Ieder zal anders naar dit plaatje kijken. Op mij maakt het een warme indruk. Maar geen indruk van staatsmannen die Nederland gaan redden. Het maakt de warme indruk van afscheid. Wellicht van zelfkennis:"Ok heren, we hebben gefaald voor de buitenwereld, maar samen hebben we het fijn gehad."

Gissen
Het is jammer dat we Agema niet kunnen zien. Slechts van achteren, er is alleen het vermoeden dat daar Agema zit. We kunnen alleen maar afgaan op het onderschrift en de wetenschap dat zij daar aanwezig was. Of zij het daadwerkelijk is, weten we niet. Het blijft gissen. En dat gissen maakt de foto zo bijzonder.
Scharrelei, Schuurei , Paasvee en de het Lente offensief van de Oppositie

Woensdag 28 maart 2012

"Mag ik van u een pakje schuureieren van het Paasvee?"
"Wat zegt u meneer?" Het altijd lieve meisje van de Eetboetiek kijkt me verontrustend aan.
"Graag dat pakje schuuureieren, en doet u er maar een stukje worst van de gecastreerde stier bij."

Dingen bij de naam noemen. Er niet om heen draaien. Zeggen zoals het is. Er waait een frisse wind door de Tweede Kamer. Maar helaas net niet fris genoeg. De motie die gisteren door de Partij van de Dieren in stemming is gebracht heeft het net niet gehaald. De oppositiepartijen stemden voor: een scharrelkip, scharrelt niet maar zit in een schuur: een schuurei dus! Zo zou het dus volgens de motie dan ook genoemd moeten worden voortaan. De gedoogpartners werd dit te gortig. Als je alle dingen bij de naam gaat noemen dan is het einde zoek. Dan kan je beter gelijk nieuwe verkiezingen gaan uitschrijven.

Het was slechts een speldenprikje van de oppositie, meer moties zijn in de maak, en die gaan een flinke stap verder. Het belooft een hete lente te worden. Ook politieke partijen moeten voortaan helder benoemd worden, volgens de opstellers van het "Lente-Manifest".

De SGP zal hernoemd moeten worden tot de GGD: Het Gezamenlijke Gedoog Duo;
De Groep Brinkman wordt De Eenling;
De VVD zal in haar naamgeving duidelijk moeten maken dat ze geen Volkspartij maar een Volgpartij zijn.. Er ligt een voorstel om de partij om te dopen tot de Volgpartij van Wrede plannen voor Minderbedeelden (VWM).
Het CDA zal worden opgesplitst. De Groep Verhagen, De Afvalligen en De Spijtoptanten.
Slechts de PVV zal haar eigen naam mogen behouden. De Partij Voor Vreemdelingenhaat.

Het Lente-Offensief zal op Goede Vrijdag met haar definitieve plannen naar buiten komen. Voorlopig draagt de groep de koosnaam: Het Paasvee. Jezus is met Pasen opgestaan om de mensheid van haar lijden te verlossen.

Paasvee heeft een missie. En dat is mooi. Het zou tijd worden ook! 
 

Boeken: Selexyz, De Slegte, Bol.com

Dinsdag 27 maart 2012

Triest. Prachtige boekwinkels met lange tradities. Donner in Rotterdam, Dekker vd Vegt in Nijmegen , Scheltema in Amsterdam , Broese in Utrecht dreigen verloren te gaan.  Klinkende namen, het rijtje is nog lang niet af.
Vaak ook in prachtige panden. Dominicanen in Maastricht, misschien wel de mooiste boekwinkel van Europa. Neem de Selexyz in Arnhem in het voormalige postkantoor op de Jansplaats. Helaas vond Selexyz dat dit tot een boeken-Ikea moest worden omgebouwd, maar de buitenkant is nog steeds prachtig.

Bol.Com redt Albert Heyn op het gebied van marketing, vooruitgang en internetverkoop. De Slegte lijkt nu samen met Selexyz op te gaan om de teloorgang door de crisis en juist ook door de internetverkoop van boeken weerstand te bieden. Of; uitstel van executie.

De mooie boekencollecties rechtstreeks doorschuiven naar de ramsjafdelingen van De Slegte? Het doet pijn. Met alle respect voor De Slegte: wie probeert daar niet voor een habbekrats zijn slag te slaan, maar het samengaan van chique boekenverkopers met zijn dumpbroertje is toch een teken aan de wand.

Hoe het gegaan zou zijn met de Donners, de Dekkers en de Broeses zonder een verbond te hebben gesloten met Selexyz is koffiedik kijken, ook zelfstandige boekverkopers hebben het immers moeilijk, maar de sentimenten zouden wellicht groter geweest zijn. Klinkende namen die nu nog schuilgaan achter de Selexyz-groep zullen nog verder naar de achtergrond schuiven.

De Slegte-Selexyz groep als verdedigingslinie tegen AH-BOL. Een ongelijke strijd.Bij Hoevelaken rechtsaf : De SGP door de bocht

Maandag 26 maart 2012

VVD en SGP
Op de dag dat de VVD voor een beperking van de koopzondagen stemde, een jaar geleden, zwaaide een groot deel van de kamer met boodschappentasjes. Een ludiek protest tegen de omkoopbaarheid van de VVD. De VVD, partij voor vrijheid en ondernemen, kwam tegemoet aan de SGP die ze nodig had om ook in de eerste kamer een meerderheid voor het kabinet te krijgen. (zie ook http://dagtaak.org/2011/02/zondag-huub-oosterhuis-censuur-en-de-koopzondag.html )

Carnaval
Carnavalesk was het bijna. Pechtold een fluitje in de mond en een zondagse Ikea tas (zelf betaald, in tegenstelling tot Bleker die het declareerde), Jolande Sap met een Kunduz-tasje uit de Wereldwinkel die ook zondags open moest zijn. "Ellende stopt niet op zondag," zo motiveerde ze haar besluit, en Cohen met een plastic tas uit de feestwinkel met ingrediënten om zijn polonaise bij Koffietijd Max nog meer luister bij te zetten. Het was leuk, grappig en was duidelijk: De VVD verkwanselt haar idealen en uitgangspunten.

Dat was een jaar geleden, en we zijn geen stap verder inmiddels. Waar bij carnaval iedereen bij Hoevelaken linksaf gaat, gaan we nu bij Hoevelaken rechtsaf. De SGP nam afgelopen zaterdag zelf het voortouw.

Chantage
Niet meer ludiek maar een ware chantage. Omkopen om de macht. De SGP heeft de uitruil al voor ogen: een aanscherping van euthanasie- en de abortuswetgeving in ruil voor een "constructieve"opstelling van de partij. Zoveel is duidelijk geworden tijdens het SGP-congres in Hoevelaken. Hoever rechts- of linksaf kan je gaan in Hoevelaken?

Farizeeers
Dat de SGP geen feest of carnavalspartij is, dat weten we allang. Dat het nog meer farizeeërs-achtige praktijken in zich heeft dan al bevroed is wellicht geen nieuws maar wel shockerend. 

Fatsoen en barmhartigheid waren al weggegeven door de VVD ten gunste van het gedoogakkoord. Nu dreigen respect en zelfbeschikking de volgende ruilmiddelen te worden.

Daar is geen ludieke actie meer op te verzinnen.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015