Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Verkiezingsprogramma's : Online demonstreren van D'66 en de (Zit) vleestax van de PvdD

Dinsdag 26 juni 2012

Verkiezingsprogramma's: wie leest ze nog? Ze verschijnen weer, de een na de ander. Mooie brochures vol beloftes, visionaire ideeŽn, en ingenieuze invallen. Ooit heb ik voor een politieke partij, als kritisch niet-lid, mee mogen schrijven aan de buitenland paragraaf voor de Europese verkiezingen. Dat was erg leuk om te doen. Je krijgt wat meer inzicht in hoe de politieke besluitvorming binnen een partij functioneert en je merkt ook hoe snel eenoog koning wordt als het om specialistische onderwerpen gaat. Voor mij gold dat toen voor de hele problematiek rond Midden- en Oost Europa. Iets waar inmiddels iedereen verstand van heeft.

Ik geloof niet dat iemand mijn paragrafen heeft gelezen behalve de redactie- en programmacommissie. Geen kiezer zal zich hebben laten beÔnvloeden door mijn wijze woorden.

Vanaf die tijd heb ik me voorgenomen steevast de programma's te lezen die er verschijnen. Is het niet om de inhoud, dan wel om even weg te mijmeren en terug te denken aan de gezellig avonden op het partijbureau te Utrecht.

Het is er helaas niet van gekomen. De eerste jaren haalde ik nog wel eens wat programma's in huis, maar na een paar bladzijden hield ik op: slecht geschreven, nauwelijks onderscheidend van het blaadje van de grote concurrent of vanwege een groot onzingehalte als het ging om partijen die ik er toch al van verdacht onzin te verkondigen.

Saaie en taaie kost.

Gelukkig lezen journalisten de programma's wel en mijn oog viel op een belangrijk onderwerp dat D'66 te berde heeft gebracht. Het demonstratierecht. D'66 is voortgekomen uit demonstratie-minnende studenten die verandering wilden. Inmiddels zijn oudste jongeren uit die tijd niet meer onder ons, en de jongste jongeren van toen al lang en breed opa.
D'66 moet het hebben, zoals alle partijen, van jonge en nieuwe aanwas, en dat is geen generatie van protestwandelaars, marslopers en vlaggenzwaaiers. Toch wil de partij haar oorsprong eer aan doen. Ook voor bankhangers, schermstaarders en muisbewegers moet het mogelijk zijn om zonder een stap buiten de deur te zetten in actie te komen:

Het online demonstratierecht

Volgens D'66 moeten we ons aanpassen aan de nieuwe tijd. Nu niemand meer voor een akkefietje de straat op gaat, moet het mogelijk worden (en dus niet strafbaar) om met een enkele muisklik hele organisaties, bedrijven op partijbureaus lam te leggen. Dat is nog eens een stimuleringsmaatregel!
Een virtuele Maagdenhuisbezetting vanuit de luie stoel.

Het is maar goed dat de Partij voor de Dieren de zitvleestax in wil voeren.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:
Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015