Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 50: 11 december tot 18 december 2011


Hitchens , de kerstkaart , de Volkskrant en Wipneus en Pim

Zaterdag 17 december 2011

De Volkskrant was eens een rooms katholiek dagblad. De ondertitel Katholiek Dagblad voor Nederlanders is al jaren verdwenen, maar nooit heb ik twee columnisten van de krant zo hartgrondig zien vloeken als vandaag. Zowel Bert Wagendorp "gewoon de hypocriete bekken een hele tijd potdicht-liefst voorgoed" als Ronald Giphart die de drieletterige vloek voluit schrijft en zijn column eindigt met de zin "Laat ons ter nagedachtenis (overlijden Hitchens, Dagtaak) vandaag hartstochtelijk godslasterlijk vloeken."Het belooft een vrolijke kerst en een zalig uiteinde te worden.

Nog geen week voordat de kerken normaliter weer verwarmd worden omdat er toch wat meer mensen aanwezig zijn dan gebruikelijk, is het hek van de dam. Eerst, eerder ze week, de ontdekking van het Higgs-deeltje ( zie ook Dagtaak http://dagtaak.org/2011/12/higgs-god-en-de-ontdekking-van-de-hemel-in-2012.html ). Daarna de commissie Deetman die duidelijk maakt wat we allemaal al wisten of op zijn minst bevroedden, en als klap op de vuurpijl de dood, en daarmee de nagedachtenis aan een van de meest vooraanstaande criticasters van elke vorm van geloof, van Christopher Hitchens.

Met angst en beven gaan we de laatste advents-week in. De week waarin de kerstkaarten en de zalige boodschappen binnenstromen. Wat meer zaligs staat ons nog te wachten de komende dagen? Ik hou mijn hart vast. Uit voorzorg schrijf ik geen kerstkaarten. Ik heb besloten dat achteraf te gaan doen. Voordat je het weet wordt de heilige boodschap wederom door de tijd ingehaald.

Mijn stapel Wipneus en Pim kerstkaarten gaat voorlopig weer de la in.

Deetman , Simonis, de RK-kerk en het Misbruik

Vrijdag 16 december 2011

De commissie Deetman brengt vandaag het rapport uit over het misbruik in de Rooms Katholieke kerk. Het rapport is meer een bevestiging van wat "we" al wisten dan dat het nieuws brengt. Wat "we" al wisten krijgt handen en voeten en de beroemde/beruchte uitspraak van Simonis: "Wir haben es nicht gewusst" wordt flink onderuitgehaald. "Ze" hebben het wel degelijk gewusst, onder tafel geschoven, in doofpotten gestopt, gebagatelliseerd en met de mantel der liefde bedekt.
De commissie geeft aan dat het om tien- tot twintigduizend gevallen van seksueel misbruik gaat tussen 1945 en 1981. Er wordt nu al aan getwijfeld of deze cijfers niet aan de magere kant zijn. Zelfs met deze aanname is het duidelijk dat het niet om vele "incidenten" gaat, maar eerder een "gedoogcultuur". De kritiek richt zich, terecht op de cultuur binnen de kerk, op het celibaat, op het feit dat kinderen werden losgelaten binnen instituties waar heren geacht werden hun lusten en driften levenslang te onderdrukken.

De "gedoogcultuur" is echter niet alleen van toepassing op de kerk. In grote delen van de samenleving, in elk geval het Katholieke deel, was het al lang bekend. Tientallen jaren. Respect, angst, gezag voor de kerk. Het aura van heiligheid dat om de godsdienaars heen hing en daardoor werd veel vergoeilijkt en wat "we" wisten werd onder tafel geschoven. Het grote taboe waar nooit over werd gesproken en mocht worden gesproken. "Je kan immers nooit weten hoe het zich tegen je kan keren op het uur U." In die angst, voor het hogere, kon de macht en het machtsmisbruik welig tieren.

We wisten het allemaal, we hebben het gedoogd. Mea Culpa geldt voor velen.


dagtaak 14 februari over Simonis in Brandpunt met de uitspraak Wir Haben es Nicht gewusst

postbezorging, jip-en-janneketaal , het Groot Dictee en Grunberg

Donderdag 15 december 2011

Het Groot Dictee is weer achter de rug. Terwijl, zo lezen we in de Volkskrant vanmorgen, de vriendin van Grunberg seks had op het toilet - geen sex dus- zit een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse taalliefhebbers te zwoegen op de tekst. Het gedachtegoed van Sigmund Freud werd door Grunberg in alles behalve jip-en-janneketaal geëxpliqueerd.

Trots op de geringe hoeveelheid fouten maar schaamte over het feit dat ik na dik een half uur zwoegen en geconcentreerd schrijven eigenlijk geen enkel benul heb waar de tekst over gaat. Zo kan ik me nog precies herinneren hoeveel fouten ik vorig jaar had, maar ook al weer: geen idee waar de tekst over ging. Ik herinner me uit de voorgaande jaren alleen het Przewalskipaard, het canapeetje en de vaudeville.

Schrijven is verworden tot een techniek zonder inhoud. Willen we inhoud dan kruipen we achter de pc, met woordenboek. Zelfs de envelop beschrijven we niet meer. De tekst sturen we op via de mail, plaatsen we op Facebook, of bij minder woorden, tweeten we via Twitter de wereld in.

Alleen de ware liefdesbrief wordt nog met de hand geschreven, in een envelop gestopt met kus of parfum, en uitgezwaaid bij de brievenbus. Vanaf volgend jaar zal de maandag liefdeloos zijn. Terwijl wij zwoegen op de tekst van Freud en libidineuze neigingen hebben, besluit Bleker in diepe wijsheid, dat vanaf 2012 de maandagen liefdeloos zullen worden. Geen postbezorging meer op die dag. Wie in het weekend zijn diepste gevoelens op papier wil zetten kan niet meer verwachten dat zijn of haar geliefde die maandag zal lezen. Freud zei het al, volgens Arnold Grunberg: de burger ziet af van driftbevrediging, een proces dat wordt geleid door politieke autoriteiten.

Wellicht had de vriendin van Grunberg gelijk.

Higgs, God, en de Ontdekking van de Hemel in 2012

Woensdag 14 december 2011

De speurtocht naar de verklaring van alles nadert een nieuw hoogtepunt: het Higgsdeeltje. Als ik God was zou ik 'm knijpen. En als "iets" of iemand in angst is dan wordt het vluchten of vechten. Zoveel weten we inmiddels. Wij gewone stervelingen zijn ook niet gek en kennen de patronen. Vluchten of vechten. Of God vertrekt, voorgoed. Of God strikes back! Vecht, op leven en dood.

Bij Harry Mulisch was het nog literaire fictie. In de Ontdekking van de Hemel werd de wetenschapper die zojuist de hemel had ontdekt getroffen door een dodelijke meteoriet. Gericht en fataal. Het geheim mocht niet onthuld worden. Een God die vocht en overwon. Heldhaftig en trefzeker.

In de Zwitserse Alpen spelen de wetenschappers met vuur. Nu het Eureka zich binnen handbereik bevindt is het wachten op de reactie van boven. Wat is er aan de hand: Higgs, een Schotse wetenschapper heeft tientallen jaren geleden berekend en bedacht dat er een "deeltje" zou moeten zijn dat gewicht (massa) geeft aan alles. Onzichtbaar, praktisch onmeetbaar en bij haar ontstaan al bijna verdwenen. Het Higgs-deeltje is zo ongeveer het pronkstuk van de moderne natuurkunde. Wanneer de mens kan bewijzen dat het deeltje bestaat zijn we stappen dichterbij bij allesomvattende verklaringen over de Goddelijke werking van de ons omringende krachten en machten. Het Higgs-deeltje wordt ook wel angstig het God-deeltje genoemd.

Het lijkt erop dat het deeltje gevonden en bewezen wordt. Nog een paar maandjes wachten en de resultaten van de proef die gisteren is uitgevoerd zullen geopenbaard worden. De komende maanden zijn cruciaal. Hoever laat God het komen? Gaat 2012 inderdaad het jaar worden van het Einde van Alles, zoals vaker voorspeld is. De Zoete Wraak. Of wordt 2012 het jaar van de grote verlossing? Het jaar waarin definitief een begin wordt gemaakt aan het einde van de Grote Onzichtbare. Het jaar van de Openbaring.

Vluchten of Vechten?
Recessie , Trending , en 5 Years van Bowie

Dinsdag 13 december 2011

Deze ochtend om half tien werd het officieel. Nederland zit in een recessie. Op de radio werd het als een nagekomen bericht gebracht. Als in het prachtige nummer van Bowie 5 Years. "The news guy wept, so I knew he was not lying".

Nog geen paar minuten later was het een Trending Topic op Twitter. Recessie. Bijna als een jubelwoord. Een zucht van opluchting. Eindelijk mag het gezegd worden, het taboe is er af.  Het "R"-woord. Niets is zo vervelend als in een file staan die niet gemeld wordt. Zo ook met recessie; niets zo vervelend als sappelen terwijl om je heen gejuicht en gejubeld wordt dat het zo goed gaat.
Eindelijk erkenning. Het gaat slecht en het gaat nog slechter. Vanaf nu is elk positief signaal meegenomen. En daar gaat het tenslotte om.

Nu maar hopen dat er niemand mee aan de haal gaat. Dat is altijd het gevaar als iets "Trending" wordt. Voordat je het weet is een woord dat ooit taboe was immens populair. Gaat het een eigen leven leiden en gaan politici het gebruiken om hun eigen retoriek te voeren op het gevaar af dat we nog verder in de put raken. Laten we het voorlopig nog even voor onszelf houden. Het is recessie. Sssttt..noodrem

Maandag 12 december 2011Artikel over noodrem op bijzondere wijze ineens verdwenen van de site. Ben de tekst ook kwijt, indien die weer teruggevonden wordt, zal die herplaatst worden.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015