Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 49: 4 december tot 11 december 2011


Nobelprijs , Vrede en de Haydnvlag, Tomas Transtromer

Zaterdag 10 december 2011

"Ik hijs vandaag de Haydnvlag." Een zin uit het gedicht Allegro (vertaald door Bernlef) van de Zweedse schrijver Tomas Transtromer, die vandaag de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt uitgereikt.
Ik hijs vandaag de Haydnvlag, dat betekent "Wij geven ons niet over. Maar willen vrede". Zo legt hij een regel verder uit.

De Haydnvlag. Wat mooi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar vanaf nu zal hij hangen, op momenten van onrust, van onvrede, van ongeduld. "Ik steek mijn handen diep in de Haydnzakken, en doe als iemand die de wereld in alle rust aanschouwt".

De poëzie van Transtromer is in Nederland niet bekend. Er is slechts één bundel met vertalingen van Bernlef, en die is niet meer in herdruk. De Haydnvlag in het gedicht "Allegro" smaakt naar meer.

Haydn woonde en leefde in Wenen aan het eind van de 18de en begin 19de eeuw. Hij maakte tweemaal een inval van Napoleon op Wenen mee. De eerste keer in 1805 waarbij het Franse leger met de witte vlag de brug overtrok en de stad vreedzaam bezette. De tweede maal met meer geweld. In 1809 bombardeerden de Fransen de stad. Een projectiel belandde in de achtertuin van Haydn. Haydn was in alle staten. Een dag later op 31 mei 1809 overleed hij.
Jaren daarvoor schreef Haydn zijn beroemde Keizerhymne dat het volkslied werd van Oostenrijk en later ook van Duitsland, met de beroemde openingsregel: "Deutschland, Deutschland Uber Alles".

Dit alles naar aanleiding van het gedicht van Transtromer. "Een kunstenaar is vurig, maar huilt niet" schreef Beethoven, een leeftijdsgenoot van Haydn. Transtromer huilt ook niet, maar zoekt de rust en de vrede en voelt de simpele warmte in zijn handen, en daarmee schreef hij het onderstaande:ALLEGRO

 Ik speel Haydn na een zwarte dag

en voel een simpele warmte in mijn handen.

 

De toetsen zijn willig. Milde hamers slaan.

De klank is groen, levendig en kalm.

 

De klank zegt dat de vrijheid bestaat

en dat iemand de keizer geen belasting betaalt.

 

Ik steek mijn handen diep in mijn haydnzakken

en doe als iemand die de wereld in alle rust aanschouwt.

 

Ik hijs de haydnvlag – dat betekent:

‘Wij geven ons niet over. Maar willen vrede.’

 

De muziek is een glazen huis op de helling

waar stenen rondvliegen, stenen rollen.


(vertaling Bernlef)


Ajax, Lyon, de Knipoog , Omkoping en de kliklijn van de FIFA

Donderdag 8 december 2011

Het zou geen spannende avond worden, aldus Youri Mulder, voor de aftrap van Ajax tegen Real Madrid. Drie hele wedstrijdpunten meer en een voordelig doelsaldo van zeven ten opzichte van de rivaal Olympique Lyon. "Gewoon lekker kijken, en ongeacht de uitslag is Ajax al geplaatst voor de laatste zestien van de prestigieuze Champions League." Youri was ontspannen, Van Halst twijfelde nog en vond het de moeite waard om toch te volgen wat er in Zagreb gebeurde waar de lokalen tegen Lyon moesten aantreden. Tot aan de rust was alles normaal. Ajax stond logisch achter tegen de tweede garde van Real Madrid, twee loepzuivere goals van het beursgenoteerde Ajax werden afgekeurd. Niets nieuws onder de zon. Vlaggenisten maken vaker zure en dure fouten. Johan Cruijff zat op zijn vertrouwde plek een broodje Kebab te eten en in de veertiende minuut van de wedstrijd werd ritueel zijn naam gescandeerd. Enige smet was dat juist op dat moment Real Madrid scoorde. Alsof het de wraak op Barcelona was.
In Zagreb een keurige 1-1 op het scorebord en Ajax zou zich fluitend bij de beste 16 van Europa voegen.
Op de hoofdtribune werden de miljoenen die Ajax daardoor zou incasseren al uitgegeven. Wellicht een klein dividendje voor de toch al treurig bediende aandeelhouders?

Wat er in de rust gebeurd is in Zagreb is onbekend. Maar in een razend tempo viel daar het ene doelpunt na het andere voor Lyon. De Kroatische verdediging was zo lek als een mandje, en Vida, een Kroatische verdediger leek zoveel pret te hebben tijdens het potje dat hij een gulle knipoog gaf aan de spits van Lyon na het verlossende doelpunt waarbij niet Ajax maar Lyon zich zou plaatsen bij de laatste 16.
Het gebeurt niet vaak op het hoogste niveau dat wedstrijden met een dergelijke monsterscore ( 1-7) worden afgesloten. Op AD.Nl staan foto's waarop Vida een lokaal gokkantoor verlaat en vast niet om een kopje koffie te drinken. Het zegt allemaal nog niks, maar frappant is het wel. Omkoping? Belchinezen? Goksyndicaten? Wie het weet mag het zeggen.

En het mag gezegd worden. De FiFa maakte nog geen 3 maanden geleden bekend dat er een anonieme kliklijn geopend is voor omkopingsschandalen en gokverhalen.

Even Blatter bellen lijkt me dus, die man is pas echt te vertrouwen.S&P, AAA, kredietbeoordelaars en een weekje Nederland

Dinsdag 6 december 2011

William Hesitate en Marylou Disbelieve van Standards en Poor's (S&P) hebben zojuist hun intrek genomen in het Okura hotel van het met 3 xxx bekroonde Amsterdam.

Een volle week en een druk programma. Minister De Jager zal een gaatje vrij houden moeten houden en vanzelfsprekend ook Knot van de Nederlandsche Bank (niet uitspreken als Not, waarschuwt Marylou nog, die man heet echt Knot, van het Nederlandse werkwoord "Beknotten").

William en Marylou maken deel uit van een team dat de kredietwaardigheid van Nederland gaat beoordelen. Nog sterker: zij zijn het team.
Praten, rekenen en inschatten. Zo luidt hun opdracht. "En niet vergeten met de media en de lokale bevolking te praten hoor." De CEO van S&P heeft het hun duidelijk in de oren geknoopt. "Geef je ogen de kost, en leg je oren te luister". En geniet! Nu het nog kan!

William en Marylou hebben zich goed ingelezen en ze weten van de hoed en de rand. Het is hun eerste grote reis naar het Europese continent. Nu gaan ze het met eigen ogen zien. Op William en Marylou rust een grote verantwoordelijkheid. Gezamenlijk zullen ze een rapport opstellen dat door vijf internationale experts wordt besproken. Kort en bondig. In een conferentiezaaltje ergens 54 hoog achter zal het vonnis uitgesproken worden. Een zaaltje waar de CEO zit aan een lange lege tafel met vijf telefoons voor zich. Aan de andere kant van de lijn van elk van die telefoons zit een internationale expert met het rapport van Hesitate en Disbelieve voor zich. "May I have your votes please", zo luidt immer de beroemde openingszin van de CEO. Er wordt beleefd gelachen en elk van de experts herkent de openingszin van het Eurovisiesongfestival uit vervlogen tijden. De stemming zit er goed in. Een voor een worden de landen doorgenomen. Als Nederland aan bod komt is het even stil. Hesitate en Disbelieve zijn tot grote ontstentenis niet tot een rapport gekomen.

Verdwaald in Amsterdam zijn ze van de ene verbazing in de andere gevallen. Gedoog-beleid in rookcafés, van gedoog-regering tot weigerambtenaars. Van huizenhoge hypotheekrenteaftrek tot en met beleggers die zelfs zonder rente staatsobligaties af willen nemen (laatste lening ging tegen -0,004% rente weg). Een voormalige Triple AAA Bank die nu zegt dat AA de gouden norm gaat worden met dezelfde status (AA), een media die Cruijff belangrijker vindt dan de Euro. Waar doorwerken tot 67 jaar, tenzij de arbeid te zwaar wordt ervaren, normaal is. Kortom een land dat zijn eigen koers vaart en zich van geen S&P , noch van God en gebod wat aan lijkt te trekken.

Aan de telefoons blijft het stil. De CEO kucht wat en voelt het naderende onheil. Er is voor het eerst een streep getrokken door de almacht van zijn beleggingsadviesorganisatie die denkt dat twee mensen in 1 week het lot van een land kunnen bepalen. En dat is maar misschien het beste ook.


Hieronder een geluidsfragment zoals op NOS.Nl stond waarop de CEO van S&P uitlegt hoe de beoordeling in zijn werk gaat.

Geluidsfragment

cartoon van Ignace Dermaux

De Slipper van Verbeet, Pol Pot, Beertema (PVV) en Groen Links

Zondag 4 december 2011

Persoonlijk had ik nog nooit van Beertema gehoord. Hij schijnt, en blijkt, een kamerlid, een volksvertegenwoordiger te zijn. Van de PVV. Een oud-leraar die in zijn biografische notitie voor de site: "Tweedekamer.nl" aangeeft de "opstand der burgers" een warm hart toe te dragen. De man moet in zijn leven veel gelezen hebben. Leraar Nederlands word je niet zomaar. Het vak van leraar is deze week weer flink opgewaardeerd, door de PVV nota bene. "Zeg eens UUU" was het parool. Respect man, daar gaat het om!

Respect tonen is respect krijgen. De Tweede Kamer is de publieke tribune van de Nederlandse samenleving. Van alle delen uit de samenleving zijn daar mensen verzameld die hun woordje mogen doen. Nog niet voldoende vond Verbeet verleden week. `We hebben nog teveel HBO-ers en academici in de banken zitten`, zo liet ze weten. De kamer mag nog meer een afspiegeling van de bevolking worden. Het verbaasde me die opmerking van Verbeet. Ten eerste: gaat zij daarover? en  ten tweede: volgens mij is er ook nu al geen enkele opleidingseis verbonden aan het lidmaatschap van de Kamer. Een kamerlid kan worden gekozen als een Partij iemand op de lijst zet. Zo ook Beertema.

Het lijkt me dat in plaats van opleidingseisen er heel andere eisen gesteld moeten worden aan een lidmaatschap van onze hoogste kamer. Respect en fatsoen zouden hoog moeten staan op het wensenlijstje. Toon je dat niet dan hebben we nog een voorzitter die de debatten leidt en toeziet op de spelregels. De scheidsrechter van de democratie. Het had Verbeet gesierd als ze de heer Beertema onmiddellijk een rode kaart had gegeven na diens uitspraak over het Rode Khmer en het Pol Pot gehalte van Groen Links. Of, zoals in andere sporten gebruikelijk is, direct naar het strafbankje. Het is te hopen dat het alleen retoriek was van Beertema, effectbewust, zichzelf even in de kijker zetten, wetend dat die opmerking de landelijke pers wel zou halen, en dat hij het niet meende.

Het is niet het makkelijkste jaar voor Verbeet. De Tweede Kamer is het forum van onfatsoen geworden. Het zal een heidens karwei worden om überhaupt nog liefhebbers te vinden om deel te nemen in deze scheld-arena, los van de  genoten opleiding.

"Doe eens normaal, man"  is nu al de spreuk van 2011 geworden. Ik wens Verbeet een goed 2012 toe en raad haar aan om tijdens het rap naderende kerstreces een scheidsrechterscursus te gaan volgen. Nu de één na de ander de grenzen van de goede omgangsvormen lijkt op te zoeken is een toezicht op de regels meer dan noodzakelijk.


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015