Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 41: 9 oktober tot 16 oktober 2011

Occupy , Kruisraketten, Damrak en 30 jaar later

Zaterdag 15 oktober 2011

Eergisteren kreeg ik een sms-je van mijn dochter: "Ga je zaterdag mee naar Amsterdam?" Geen idee waar het over zou gaan heb ik het laten rusten. Gisteravond ging het licht aan. Natuurlijk, Occupy, Damrak, de demonstratie tegen hebzucht, verspilling, arm en rijk, de bonussen en de banken.
Onbekend nu nog, het is nog vroeg op de ochtend, met hoeveel ze daar zullen zijn. Honderden? Duizenden? Wellicht nog meer? Iedere generatie zijn eigen speerpunten en zijn eigen manier van voorbereiding. Dertig jaar geleden, ik was toen even oud als mijn dochter nu, waren de kruisraketten het thema. De koude oorlog bestond nog, Ronald Reagan was de kersverse presi...Druk, druk, druk: Het SCP en onze tijdsbesteding

Vrijdag 14 oktober 2011

We kunnen opgelucht ademhalen, we zijn niet druk! Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zegt het, dus het klopt, het is onderzocht, gerapporteerd en juist bevonden. De Nederlander is het luie beest van Europa. We voeren amper iets uit, werken niet, het huishouden is een rommeltje en ons gezinsleven stelt geen bal voor. Zes uur zijn we bezig (in totaal) met bovenstaande activiteiten. Gemiddeld dan. Dat betekent dat als U er meer tijd aan besteed er velen zijn die zelfs onder die zes uur zitten.

De werkpaarden van Europa zijn de Grieken zo blijkt uit het onderzoek. Ook de Litouwers en Esten kunnen er wat van. De Nederlander werkt gemiddeld ...Peter R de Vries, Sven Cockelman: Oog in Oog en de zegen van Uitzending Gemist

Donderdag 13 oktober 2011

Een gokje: meer mensen hebben Oog in Oog in de herhaling gezien dan het aantal dat de hele uitzending live heeft gezien. Het gokje is gebaseerd op een steekproef via Twitter. Geen waterdicht onderzoek, maar er worden wel meer dingen beweerd naar aanleiding van een twitteronderzoek.
Ik hoor ook bij die groep mensen die in de herhaling heeft gekeken. Gisteravond vroeg naar bed gegaan met een mooi dik boek. Toen ging ik in de fout. Even nog zappen langs de zenders voor ik me aan het literaire werk zou overgeven. Bij Peter R de Vries en Sven Kockelmann stopte ik met zappen. Waarom? Het zapshot was genoeg om de dekens eens flink over me ...Beatrix , de Koning en onze Monarchie: The Job for President?

Dinsdag 11 oktober 2011

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik na de opmerking van Maarten van Rossum het debat niet meer gevolgd heb. Wat Van Rossum zei was waar: "het enige waar het om gaat is de kwestie van de erfopvolging." Ja, Maarten. Dat is zo. Het enige waar het bij de bakker om gaat is Brood, bij de melkboer om Melk en bij de kapper om Haren. Bij de Koning gaat het om de Prins en de Prinses en bij de nieuwslezer om zijn Stem. Maarten grapte nog even door en zou het raar vinden als zoon Trip alleen door zoon te zijn de Stem van de toekomst zou worden met hetzelfde salaris en dezelfde privileges als Pa Trip.

Mijn gedachten dwaalden af. Niet over de opvolging...Sterfdag Jacques Brel , Marieke en de grootste Belg aller tijden

Zondag 9 oktober 2011Jacques Brel zou nu 82 jaar zijn als hij niet was gestorven op 9 oktober 1978. De Franstalige Vlaming, zoals hij zichzelf vaak noemde is niet ouder geworden dan 49. Brel zong in het Frans maar voor "ons" Nederlanders en Vlamingen heeft hij ook in ontroerend Nederlands gezongen. Het is bijna niet mogelijk om zonder overslaande stem of zelfs zonder tranen mee te zingen met de Frans-Nederlandse uitvoering van "Marieke".

De prachtige biografie over Brel van Johan Anthierens uit 1998 heet niet zonder reden: "Passie en Pijn". Twee woorden die zijn leven goed samenvatten. Anthierens gaat voor zijn boek zelfs op zoe...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken