Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 40: 2 oktober tot 9 oktober 2011

Hup Kut , Berlusconi en de Laars van Europa

Zaterdag 8 oktober 2011

Europa is in crisis. Je hoeft de kranten nauwelijks te volgen om te weten dat somberheid de toon is. Voordat de kredietbeoordelaars als Moody's , Fitch en Standards and Poor zelfstandig de crisis nog groter maken dan dat ze al is, is de hoop gevestigd op het gezond verstand van de grote Europese leiders. In Nederland komen we niet ver, de toon van Rutte en Wilders "Doe 'ns Normaal Man" maakt weinig indruk meer, in België wordt record op record gevestigd nu er nog steeds geen regering is. In Frankrijk worden zondag verkiezingen gehouden bij de socialisten als aanloop op het grote werk, de decadente DSK is net uitgerangeerd en Mevrouw Le Pen is nog ste...


Plaszak, de NS en de hoge Nood

Vrijdag 7 oktober 2011

We kunnen een nieuw woord toevoegen aan de Nederlandse taal: "de Plaszak". Als u hoge nood heeft in een Sprinter (dat is een vreemd woord voor een bepaald type trein) dan gaat u op een drafje richting de conducteur. Die bevindt zich meestal achterin de trein, is hij daar niet, dan is hij voorin. Het is even doorlopen maar u vindt hem wel. Aan de conducteur meldt u dat u hoge nood heeft, hij of zij onderwerpt u aan een test. Hij, we gaan uit van een mannelijke treinconducteur, onderwerpt u aan een snelle test. Enkele vragen en een kort visueel onderzoek. Is ook de conducteur ervan overtuigd dat uw nood inderdaad hoog is dan krijgt u een plaszak uitgere...


PvdA , Cohen en de trap van Ploumen

Woensdag 5 oktober 2011

De trap van Ploumen, of is het de trap van Cohen. Na het interne beraad van de PvdA over de kritiek gisteren op Cohen stonden de partij coryfeeën keurig opgesteld op de trap terwijl Cohen het woord deed met de voltallige fractie achter hem. Een mooi beeld.
Het leek een familiefoto. De nestor van de familie voorop, de kinderen met aanhang en kroost erachter. Keurig gekleed, breed glimlachend, trots op de Pater Familias. De alternatieve schoonzoon Spekman als enige in zijn kloffie, hij was of te laat opgetrommeld voor de familiefoto of zijn pak was nog niet opgehaald bij de stomerij. Verder een en al stijl. Een criticaster zou het opgevallen kunn...Bijsterveldt en de Mantra over het Onderwijs: Buitenhof

Maandag 3 oktober 2011

Zelden kijk ik drie keer naar hetzelfde programma. Een film drie keer, dat kan. Meerdere keren naar een concert, live of op de televisie, dat kan. Maar Buitenhof drie keer kijken is geen pretje en zelden een noodzaak. Als het om je heen een beetje stil is dan lukt het, zelfs met tussendoor een keer een kop koffie bijschenken, om de kern van de boodschap te begrijpen en dat zelfs na een uur nog te verwoorden.

Gisteren niet. Ik heb meerdere malen het interview met Marja van Bijsterveldt, onze Minister van Onderwijs nagekeken. Hulde aan Uitzending Gemist.
Deze week begint de "week van het onderwijs" en Marja van Bijsterveldt mocht namens h...Kastanjes , oudewijvenzomer en herfstgeheimen

Zondag 2 oktober 2011

Er zijn dingen in het leven waar je het liever niet over hebt. Hoe verder in de herfst hoe meer de geheimzinnigheid toeneemt. Niet over praten, in rust verwerken, het liefst op kousenvoeten over de natte bladeren in het grootste stilzwijgen.
De vruchten van het najaar zijn zeldzaam. Harde noten worden pas gekraakt nadat hun geheimen onthuld zijn, wie ze weet te onthullen is spekkoper. De zoete bessen uit het voorseizoen, de bramen in de zomer, ach..die kan iedereen wel aan. Maar de kastanje, de walnoot en de hazelaar, dat is andere koek. Het beste raap je die wanneer de dagen korter worden, je in de duisternis je weg moet zoeken en je gehuld in...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken