Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 29: 17 juli tot 24 juli 2011


Tijdrit in de Tour de France, Evans, Andy of Frank, Greg Lemond en Francoise Hardy

Zaterdag 23 juli 2011

Frankrijk had gisteren zijn eerste etappewinst, Voelkler is verlost van de gele trui,de gebroeders Schleck staan na de (mislukte?) aanval van Contador dicht bij elkaar in het klassement, en Evans moet vandaag vol aan de bak. Hoogerland vatte de etappe van gisteren kort samen: het was een echte kutklim. De Tour is voor de Nederlanders en Belgen gedaan en gevallen. Waarbij aangetekend dat de Belgen een sensationeel goede koers hebben gehad met Gilbert en Vanendert.

Het is niet voor het eerst dat de tijdrit op het slot van de tour voor verrassingen en drama kan zorgen. De meest dramatische tijdrit was die van 1989 waarin Greg Lemond won en met een tijdsverschil van 8 seconden op Laurent Fignon won. De dag voor de tijdrit had hij nog 50 seconden achterstand en wist dit om te buigen in een voorsprong tijdens een rit van slechts net iets meer dan 20 kilometer. Het werd de "spaghetti" overwinning. Hij introduceerde een nieuw stuur, een spaghetti-stuur. Fignon tekende nog protest aan, maar tevergeefs. Lemond is niet populair, hij deed veelvuldig een boekje open over dopinggebruik bij anderen. Grote vraagtekens zette hij, toen al, bij de overwinningen van Landis en Armstrong. Geen geliefde renner, wel een adembenemende zege.
In 2007 ook een thriller. Contador had een comfortabele voorsprong van meer dan anderhalve minuut op Evans. Uiteindelijk bleef er nauwelijks een halve minuut over. Contador won de tour en Evans zal voor altijd de gevaarlijke outsider blijven met een tijdrit op de voorlaatste tourdag.

De gebroeders Schleck en Evans, gedrieën op minder dan een minuut van elkaar. Elke seconde telt. In Grenoble. De Tour van 2011 wordt wederom een secondenspel. In de Tour du Jour werd Evans nog even als een autist bestempeld. Autisten kunnen goed focussen. Dus Andy en Frank zijn gewaarschuwd. Of wordt het toch nog een Benelux overwinning??

In de Tour des Ballades Le Temps de L'Amour van Francoise Hardy
Alle nummers uit de Tour des Ballades staan ook op http://dagtaak.blogspot.com

Fausto Coppi, Alpe d'Huez, Piaf en de Nederlandse Berg

Vrijdag 22 juli 2011

Wordt de Alpe d'Huez, waar vandaag de laatste bergetappe van de ronde van Frankrijk wordt gereden, weer een Nederlandse berg? Grote overwinningen zijn er behaald. Joop Zoetemelk(2x), Peter Winnen (2x), Steven Rooks, Gert Jan Theunissen, Hennie Kuiper (2x). Acht maal maar liefst kwam er een Nederlander als eerste boven. De laatste al weer in 1989. Gert Jan Theunissen, wie kent hem niet! Een minstens evengrote cultheld als dat Johnny Hoogerland is of kan worden. De Italianen kunnen deze berg echter ook claimen. De allereerste winnaar op de Alpe was de legendarische Fausto Coppi, de snelste man ooit op de berg was Marco Pantani zie Dagtaak twintig juli. In een recordtijd van 37 minuten en 15 seconden kwam hij boven. Net iets sneller dan Contador die de berg tijdens de Dauphine winnend afsloot. In totaal zeven Italiaanse overwinningen, waarvan de laatste in 1999 een zeer dramatische was. Guiseppe Guerini werd in de chaos van menigte op de berg onderuit gehaald door een idiote "fan" die een paar honderd meter voor de finish midden op de weg een foto van de aanstormende Guerini wilde nemen. Guerini viel en dit kostte hem bijna de rit.

De laatste nog actieve renner die als eerste boven kwam tijdens de Tour was Frank Schleck in 2006. In bocht nummer 18 van de 21 genummerde bochten van de Alpe prijkt zijn naambordje. Contador heeft nog geen bordje in een bocht, de bordjes worden alleen tijdens de Tour de France vergeven.

In bocht 21 het magische plaatje met de naam van de eerste winnaar van de Alpe d'Huez in 1952. Fausto Coppi kwam met een reserveband om zijn nek de finish over.
 


In deze bocht ook de naam van Armstrong, er zijn 21 bochten en tot nu toe 22 winnaars. Er moest gedeeld worden. Armstrong had best een eigen bocht verdiend, en Coppi had niet gedeeld mogen worden. Maar goed, de laatste bocht is voor Fausto, de man wiens naam voor altijd aan de Roze Italiaanse Giro trui zal hangen. "Il Maglia Rosa". Wat zal het mooi zijn als vandaag een man in Oranje als eerste een eerbetoon aan de grote Coppi mag brengen. Maar wie daarvoor in aanmerking moet komen?

La Vie en Rose, Edith Piaf, een generatiegenoot, vandaag in de Tour des Ballades.
alle nummers uit de Tour des Ballades komen op http://dagtaak.blogspot.com
Galibier, Mont-Ventoux Alpe d'Huez en de jongensdroom

Donderdag 21 juli 2011

Niet alleen Wilfried de Jong, tientallen, honderden wellicht duizenden, wie zal het zeggen, mannen stellen een doel: op hun vijftigste kunnen zeggen dat ze de Alpe d'Huez, de Galibier of de grote klassieker, de Mont-Ventoux hebben beklommen. Een jongensdroom.

In de startdorpjes van de grote bergen is het hele jaar door feest. De grootste feesten zijn er echter in de maanden dat de sneeuw is gesmolten en de ski-toeristen plaats hebben gemaakt voor de wielerfanaten. De nieuwste fietsen, prachtige schoentjes, kek helmpje, lichtgewicht bidons en natuurlijk wielerbroeken die het buikje moeten camoufleren. Want, op Wilfried na, zijn de meeste 49-ers er pas weer een paar maanden voor hun vijftigste door hun liefhebbende echtgenoten herinnerd aan hun droomwens. "Schat, nu toch echt beginnen met trainen, weet je nog, wat je altijd zo graag wilde?" Op tijd om de rit te voltooien, te laat om de buik volledig weg te werken.

De Alpe d'Huez ken ik alleen vanuit de auto. Voorzichtig vanuit Le Bourg d'Oisans de eenentwintig bochten, keurig genummerd, met in elke bocht de naam van een winnaar van deze bergetappe, manoeuvrerend om de renners de ruimte te geven om de ideale lijn te laten volgen. Zowel bergop als bergaf.

De Mont-Ventoux is mijn berg. Twee keer op de fiets gezeten richting de top, op weg naar het kale maanlandschap. Een keer vanuit Bedoin en een keer vanuit Sault. Dat maakt in bergetappes nogal wat uit. Klimmen en klimmen is twee. Het startdorp bepaalt mede de heroïek. Vanuit Sault geklommen? Knap hoor, maar dat kan mijn oude schoonmoeder ook. De ware helden starten in Bedoïn. Overigens waren beide keren een poging. Een verkenning. Zonder voorbereiding op te zware toerfietsen. Maar eraan geproefd. Doel: het Chalet Reynard.

Mevrouw Dagtaak in haar eigen ritme, ik vanuit Bedoin bij de eerste bocht nog ruim voor het bos ervandoor. We hadden afgesproken op welk terrasje zij zou wachten op mij als ze besloot om terug te keren. Voor mijn gevoel nog nooit zo goed gefietst. De te zware fiets was alleen maar een voordeel. Waarderende blikken van renners die links en rechts voorbij kwamen en bij geen kon ik aanhaken. Nog ruim voor het Chalet vond ik het welletjes, meer dan 10 kilometer bergop op de heroïsche col was voldoende. Ik stuurde een smsje dat ik terugkwam. Paar slokjes uit de bidon en heerlijk met grote snelheid de andere kant op. Met stomme verbazing zag ik twee bochten daarna mevrouw Dagtaak naast haar fiets staan (zelfde merk en gewicht als die van mij), nog geen paar honderd meter verwijderd van mijn hoogtepunt. Ze stond mijn smsje te lezen. Toen ik langs zoefde hoorde ik nog net: "Ok, dan kom ik er ook aan".

Ik heb nog meer dan een jaar.


Nieuw boek van Bert Wagendorp over de Mont Ventoux
Recensie Dagtaak over Ventoux van Bert Wagendorp:
In de Tour des Ballades :Dimitri Verhulst met zijn lied over de Tour de France
De Tour naar Pinerolo Italie, Marco Pantani en de doping

Woensdag 20 juli 2011

Vandaag gaat de Tour de France de grens over naar Pinerolo in Italië. Even maar, een klein stukje Italië om de dag daarna snel weer terug te zijn in Frankrijk. Italië van de Giro, van Fausto Coppi, van Cipolini en nog vele andere grote helden, maar vooral nu we echt de bergen weer in zijn: van Marco Pantani. Tourwinnaar en Giro winnaar in 1998 en op zijn naam ook de snelste beklimming van de Alpe d'Huez ooit: in 37 minuten en 35 seconden. Het Olifantje, vanwege zijn grote oren en de Piraat vanwege zijn nimmer ontbrekende hoofddoek. Een cultheld.

Pantani stierf jong. Veel te jong. Op 34 jarige leeftijd in 2004. Hij tartte het noodlot op vele manieren. Tijdens zijn jaren als renner vele malen betrapt op gebruik van doping, vaak ook waarschijnlijk niet betrapt. Het onmogelijke record op de Alpe d'Huez is bijna niet anders te verklaren. Zijn dood is nooit bevredigend vastgesteld maar alles wees erop dat hij aan een overdosis cocaïne te onder is gegaan. Een tragische held, maar een held. Na een jaar van schorsingen door doping reed hij in 2000 nog een keer de tour. Hij won op de Mont Ventoux (geholpen daarbij door Armstrong) en een paar dagen later een Alpenrit. Toen hij daarna niet meer in het ritme kwam besloot hij af te stappen. De jaren daarna weigerde de Tourdirectie als straf op deze onsportiviteit de ploeg van Pantani uit te nodigen voor de Tour. Einde ook van Pantani, die depressief werd, vereenzaamde en een tragische dood stierf in een hotel in Rimini.

Deze Tour wordt de schoonste Tour ooit genoemd. Door criticasters daardoor ook de "vlakste" tour ooit genoemd. De hoogmoed en heldendaden van de gedrogeerde renners is er niet. Het verschil maken ontbreekt. Gisteren reed Contador ondanks alles even weg bij de gebroeders Schleck, het verschil was klein, maar de verzamelde journalisten spraken er euforisch over. We willen verschillen, we willen helden, soms ook ten koste van alles. Waar in de tijd van Pantani de slimste doping het verschil uitmaakte, is het nu de tactiek (en de opgelopen blessures). Er kan nog van alles gebeuren tijdens de komende Alpenritten en het zal zeker spannend worden ook gezien de weersomstandigheden maar alles wijst erop dat de tijdrit zaterdag beslissend zal worden.
Hoe mooi ook, de echte helden worden geboren in de Bergen.
Pantani, wat zouden we graag nu achteraf je hele verhaal hebben aangehoord.


In de Tour des Ballades Vasco Rossi: Tributo a Marco Pantani


Dagtaak uitgesteld: Filmpje Parijs Roubaix in het noorden van Frankrijk

Dinsdag 19 juli 2011Eén van de mooiste filmpjes over het wielrennen. Niet de heroïek van de bergetappes maar van het Noordfranse platteland over de stoffige kasseien van Parijs-Roubaix. Dit filmpje is uitgezonden door Holland Sport.


Rustdag, Honger, Vakantie, Verslaving en Giro555

Maandag 18 juli 2011

Rustdag in de Tour de France, Frankrijk rust, en dat geeft wederom tijd voor bezinning. Nederland is massaal op vakantie, en wie niet op vakantie is die kijkt naar de Tour. Zo is het ongeveer. De enkelingen die beide niet doen volgen het nieuws en zien de beelden uit de Hoorn van Afrika. Morgen gaat staatssecretaris Ben Knapen naar Kenia en vandaag doet hij een oproep aan de Nederlandse bevolking om meer te doneren. Tot nu toe is slechts 2 miljoen Euro overgemaakt op Giro 555. Knapen wijdt dat aan de vakantie. "Veel mensen zijn niet op de hoogte". In de Hoorn van Afrika (Soedan, Kenia, Ethiopië, Eritrea en Somalië) voltrekt zich een humanitaire ramp. Miljoenen mensen lopen het risico te bezwijken aan de gevolgen van cholera onder andere door gebrek aan schoon drinkwater, voor honderdduizenden kinderen en volwassenen dreigt de hongerdood. Geld is nodig voor voedsel, medicijnen en schoon drinkwater. De oorzaak van de ellende die zich nu in steeds rapper tempo voltrekt is divers en heeft zeker ook een politieke oorzaak. De burgeroorlogen, het falen van de lokale overheden en de enorme corruptie die er heerst. De miljoenen mensen die nu dreigen te bezwijken hebben daar geen boodschap aan. Geven uit compassie is nu het motto en de oproep. Nederland heeft een traditie als het gaat om doneren. Bij de meeste inzamelingsacties ondersteunde de overheid door bij voorbaat al te zeggen dat het binnengekomen bedrag verdubbeld zal gaan worden. Knapen heeft nu reeds toegezegd dat niet te doen, immers, de overheid geeft al wat aan het getroffen gebied. Flinke stimulans dus! Maar laten we niet te cynisch doen. Het is rustdag, het is reces, voor cynisme over het Nederlandse beleid hebben we nog alle tijd als de gedoogcoalitie weer in de bankjes gaat zitten.
Precies onder het bericht van de kritiek van Knapen over de gulle gift van Nederland stond een artikel van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Tabaksfabrikanten slagen erin nog steeds meer verslavende stoffen in de tabak te doen. Het stoppen met roken wordt daardoor steeds moeilijker. Verslaving is de zucht naar meer, Hongerdood in Afrika is het gevolg van steeds minder. Een dag, 1 dag, de verslaving de verslaving aan wat dan ook laten rusten, levert al meer op aan besparing dan de twee miljoen die nu binnengekomen is op Giro 555. Dat de accijnzen dan even lager zullen uitvallen lost Knapen dan zelf meer op. Als de besparing rechtstreeks wordt gedoneerd, al is alleen maar uit compassie dan zijn we helden, voor één dag.

We can be Heroes just for One Day, de eerste niet Franse song tijdens de Tour, maar ook die verslaving laat ik met graagte vallen deze dag.


Alle nummers uit de Tour des Ballades staan ook op http://dagtaak.blogspot.com
Ronde van Frankrijk: Slapjanus, Genee, Derksen en Plastic Bertrand

Zondag 17 juli 2011

Johan Derksen noemde Gesink een slapjanus, Gesink pakte Derksen scherp terug: "hij is zelf een slapjanus". Sterk, duidelijk, klare taal. Ik een slapjanus, jij slapperjanus. De Tour de France maakt veel los en deze rake woordenwisseling tussen sportman en sportjournalist doet het beste hopen voor de laatste tourweek. "Stap zelf maar eens met zeventig kilometer per uur uit de auto", riep Gesink nog na, toen de microfoon al half was weggedraaid. Ik zie Derksen dat nog niet doen, maar Laurens Ten Dam probeerde het, op de fiets dan. Na Gesink en Hoogerland wilde Ten Dam niet achterblijven. Minstens met 70 kilometer per uur over de kop.

We hebben nog een week te gaan en genoeg Nederlanders in de koers om een spannende slotweek tegemoet te gaan in de strijd tussen Derksen en de coureurs. Het hele Tour du Jour is overigens een apart programma. Wilfred Genee doet zijn uiterste best om zijn gasten op avonden dat Derksen er niet bij is te verleiden tot het doen van afvallige uitspraken richting Johan, en als Johan er wel bij is kijkt sportminnend Nederland naar een soort Jut en Jul uitzending waarvan de essentie van hun samengaan totaal ontbreekt. Een bijna onverstaanbare Bert Jakobs brengt nog wat humor in waarbij zijn verhaal over de tijd dat hij nog chauffeur was van een escortbureau verreweg het leukst was.
De Nederlandse wielerliefhebber is overigens al massaal overgestapt naar Sporza, de Vlaamse sportzender, en het programma En-Vélo is populairder dan ooit. Zelf heb ik de vreemde gewoonte om tijdens sportevenementen van een omvang als de Tour of een WK voetbal te zappen tussen de NOS en de zender van het land dat of de grote verliezer of de grote winnaar gaat worden. Niets is mooier dan na een doelpunt van Nederland tegen Duitsland nog even de Duitse commentator benepen te horen zeggen dat Robben de bal er prachtig inschoot.
Toen gisteren duidelijk werd dat Vanendert kans maakte om als eerste op het Plateau de Beille aan te komen, schakelde ik snel naar het Vlaamse Sporza. Daar werd historie geschreven en gesproken. Met excuses voor de emoties werd er verslag gedaan van de laatste kilometers. Prachtige televisie. Dat Vanendert verder voor niemand in de kopgroep waaruit hij ontsnapte een concurrent was doet er even niet toe. Hij mocht winnen en won.
De Nederlandse renners zowel als de Nederlandse sportprogramma's zijn in de laatste week voor niemand een bedreiging meer, dat belooft wat!

In de Tour des Ballades vandaag Ca Plane pour Moi (niet musikaal de beste uitvoering, maar wel veruit de leukste)
Alle nummers uit de Tour des Ballades zijn onder elkaar te zien op http://dagtaak.blogspot.com


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015