Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 27: 3 juli tot 10 juli 2011


Rasmussen , de spijt van Gesink, en de trots van Frankrijk Edith Piaf ( de Mus)

Zondag 10 juli 2011

Het zal je maar overkomen, je staat op het punt om de Tour de France in Frankrijk te winnen en je wordt ten onrechte uit de Tour gehaald omdat je je trainingsschema's niet netjes op tijd hebt doorgegeven: Rasmussen. Het zal je maar gebeuren: je bent de gedoodverfde kampioen van de Lage Landen en je maakt een driedubbele buiteling nog voor de eerste berg zich heeft laten zien: Gesink. Het zal je maar overkomen: je boekt met veel enthousiasme een hotelletje in de Auvergne tijdens de tour en je komt een dag te laat aan omdat de rustdag net een dag naar achteren is verplaatst en je even niet opgelet hebt: een toevallige Dagtaak lezer. Drama's. Groot leed en klein leed. Gebrek aan focus? Veronachtzaming? Concentratieverlies? Of doodgewone pech?

Grote winnaars dwingen geluk af. Eeuwige talenten hebben de pech er vaak naast te vissen. De eersten krijgen de eeuwige roem, de laatsten krijgen de eeuwige sympathie maar ook het mededogen. Net niet, bijna gehaald, het had kunnen lukken. Jammer, Pech, volgende keer beter.

De tour is nog niet voorbij. Sterker nog, de Tour is net begonnen. Het mooiste moet nog komen. Het was vandaag op het randje, het scheelde niet veel of Robert Gesink had de pijp aan Maarten gegeven omdat hij vandaag een volle minuut, 60 seconden, moest toegeven. Hij zit er geestelijk doorheen als je de verhalen aanhoort die nu de "ronde"doen. Het is niet aan mij om daar enig oordeel over te vellen, maar bij iemand die er doorheen zit krijg je menselijke gevoelens: hij is één van ons, ook ik zou er doorheen zitten als ik met 80 km per uur op het asfalt geknald werd en heel Nederland ziet mij letterlijk en figuurlijk vallen. Maar ik ben geen held, geen gedoodverfde kampioen, geen arrogante éénling die alles en iedereen tart om het ene grote doel te halen.

Echte kampioenen zijn nare mensen, arrogant en narcistisch en hebben slechts één focus: de beste zijn, ondanks alles. Of Gesink tijdens de dagen die nog resten deze tour alsnog de vervelende arrogante zich alles ontzeggende egoïst met één focus: de tour winnen! gaat worden valt zwaar te betwijfelen. De Tour duurt nog lang en Rabo ziet wederom een gedoodverfde held geen kampioen worden, maar heb er geen spijt van. Wellicht levert dit de Rabo-Bank wel het gewenste imago van de menselijke bank op. En de Dagtaak lezer: fijne vakantie en pak zelf de fiets. St-Flour is een prachtige bedevaartsplaats waar toevalligerwijze Sint Floris zijn knapzak heeft uitgepakt en waar nu een stadje is ontstaan. Er is vast nog veel te beleven daar de komende weken.

In de Tour des Ballades een lied voor Rasmussen en Gesink van Edith Piaf. Wist U dat Piaf: "de Mus" betekent?
Alle nummers van de Tour des Ballades zijn verzameld op http://www.dagtaak.blogspot.com
Gesink laat het Wit vallen in Super Besse ,Tombe la neige

Zaterdag 9 juli 2011

Gesink in de Witte Trui, wat is dan mooier om bij aankomst in het wintersportgebied van Super Besse als eerste over de finish te gaan. Het kan vandaag niet echt een bergetappe genoemd worden, maar toch. De toppen van het Massif Central in het Noorden van de Auvergne mogen er zijn. De opmaat voor de Pyreneeën volgende week en de Alpen daarna. Gesink is een klimmer en al omhoog geschreven, bejubeld, favoriet, minstens een podiumplaats, onze trots, eindelijk weer een Nederlander als topman van de Rabo-ploeg.
De man in het wit reed vandaag met bandages en pleisters, schaafwonden na de val van afgelopen donderdag. Tombe la Neige, het Wit is gevallen. Laat hem opstaan, de wederopstanding van de jonge God in het wit.
Wij zijn in Nederland goed om onszelf bij voorbaat een favorietenrol toe te dichten. "We" worden wel even wereldkampioen. Eergisteren scheen het, althans zo werd mij verteld, exact 37 jaar geleden dat Oranje het moest af leggen op het WK tegen de Duitsers. Ik heb het niet nagetrokken, die datum. Het was iemand van de schaakclub die dat verkondigde, schakers hebben een vast geheugen, dus moet kloppen. Het was mijn eerste moment toen om als jonge jongen te ervaren hoe het is als je helden hun favorietenrol niet waar kunnen maken. Traumatisch, maar je wordt er ook hard van.
En dat harde verwachten we nu ook van Gesink. Geen uitstel tot de wonden genezen zijn, geen uitstel met aanvallen tot na de Pyreneeën de Alpen komen en dan erachter komen dat de vorm te wensen overlaat en het al prachtig is om Parijs te halen. Van uitstel komt afstel, morgen de verrassing.
Onverwachts, niemand die het in de gaten heeft, op de eerste de beste bult bovenop de Super Besse gaat Gesink ervandoor.Op het podium in het ski-oord laat Gesink het witte shirt vallen, Tombe la Neige,en trekt in het Geel, de kleur van de Zonnekoning verder richting Zuiden.

Alle Tour des Ballades staan ook op http://dagtaak.blogspot.com
Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap: het Franse Ideaal : Kyteman aan de Loire

Vrijdag 8 juli 2011


De Tour de France steekt vandaag de Loire over, op weg van Le Mans naar Chateauroux. Bij Chaumont sur Loire worden de voedselpakketjes uitgereikt, tijd om te eten, rond te kijken en te mijmeren. De helikopter zal prachtige plaatjes maken van het kasteel en de camera zal zowel naar links als naar rechts zwenken. Kastelen, kastelen en kastelen. De Loire is de Koningsrivier, tientallen kleinere en grotere buitenhuizen van de Franse adel. De aristocratie. Even waan je je in de tijd van voor de Franse revolutie.

Het nummer in de Tour des Ballades wordt vandaag opgedragen aan iedereen die de gelijkheid voorstaat. "Op het moment dat koningen, koninginnen en leiders het gepeupel als hun gelijken behandelen wordt dit nummer ook aan hen opgedragen", aldus Kyteman. Geen ballade, of toch? Nog twee weken en dan Parijs. Het leven wordt daar anders bezongen dan jaren terug. The City is Burning zingt Kyteman. Gelijkheid, Vrijheid, Broederschap was het motto van deze grootse Nederlands-Franse gelegenheidsformatie.  De Tour des Ballades warmt alvast op voor de zinderende ritten de komende twee weken. Parijs brandt, van verlangen.


"Hier Parijs, hier Jan Brusse",  Jan Brusse overleed vandaag precies vijftien jaar geleden op zijn verjaardag nota bene.
De volledige Tour des Ballades is te volgen op http://dagtaak.blogspot.comCharles Aznavour LaBoheme Lisieux en de vergane glorie van Honfleur

Donderdag 7 juli 2011

Honfleur is een kleine havenplaats in Normandië, Frankrijk. Volgens het Franse bureau voor Toerisme op twee stappen van Lisieux, de stad waar vandaag de Tour aankomt, bedevaartsplaats voor de beschermheilige van Frankrijk, de kleine Therese. De basiliek Sainte Therese is geïnspireerd op de Sacre-Coeur in Parijs, welke zelf weer nauwelijks twee stappen verwijderd is van het centrum van Montmartre. Het Place du Tertre, centrum van would-be kunstenaars en massatoerisme was eens het hart van de Franse Kunst. Toulouse Lautrec schilderde hier de hoertjes van de Moulin Rouge. Matisse, Apolinaire en Picasso werkten hier.
In Honfleur, het kleine Montmartre maakten Monet en Jongkind school en werd Satie geboren. Eens een belangrijk centrum voor de Franse Cultuur is ook hier ondergedompeld in massa-toerisme en would-be kunst. Het verlangen naar "toen"is groot. Waar Toulouse Lautrec met moeite de dagelijkse dosis cognac bij elkaar schilderde en Monet waarschijnlijk evenveel moeite moest doen om de dagelijkse portie goedkope Normandische Calvados tot zich te nemen vieren de handelaars in tweederangs kunst nu feest. Een verlangen naar de Bohemien, de Clochard, de onaangepaste kunst. Wat is dat toch? Wat is toch de weemoed die doet verlangen naar wat ooit geweest is en nooit meer zal terugkomen? Vergane Glorie. Alles moet groter, mooier, indrukwekkender, commerciëler. De Tour en ook de Kunst die zichzelf moet bedruipen.
Ode vandaag aan de kleine man die de Bohemien toezingt op de dag dat de Tour aankomt in de stad van de kleine Therese nabij het kleine Heilige hart van Frankrijk.
Charles Aznavour is nog niet vergaan en zal in het najaar in het grootse Olympia nog zingen. Vast ook het ultieme lied van de vergane glorie en de weemoed.


Tour des Ballades, op http://www.dagtaak.blogspot.com alle clips op een rij
Museum Brel in Brussel, oude liefde, op weg naar Frankrijk

Woensdag 6 juli 2011

Op weg naar Frankrijk? Stop in Brussel en beleef de overgang naar het Franse Land in de stad waar het Vlaams en het Frans samensmelten. Waar in het hart van de stad een klein museum is te vinden gewijd aan de man die in beide talen zong. Jacques Brel. Een museum zonder poespas en waar het modernste attribuut een jukebox is. Of het nog bestaat? Vast. Maar zeker ben ik er niet van. Op weg naar de Tour stopte ik er, jaren geleden.Bij de balie werden we opgewacht. "U bent maar net op tijd, neemt u die lift daar maar, als u geluk heeft dan vindt u hem nog in de kleedkamer". We namen de lift, een klein muf hokje met een spiegel. Ik zag dat we elkaar tegelijk via het spiegeltje aankeken. De lift kwam rechtstreeks uit in de kleedkamer. Artiesteningang. De kamer was leeg, ik zag dat hij net vertrokken moest zijn. Een sigaret brandde nog na in de asbak. Gitanes. We waren niet op tijd, we waren net te laat. Voorzichtig opende ik de tochtdeur en hoorde de stem. Zijn stem. We keken elkaar aan. Het was begonnen.
De schijnwerpers waren op hem gericht. Wij stonden in de schaduw. Minder nog dan de schaduw. We stonden daar waar het licht niet kwam, niet op was gericht. Hij stond het licht niet in de weg, nee, hij stond in het volle licht. De show die zich voor ons afspeelde duurde een uur. We beleefden het als in een flits. Een aaneenschakeling van emoties die samensmolten tot een grote apotheose. Als een orgastische belevenis die aanhoudt tot hij gestopt is. Ik klikte, nam de foto. Zijn jasje had hij al eerder uitgetrokken en hing, liever, plakte aan zijn linkerschouder. Het zwarte hemd doorweekt van zijn lichaamsvocht leek na te dampen. Hij keek naar mij terwijl hij me onmogelijk kon waarnemen in het donkere, lichtloze gat waar wij ons ophielden. Hij keek en knikte. Ik was er maar kon er niet zijn. Hij draaide zich onmiddellijk om en vertrok.

Wij vertrokken ook, richting Frankrijk. De taalbarrière doorbroken.
Alle nummers uit de Tour Des Ballades worden geplaatst op http://dagtaak.blogspot.com
Aantrekkingskracht in Frankrijk , Gilbert en de Muur

Dinsdag 5 juli 2011

Aantrekking en afstoting zijn zowel in de natuurkunde, de liefde als in de Tour
twee fenomenen van hetzelfde. Het grote verlangen naar het onbereikbare, hoe moeilijker het pad, hoe groter het verlangen het doel te bereiken. Hier herkennen we de passie. En de pijn.

Vandaag is de dag van aantrekking en afstoting, van verlangen het doel te bereiken uit liefde. Op 5 juli, maar dan in het jaar 1687 formuleerde de natuurkundige Newton voor het eerst de wetten van aantrekking en afstoting.

Gilbert en Gilbert
Vandaag twee mannen. Eén met Gilbert als achternaam, en de andere met de voornaam Gilbert. Gilbert de gedoodverfde winnaar voor de etappe vandaag bovenop de Bretonse muur, de andere Gilbert die ver achter de muur zijn geliefde herkent en de onmogelijkheid haar aan de andere kant van de muur te krijgen. De Berlijnse Muur. Passie en Pijn. Verlangens en verliefdheid.

Gilbert Becaud bezingt zijn liefde voor zijn vrouwelijke gids op het Rode Lege Plein in Moskou. Een onmogelijke liefde. De muur tussen oost en West is onmetelijk hoog en we bevinden ons midden in de Koude Oorlog. Midden in het Bretonse land bevindt zich de Mur de Bretagne.

Het eerste obstakel van betekenis in de Tour de France. De Mur scheidt de jongens van de mannen. Gilbert heeft in het voorseizoen al duidelijk gemaakt de Vlaamse en Waalse muren te kunnen beslechten. De muur die niet tussen Oost en West maar tussen Noord en Zuid ligt. Twee werelden die niet met maar zeker ook niet zonder elkaar kunnen.

Passie en Pijn, Verlangens en Hartstocht.

Gilbert en Gilbert.


Op http://dagtaak.blogspot.com alle artiesten uit de Tour des Ballades
Frankrijk , DSK, De Tour, De Liefde en Lourdes

Maandag 4 juli 2011

Op de dag dat de col d'Aubisque beklommen zal zijn en de Tour aankomt in Lourdes, hét Franse bedevaartsoord in de Pyreneeën, zal de Socialistische Partij in Frankrijk haar keuze moeten hebben gemaakt: Dominique Strauss Kahn (DSK) als presidentskandidaat naar voren schuiven of toch maar niet.

Opzienbarend is de peiling van de Franse krant Le Parisien. Vijftig procent van de Fransen heeft vertrouwen in DSK. Dertien juli is de sluitingsdatum, één dag voor de grote nationale Franse feestdag. 18 Juli moet DSK weer voorkomen en wordt wellicht duidelijk of hij alsnog verder vervolgd gaat worden. Er gaan al stemmen op in Frankrijk om de termijn van de kandidaatstelling uit te stellen tot het moment dat er meer zekerheid is over de zaak: DSK vs Kamermeisje.

Ondertussen een enorm charmeoffensief. Anne Sinclair, de vrouw van DSK, wijkt niet van zijn zijde. De meest prachtige foto's van het gelukkige koppel verschijnen in de kranten. Het platte beeld van gênante sex met het kamermeisje in het hotel moet snel ongedaan worden gemaakt. Het roept onmiddellijk het beeld op van het echtpaar Clinton waar het beeld van de bloemetjesjurk van de stagiaire Monica Lewinsky met spoed weggepoetst moest worden door een stralende Hilary naast haar man.

Zowel het kamermeisje als de jurk van Lewinsky waren bevlekt. Als de Tour in Lourdes aankomt weten we meer over de toekomst van DSK juist op de plek waar de onbevlekte Maagd Maria verscheen. Een mooiere symboliek is welhaast niet denkbaar. In sneltreinvaart, met welhaast onmogelijke geachte gemiddeldes raast de Tourkaravaan voort alsof we het nu al willen weten. In het land waar ontrouw tot norm en chique is verheven zal het charmeoffensief van Dominique en Anne nog anderhalve week doorgaan.

Voor kamermeisjes en stagiaires, voor thuisgebleven vrouwen van de tourrenners. Voor bedrogen en onbedrogen echtgenotes. Voor alle vrouwen die in de jaren zeventig posters van hem in de slaapkamer hadden hangen, voor alle jongens die in de jaren zeventig in de slaapkamer van hun grote liefde tegen de ogen van Julien Clerc aan moesten kijken. Voor de liefde voor Frankrijk en de heilige maagd Maria is de artiest in de Tour des ballades vandaag Julien Clerc, This Melody.
De Tour des Ballades wordt gevolgd en verzameld op http://www.dagtaak.blogspot.com
Ploegentijdrit Samenwerking , Interviews Schalken en Verhagen en Les Poppys!

Zondag 3 juli 2011

Vandaag in Frankrijk tijdens de Tour de France de ploegentijdrit:

Een lakmoesproef hoe een ploeg er voor staat is altijd de ploegentijdrit, samenwerking, teamstrategie, afspraken onderling, het aanpassingsvermogen van de absolute leider aan de mindere goden binnen de ploeg. Wellicht een idee om dat in het politieke leven ook vaker te doen. En wie weet ook binnen de rechterlijke macht in Nederland. Twee opzienbarende interviews in de NRC en de Volkskrant dit weekend.

Twee gevallen voormannen die hun verhaal mochten doen. Schalken als voorman van het team dat Wilders aangeklaagd heeft voor het Amsterdamse Gerechtshof, en Verhagen als voorman die zijn partij, het CDA, door deze regeringsperiode en verder moet loodsen. Twee leiders. Twee klaagzangen over hun teams, twee mannen die zich tekort gedaan voelen over de beeldvorming door journalisten, webschrijvers, advocaten en mede-politici. Collega's.
Schalken neemt zelf ontslag op een gerechtvaardigde pensioenleeftijd, 67, "zoenoffer voor Wilders" noemt hij het zelf. Tegen de beroepscode in klapt hij uit de school en laat geen spaan heel van het Amsterdamse gerechtshof: "De rechtbank leverde haar gezag in bij een glamouradvocaat die alle kans kreeg het strafproces op een dwaalspoor te brengen". Het hele interview beslaat twee volle pagina's en de citaten liggen voor het oprapen.
Het had een mooi dubbelinterview kunnen worden met Verhagen. De man die zich ook in de steek gelaten voelt door Jan en Alleman en zich niet kan voorstellen dat hij als niet betrouwbaar te boek staat en de meest beroddelde persoon is van het Binnenhof. Verschil met Schalken is dat Verhagen nog steeds voorman is, kopman, leider van de ploeg. Hij moet nog even. In de strijd van zijn ploeg om alles weer op de rails te krijgen laat hij in elk geval zowel Wijffels,  Bovenberg maar vooral Koppejan en Ferrier het verder alleen maar uitzingen. Verhagen heeft niet begrepen dat het hele team de eindstreep moet halen om voor de eindzege in aanmerking te komen.
Nee, wat betreft het elitaire karakter van zowel magistraten als politieke leiders is er nog niet veel veranderd.

Le Tour des Ballades vandaag: Les Poppys met Non Non Rien N'a Changé
Gezongen in harmonie met de kracht van het groepsverband!

Alle Tour des Ballades artiesten worden verzameld op Http://www.dagtaak.blogspot.comArnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015