Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 24: 12 juni tot 19 juni 2011


De verslaving aan bezuinigingen, Fort Europa en het einde in zicht

Zaterdag 18 juni 2011

Bezuinigingsdrift werkt verslavend en aanstekelijk. Ik merk het zelf. Met de ogen van Rutte loop ik door het huis. Dat stoeltje, zit ik daar eigenlijk ooit wel op? Hup, op marktplaats met dat ding. Ooit gekocht omdat het zo mooi stond bij dat tafeltje waar ik de weekbladen met de TV gids altijd neerlegde. Die tijdschriften heb ik ook al opgezegd. HP, VN en Elsevier lees ik niet meer. Overbodige luxe, de headlines lees ik bij Appie Heyn met een gratis kopje koffie in de hand. Dat tafeltje kan dan ook gelijk weg en de tv-gids heb ik na de berichten van gisteren ook niet meer nodig.

Mijn boekenkast puilt uit. Ik was eigenlijk van plan om in de zomervakantie maar eens een rustige dag Ikea uit te zoeken en een extra Billy te kopen. Ik kom op mijn besluit terug, niet die Billy moet er komen, maar de boeken moeten weg, althans een aanzienlijk aantal. Wat heb ik er aan? De meeste boeken zal ik nooit meer herlezen en wat ik nodig heb haal ik wel bij de bibliotheek. Idem dito met de paar schilderijtjes en etsen die ik heb hangen. Ik zie ze eigenlijk niet meer, ze vallen me niet meer op, ik zal ze niet een twee drie missen in huis. En wil ik Willem Witsen zien dan kan ik altijd nog naar het museum.
Alles van waarde zonder direct economisch nut gaat het huis uit. Na de boeken, de kunst en het overtollig meubilair moet ook mijn platencollectie, mijn overvolle kledingkast en mijn overbodig serviesgoed eraan geloven. Weg ermee. We streven ernaar alleen dat over te houden waar ik als vader van het gezin verantwoordelijk voor ben: eten, dak boven het hoofd en een basisgevoel van veiligheid.  En dat laatste is subjectief, dat besef ik, ik besluit met de paar centen die ik heb verdiend door alles van waarde te verpatsen om een bewakingscamera te kopen, de grenzen van mijn tuin hermetisch te sluiten met een groot hek voor alle indringers van buitenaf. In Gotische  letters: Fort Dagtaak, ze zullen het weten ook. De besparing op het zakgeld van de kinderen, waar ze zelf cadeautjes voor vriendjes en familie voor kochten, in het kader van Kindgebonden Budget, wordt gebruikt om een museumjaarkaart en een bibliotheekpas te kopen.

Na mijn bezuinigingsoperatie leun ik tevreden achterover tegen de kale muur. Dat heb ik toch lekker gefikst. Uit het huis is de inspiratie, de creativiteit en de expressie verdwenen, maar dat geeft niet. We gaan het publiekelijk domein opzoeken. Met vrouw en dreinende kinderen verlaten we het Fort, we wandelen naar de stad.
Tot mijn grote schrik is het museum gesloten en heeft de bibliotheek haar openingstijden drastisch ingekort. Als we met de bus terug naar huis willen kom ik erachter dat ik nog geen OV-Chipkaart heb aangeschaft. Moedeloos en uren later komen we thuis en snap ik dat ik te roekeloos te werk ben gegaan. Het gebrek aan visie achter mijn plannen heeft me opgebroken. Ik zet de TV aan, 1 zender, Rutte. Door het grote hek met daarop de letters Fort Europa verdwijnt hij in de verte. In grote letters verschijnt in beeld het woord: EINDE


Reve, Nop Maas, Matroos Vos en het zadel

Vrijdag 17 juni 2011

Over de biografie van Gerard Reve, Vaderlandse literatuur.


Joop Schafthuizen. alias Matroos Vos, heeft het voor elkaar: deel drie van de biografie over Gerard  Reve door Nop Maas mag niet worden uitgegeven. Dat heeft de rechter gisteren besloten. Matroos Vos vond dat de indruk werd gewekt dat het leven dat hij met Gerard leidde alleen bestond uit geld, drank en sex. Daarnaast kon hij zelf natuurlijk niet veel meer verdienen als Nop te veel citeerde uit nog niet eerder gepubliceerd materiaal.

Matroos Vos moet over de knie. Met zijn broekje naar beneden. Op Reviaanse wijze zal hij getuchtigd worden. Teder doch streng. Ritmisch moet hem bijgebracht worden dat hij niet de Grote Volksschrijver zelf is. Dat ondanks dat hij de rechten op de nalatenschap heeft hij niet de mensen kan onthouden dat wat Reve zelf nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Vastgebonden op het zadel zal hij voorgelezen worden. Uit de geschriften en vooral de brievenboeken. Waarin Gerard uitgebreid vertelde over de drank, over het geld en over de sex. Soms de waarheid mooier gemaakt om de mensen te plezieren. Want daarom schreef hij. En Matroos Vos leefde er goed van.

Matroos Vos zal verteld worden dat hij zich niet groter moet maken dan dat hij is. In volle glorie met wapperende haardos zal de man die in BelgiŽ geen weerstand kon bieden aan kleine pielemannetjes, en wie weet in welke landen nog meer niet, aanhoren dat wat hijzelf het Volk wil onthouden.

Deel 1 en 2 van het drieluik heeft hij niet tegengehouden. Pas in deel drie wordt het samenleven tussen Reve en Matroos Vos beschreven. Het zijn dikke pillen voor een klein publiek. Door de oproer en de actie van Vos zullen de lezingen van Nop Maas nu volle zalen trekken. Naast het katheder het zadel met De Vos. Het zal aanvankelijk even pijn doen voor hem maar naarmate Nop Maas vordert met zijn verhaal zal ook Joop de Matroos het genot moeten aanvaarden. Het leven is niet makkelijk, maar wel moeilijk. Deel drie zal er komen, want zoals Reve vaker aangaf, het leven bestaat uit geloof, hoop en liefde, en van die drie, de laatste het meest.

Sonnet, een ode aan de samenleving

Donderdag 16 juni 2011
Compilatie 4 maanden Dagtaak

De Opsomming, Ode aan het Nieuws en de NieuwsbrengersLibiŽ, Afghanistan, Sri Lanka, SyriŽ
Spanje, Griekenland, Ierland, BelgiŽ
ING, ABN, SNS, Aegon
Dominique Strauss Kahn, Messi, Weiner, Berlusconi

Cohen, Wilders, Rutte en Verhagen
PGB, Wajong, SW AWBZ
Komkommer, Tauge, Tomaat en Bietenkiem
Bulgaren, Roemenen, Polen, Aardbeienpluk

Cruijff, Blatter, Domingo
Van Gaal, Gullit, Ferrer
Gulden, Mark en Franse Frank

Pownews, Pauw en Witteman
Lekker Op vakantie
Ze smullen ervan.


Gerard Reve zou zeggen: "het wordt er niet beter op, wel slechter"Privacy, met de billen bloot

Woensdag 15 juni 2011

De applicatie op uw IPhone heeft u verraden, ter goeder trouw en welbewust. Van velen van u kan ik met een paar muisklikken zo achterhalen waar u gisteren was. En op welk tijdstip. Met een beetje fantasie is het mogelijk om hele weken van de fanatieke gebruikers te reconstrueren. Hoe laat van huis, hoe laat op het station, op welk tijdstip een kantoorpand is binnengetreden, van hoelaat tot hoelaat en waar een lunch is genuttigd.
Informatie waar ik niks aan heb. Nu nog niet in elk geval. Tot op het moment dat het mij leuk lijkt om voor de FIOD te gaan werken en belast wordt met uw aangifte inkomstenbelasting en ik op zoek moet naar bewijsmaterialen. Of op het moment dat ik een vierde stap in mijn carriŤre wil gaan maken en door uw man of vrouw ingehuurd wordt als prive-detective om vermeend overspel te achterhalen. Troost u, dat ga ik allemaal niet doen. Maar troost u niet, de informatie ligt wel op straat, zonder dat daarvoor veel bestanden aan elkaar gekoppeld hoeven te worden als ik dat al zou kunnen.
En dat is alleen nog de Iphone, met die specifieke applicatie waar je leuk inlogt in elk kantoorgebouw, kroeg of restaurant die hetzelfde programmaatje heeft geÔnstalleerd om "vrienden" tegen te komen, of te maken.
Kentekenregistratie is al gemeengoed met als doel belastingontduiking bij lease-rijders tegen te gaan, smsberichten worden door de politie al gestuurd aan eenieder die op een bepaald tijdstip binnen een bepaalde cirkel van een misdrijf bevond. Het zal niet lang duren of het DNA profiel van de meeste Nederlanders is bekend. Videocamera's ter ondersteuning op diverse plekken in de stad. Wat we bezoeken op internet is al bekend en wordt marketing technisch breed ingezet, zo ook ons koopgedrag met allerlei bonuskaarten en andere pasjes.
Kortom, geheimen hebben en houden wordt steeds lastiger.

Vandaag komt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming  (EPDS), zeg maar de Privacy Waakhond, met haar jaarverslag. De voorzitter van de EPDS, Peter Hustinx waarschuwt voor de bagatellisering van het privacy probleem. In tegenstelling tot veel omringende landen zijn de Nederlanders veel te gemakzuchtig met hun gegevens en draagt de Nederlandse politiek voornamelijk het adagium uit: "wie niets heeft te verbergen, heeft niets te vrezen".

De meesten van ons hebben ook weinig te vrezen, en de meesten van ons hebben ook geen flauw benul welke sporen we achterlaten en hoe deze te achterhalen zijn. We zijn geen Wikileaks en geen hackers.
Toen de PC gemeengoed begon te worden in de jaren '80 was het privacy vraagstuk en de vrees dat het wel heel makkelijk zou worden, in de toekomst, om gegevens aan elkaar te koppelen zeer actueel. Helaas heb ik veel van de artikelen die toen geschreven werden over dit onderwerp niet opgeslagen in mijn uitgebreide database.Het papieren archief is inmiddels vergaan. Het is erger geworden dan dat we toen konden bevroeden. Het bewijs voor deze stelling kan ik helaas nu niet meer leveren. Dat zal me in de toekomst nooit meer overkomen.
 
Griekenland, het debat en het dilemma van De Jager

Dinsdag 14 juni 2011

Volgende week , verwachting is 20 juni, zullen de Europese ministers van FinanciŽn besluiten om samen met het IMF toch nog een nieuwe lening aan Griekenland te geven. Of gaat Nederland roet in het eten gooien? Vandaag een debat in de Tweede Kamer waarvan we bij voorbaat al weten dat het er hard aan toe zal gaan. De tegenstellingen zijn groot, de belangen zijn enorm en de voorbeelden van verkwisting en wanhoop in Griekenland zijn zo talrijk dat er lustig op los kan worden gesmeten met rake one-liners. Je zou maar De Jager heten vandaag en op moeten draven voor de tot de tanden bewapende tegenstanders van verdere hulp.

Het is ook nauwelijks te verkopen. Nederland dat zijn allerbestebest doet om ons eigen land te beroven van een beschaafd Zorg-  en Kunstbeleid. Nederland dat tot ellende toe het mes zet in overheidsuitgaven en dan in een failliet land geld stopt. En niet een beetje, maar miljarden, waarvan je nu al op de Hollandse Klompen na kunt tellen dat dat geld nooit meer terug komt. Het alternatief is net zo onaantrekkelijk, het niet geven van steun betekent een onherroepelijk failliet van Griekenland dat in zijn kielzog andere landen mee zal trekken en een einde inluidt?betekent? van de Europese Munt en de Europese solidariteit. Spanje, Portugal, Ierland en wellicht zelfs BelgiŽ are yet to come.
De zojuist herkozen Erdogan zal vanaf de Turkse Kust al verlekkerd kijken naar de Griekse Eilanden die binnenkort voor een habbekrats te koop zijn. Het dilemma Cyprus in een keer opgelost.

Optie drie die steeds meer naar voren wordt gebracht is om niets te doen. Niets. Geen verdere hulp, maar ook geen pogingen meer om het eerder gegeven bedrag ooit terug te eisen. Kwijtschelding. Afboeken. In dat geval zeggen we tegen de Grieken. Jammer meer helaas, houden jullie je verstrekte kredieten maar en zoek het verder zelf maar uit. De noordelijke en westelijke landen van Europa keren het Zuiden de rug toe. Welk land het laatst de blik naar het Noorden blijft richten is onduidelijk. In elk geval hebben de ware Finnen in het meest noordelijke land van Europa het al duidelijk gesteld. De grote overwinnaar van de verkiezingen met als belangrijkste programmapunt: blik naar de Noordpool.
De polarisering is compleet. Solidariteit heeft zijn grens. En die grens is de portemonnee. De Grieken hebben hoog spel gespeld met het jarenlang niet op orde brengen van de eigen begroting en het Westen heeft te lang leningen verstrekt vanuit de gedachte dat de rente ons op termijn wel wat op zou leveren.
Het land dat ooit de grootste bijdrage bracht aan de Kunst heeft nu onze grootste Zorg. En er is geen econoom die het weet.


Kadaffi Geschaakt door de FIDE. Clinton en Rasmussen in tijdnood

Maandag 13 juni 2011

Kadaffi heeft hoog bezoek gehad in Tripoli, tussen de NAVO bombardementen door heeft de man zonder functie een partijtje geschaakt met de knotsgekke voorzitter van de Wereldschaakbond (FIDE). Na afloop van het potje werd Kirsan Iljoemtsjinov, want zo heet die goede man, als een heuse expert geÔnterviewd  door het Russische persbureau Interfax. Kirsan wist te melden dat Kadaffi er niet over peinst om af te treden. Immers, "hij is noch president, noch keizer, noch koning, dus hij heeft niets om van af te treden".

Kijk, zo willen we het horen. Wijze woorden van een omstreden voorzitter die nog meer omstreden is dan zijn collega Blatter van de FIFA. Voorzitters van wereldsportbonden hebben vaker iets excentrieks, maar deze twee bonden spannen de kroon. Waar Blatter zijn heil zoekt bij bestuurstijgers als Johan Cruijff en Placido Domingo zoekt Kirsan kennelijk zijn heil bij invloedrijke mannen zonder positie zoals Kadaffi. Wat zou een andere reden kunnen zijn om Tripoli te bezoeken, en mag dat zomaar? Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Kirsan als een stille diplomaat door Poetin is gestuurd om te polsen hoe het er met de Grote Gids voor staat. Het is even onwaarschijnlijk dat Kirsan verlegen zat om een schaakpartner en daarom naar Tripoli is afgereisd. Hij had net zo goed naar Den Haag kunnen gaan om met Mladic te gaan schaken. Want die houdt ook van het spelletje zoals Nu.Nl  deze week al meldde.

Kirsan wilde niet veel kwijt over het resultaat van hun partij. Na veel aandringen wisten we te achterhalen dat Kadaffi zich met zwart behendig verdedigde tegen de voortdurende aanval van de witte stukken. Kadaffi wist een fort te bouwen op de achterste lijnen waar zijn lopers en toren geflankeerd werden door twee kamelen. "De kamelen houden het langer vol dan paarden in woestijngebieden", zo verklapte Kadaffi na afloop. Op de plek waar normaliter de Koning moest staan had Kadaffi een groot stuk geplaatst dat het midden hield tussen een karikatuur van Hilary Clinton en Rasmussen in ťťn beeld, "zij zitten in tijdnood, ik niet". Volgende week schijnt Kirsan tegen Assad te spelen.Pinksteren: Rutte, Verhagen, Heilige Geest, Amen

Zondag 12 juni 2011


Met Pinksteren daalde de heilige geest op aarde en gaf de apostelen hun vurige tongen, waarmee ze de verlossende woorden uit konden spreken. De dag van het gebed. Een gebed:

Onze vader die in de hemel zijt,
Ons land wordt ontheiligd;
Ons Rijk verslonst
Uw wil geschiedt in Holland al lang niet meer als in de hemel
Geef ons heden onze dagelijkse inspiratie, kunst en zorg
En vergeef ons onze staatsschuld
Zoals wij ook anderen hun schuld vergeven
Leid ons niet in verval
Maar verlos ons van te rigoreuze snijders,
Want van ons allen was ons land
In al zijn kracht
en eerlijkheid
in eeuwigheid.

Ten behoeve van het land van Rutte, Verhagen, en de ontheiligde geest,

Amen

Samenzang: Hallelujah

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015