Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Ping: het Glazen Huis, Geen Stijl en de digitale droom

Donderdag 11 augustus 2011


"Geen Stijl" gaat de ruiten ingooien van het Glazen Huis, Hackers Anonymous wil Facebook gaan torpederen, PvdA heeft het gemunt op Linked In en de vraag rijst in hoeverre afgeschermde ping berichten via Blackberry nog langer mogelijk blijven. Ondertussen ontwikkelt Samsung een Chrome-Google laptop waar al ons hebben en houwen mee op internet komt Met wat hackers-kennis: vrij toegankelijk. Het ultieme glazen huis dus.

Elke morgen werp ik even een snelle blik op de internet edities van de kranten en de nieuwssites. En dit was de oogst deze ochtend. Over Londen even genoeg gelezen en de crisis op de beurzen is al bijna oud nieuws.

De Triple AAA status van onze privacy is al lang gedaald tot een bedenkelijk niveau waarvoor je ver moet afdalen in het alfabet om de gepaste letter te vinden. De Triple AAA status van het fatsoen is al een tijd verworden tot een driedubbele Z. En de Triple AAA status van Geen Stijl staat kennelijk zo onder druk dat pesterige studentikoze grappen nodig zijn om met wat extra publiciteit te redden wat er te redden valt.

Het is leuk en het wordt steeds leuker in de digitale wereld maar ook verwarrender.

Facebook , Twitter en de andere sociale netwerken werden begin dit jaar de hemel ingeprezen. De ultieme vorm van democratie. Het ultieme Glazen Huis. Immers dat is wat het betekent: aan het oordeel van iedereen bloot staan. Een glazen huis is niet alleen transparant maar ook kwetsbaar, je geeft jezelf bloot. En doe je dat zelf niet, dan doen anderen dat wel voor je. Dat heeft Mubarak aan den lijve ondervonden.
Het succes en alle lof voor de netwerken maakt ze arrogant, over de ruggen van de mensen die zichzelf bloot geven wordt op een volledig niet transparante wijze grof geld verdiend. We staan erbij en kijken er niet alleen naar, maar doen ook vrijelijk mee.

En Geen Stijl? Die gaat de kracht van het woord verlaten door methodes te hanteren die sinds jaar en dag gebruikt worden door wat zijzelf de "paarse tuinbroeken" noemen. Bezwaar aantekenen tegen het doorbreken van de rust op de Beestenmarkt in Leiden om daarmee het Glazen Huis van 3FM te saboteren. Op de Geen Stijl pagina waar deze actie is aangekondigd kan je als even héél stil bent het gelach en de pret horen.

Het wordt steeds leuker in de digitale wereld. En dat laatste, ik moet het eigenlijk niet verklappen, is niet zo serieus bedoeld.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken