Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

PvdA , Cohen en de trap van Ploumen

Woensdag 5 oktober 2011

De trap van Ploumen, of is het de trap van Cohen. Na het interne beraad van de PvdA over de kritiek gisteren op Cohen stonden de partij coryfeeën keurig opgesteld op de trap terwijl Cohen het woord deed met de voltallige fractie achter hem. Een mooi beeld.
Het leek een familiefoto. De nestor van de familie voorop, de kinderen met aanhang en kroost erachter. Keurig gekleed, breed glimlachend, trots op de Pater Familias. De alternatieve schoonzoon Spekman als enige in zijn kloffie, hij was of te laat opgetrommeld voor de familiefoto of zijn pak was nog niet opgehaald bij de stomerij. Verder een en al stijl. Een criticaster zou het opgevallen kunnen zijn dat de trap te klein was. Niet alle leden kwamen even mooi in beeld. Er werd nog geduwd, gebukt en getrokken, op het beeld van eenheid mocht je niet ontbreken.
De avond zou mooi zijn. De ochtend en middag was nog gereserveerd voor verre neven en nichten die, enigszins jaloers, venijnig of op afstand kritisch waren, dhr Bram Peper voorop. In de vooravond nicht Myrthe die net van hockey afkwam, enigszins buiten adem maar de boel goed op een rijtje had. Die komt er wel.
De avond zou echter alles goedmaken. Het was keurig geregisseerd. Plasterk en Albayrak werden naar voren geschoven. Dat was hun toevertrouwd. Vol lof en eerbied spraken zij over Papa. Niet over het elan, niet over het vuur en de passie, maar over het nestorschap, de dagelijkse steun die zij krijgen. Albayrak werd geprezen door Wester: "Kijk, nu hoor ik het vuur en de passie die we graag van Hem willen horen." Albayrak sloeg de spijker op de kop toen ze adrem antwoordde dat ze dat allemaal van Hem had geleerd. Zo hoort het, de oudere generatie geeft het door aan de jeugd die het vuur verder de wereld in brengt. De nestor op de achtergrond, met alle wijsheid en rust die je van een nestor verwacht.
Ook Plasterk bij Nieuwsuur voelt zich dagelijks gesteund. Meerdere malen per dag, al was het maar om even samen de Financial Times door te nemen.
En zo is het. Wat zou het prachtig zijn als het Nestorschap definitief een plek in de partij zou krijgen. De man met de visie en de wijsheid die het vuur en kracht ontbeert om de straat op te gaan en in ruil daarvoor op de achtergrond stimuleert en inspireert. Eens per jaar met zijn allen op de trap om de rollen duidelijk neer te zetten. De rest van het jaar maken de kinderen zich los van hun vader en zetten samen de familietraditie krachtig en vernieuwend voort.
Zelfs Spekman zou daar af en toe zijn jasje voor aantrekken.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2