Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bijsterveldt en de Mantra over het Onderwijs: Buitenhof

Maandag 3 oktober 2011

Zelden kijk ik drie keer naar hetzelfde programma. Een film drie keer, dat kan. Meerdere keren naar een concert, live of op de televisie, dat kan. Maar Buitenhof drie keer kijken is geen pretje en zelden een noodzaak. Als het om je heen een beetje stil is dan lukt het, zelfs met tussendoor een keer een kop koffie bijschenken, om de kern van de boodschap te begrijpen en dat zelfs na een uur nog te verwoorden.

Gisteren niet. Ik heb meerdere malen het interview met Marja van Bijsterveldt, onze Minister van Onderwijs nagekeken. Hulde aan Uitzending Gemist.
Deze week begint de "week van het onderwijs" en Marja van Bijsterveldt mocht namens het kabinet haar nieuwe visie verwoorden bij Buitenhof.
Na de eerste keer kijken snapte ik niets van haar betoog, wat wilde ze zeggen? Bij de tweede keer kijken zag ik alleen nog het verbaasde gezicht van Pieter Jan Hagens en zat ik te wachten tot hij hard in lachen zou gaan uitbarsten, en bij de derde keer werd ik in slaap gesust. Nu weet ik waarom.
Marja gelooft er niet in. Ze gelooft er niets van dat haar eigen plannen iets gaan veranderen. Nog erger: ze snapt er niets van dat het beroerd is gesteld met het onderwijs in Nederland en ze probeert rustig te blijven. Onderwijs is toch leuk! Naar school gaan toch geen straf! En het is toch logisch dat ouders je helpen met je huiswerk! Tijdens de voorbereiding voor het programma heeft ze dat met haar voorlichter doorgesproken. "Marja: geloof in je zelf. Prent de kern van je boodschap in je hoofd, laat je niet afleiden en blijf articuleren." En dat deed ze.
Marja kreeg haar eigen Mantra mee. "Als je het even niet meer weet, Marja, onthoudt dan de volgende spreuk: Taal en Rekenen zijn de zuurstof van het onderwijs! Herhaal dat zoveel mogelijk. En als het niet overkomt of de vervolgvraag is te ongemakkelijk dan je reserve-mantra: Goed Onderwijs is geen rustig bezit." "Ook deze mag je te pas en te onpas gebruiken, niemand die er iets van snapt, en dat hoeft ook niet."

Drie keer heb ik gekeken voordat ik het toch snapte. Marja is met de boodschap op pad gestuurd om de kijkers in slaap te sussen met deze zondagse ochtend-meditatie. Lege woorden, mooi en raadselachtig uitgesproken, vele malen herhaald.
Laten we hopen dat de week van het onderwijs wel goede debatten gaat opleveren en er een visie ontwikkeld gaat worden waarmee we een poos vooruit kunnen.
Het gaat immers om de toekomst. En met de mantra's die we nu voorgeschoteld krijgen namens het kabinet, is dat geen rustig bezit.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Maandag 3 oktober:
Het onderwijs in Nederland begint kwalijke vormen aan te nemen. Hoop dat dat duidelijk genoeg is, DagTaak, anders leg ik het nog wel een keertje uit.

serge van Eck schreef op Maandag 3 oktober:
Het is toch logies als dat je je kinderen helpd met taal en rekenen. Alleen dan komd het onderweis op een hoger nivo.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2