Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bloedzuigen, corona, het ziekenhuis en de haardos

Zondag 26 april 2020



"Hoest u, proest u, niest, of briest u? Last van uw keel? Snotneus? Koorts wellicht?"
Ik stond voor een klein geïmproviseerd loket een tiental meter verwijderd van het personeel dat de formulieren voor 't boedprikken in behandeling zou nemen. Tussen mij en de dame die de vragen stelde een indrukwekkend stuk plexiglas dat met een lint was verbonden aan dranghekken. Ik waande me supporter bij een risicowedstrijd. FC Corona vs Blaaskanker United.

Ik wist dat ik "nee" moest antwoorden op alle vragen om door te mogen. Vanuit mijn ooghoeken zag ik patiënten zitten die er zo te zien slechter aan toe waren dan ik en ook doorgelaten waren. "Nee hoor," antwoordde ik braaf, moeizaam een kuch onderdrukkend. "Melden bij de balie," zei ze streng.

Op de videoschermen in de wachtruimte, op elke tweede stoel een a4-tje met de boodschap: in verband met corona deze stoel vrijlaten, zag ik nog net de mededeling voorbijkomen dat er vanaf heden alleen nog volgens afspraak CT-scans gemaakt worden. Ik schrok. Immers, het bloedprikken was een verplicht voorafje voor mijn scan volgende week, en ik was gewend om zonder afspraak door radiologie geholpen te worden. Haastje-repje dus na het prikken naar route 23 voor een afspraak. Bloedprikken is eigenlijk een raar woord, ze "prikken"geen bloed, maar zuigen bloed op. Bloedzuigafdeling zou een betere term zijn. Jarenlang was ik daar bang voor, nu de laatste maanden er tientallen malen bloed is gezogen bij mij doet het me niets meer. Mouw omhoog van rechterarm, links zijn de aders te klein, ogen dicht en binnen de tijd van een weesgegroetje is het gepiept.

Bij radiologie dezelfde linten. Of ik een afspraak kon maken. "Goed dat u nu al komt," een aardige stem. "Het moet wel dinsdag," zei ik, "woensdag heb ik een telefonische afspraak met de oncoloog." Dat wordt krap, vond ze, "maar mijn collega gaat kijken wat ze voor u kan doen." Ik wachtte voor een dispenser apparaat om mijn handen te ontsmetten. Ook hier een geprint velletje: "Wegens dreigend tekort van de vloeistof is dit apparaat buiten gebruik". Een mede patiënt, klaarblijkelijk een oudgediende uit mijn team gezien de niet bedoelde afwezigheid van een haardos (zelf laat ik alles weelderig groeien nu het nog kan!), wond zich vreselijk op "Het is corona voor en corona na, en nu wij als kwetsbaren ons willen beschermen is het spul op!" Ik besloot dat het beter was geen contact met haar te maken. Agressie en venijn is besmettelijker dan een virus, en opwinding is voor niemand goed.

Collega was het gelukt mij "er tussen te proppen". Dinsdag half tien, fijn, dank u, leuk een scan, en ja, ik vul het vragenformulier in. Tot de volgende keer dan maar weer.

Ik volgde de pijlen en nam de trap in plaats van de lift naar de centrale uitgang waar een gespierde beveiliger de enige publieke dispenser voor zeep bewaakte.  Een uitrijkaart voor de auto hoefde ik niet te halen. In verband met corona was het parkeren gratis. Als een blij mens verliet ik het ziekenhuis.

Zonder aan mijn nieuwe baard te friemelen manoeuvreerde ik naar huis en waste daar uitgebreid mijn handen. "Dinsdag zelf zeep meenemen" schreef ik met grote letters op een a4tje.




Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Jack van Eck schreef op Vrijdag 1 mei:
Trots op je Ton!

Peter schreef op Dinsdag 28 april:
Mooie serie, Ton

Serge van Eck schreef op Dinsdag 28 april:
Maar met zeep, moet je handen wassen en daarna de kraan dichtdraaien. Dus ook ontsmettingsgel meenemen voor de knop van de kraan. Altijd goed voorbereid op pad!

Hans schreef op Maandag 27 april:
Treffend, mooi

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2