Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

De memoires van Emanuel Too, Assyriër uit Iran

Woensdag 4 januari 2017

Banneling sinds de revolutie van de Iraanse Islamitische Republiek onder Khomeiny (1979), Assyriër, Sharia ("dood door ophanging, wegens het verspreiden van verdorvenheden over de aarde") tegen hem uitgesproken, gevangengenomen, gemarteld en ontkomen, zijn door hard werken opgebouwde vermogen tot vele malen toe afgenomen door oorlogen in de regio, familie en kinderen vele malen kwijtgeraakt, internationale rechtszaken tegen de VS en Irak en thans wonende als politiek vluchteling in een klein plaatsje onder de rook van Arnhem.

Ongeveer met deze introductie kwam ze naar me toe. Of uitgeverij Nieuwe Druk de Nederlandse uitgave zou willen verzorgen van het boek dat onlangs in het Farsi (Perzisch) was uitgekomen van Emanuel Too.

Een map vol documenten en foto's volgde. Ja, die moesten er ook in. Foto's met de familie van de oude Shah van Perzië, foto's van familieleden, brief van Anwar Sadat, originele documenten uit Iran met de uitspraak van zijn doodvonnis en dat zijn hele vermogen verbeurd was verklaard ("en overgedragen aan het Fonds der Minder Bedeelden").

Vertaald, enigszins bewerkt, maar grotendeels zoals de Perzische uitgave, is het boek er nu. "De memoires van Emanuel Too". Een indringend, soms erg persoonlijk, dan weer uitermate zakelijk en politiek relaas van een man die geleden heeft en nog steeds lijdt. Bij wie de pijn van zijn blik af te lezen is, maar ook de strijdvaardigheid. Een man die bij elke poging tot bewerking of inkorting van zijn boek mij indringend aankeek en me overtuigde: "Het is mijn verhaal, het is mijn boek!"

Naast een korte geschiedenis van het Assyrische volk geeft het boek een door de bril van Too bekeken geschiedenis van de laatste jaren van de Shah, de impact van de Islamitische Revolutie, de gevolgen van het besluit van Jimmy Carter om alle Iraniërs hun visa te ontnemen na de gijzeling van de Amerikaanse Ambassade in Teheran en de zakelijke gevolgen van de Irak- oorlog voor de zakenman Too.

Het boek is net voor de jaarwisseling op de markt gekomen. Dagelijks vraagt Emanuel Too mij of het al bij de boekwinkels op Schiphol ligt, want dat is zijn ultieme droom. Zijn boek op de luchthaven waar hij tientallen malen is geweest: als zakenman, als banneling en op doortocht naar nieuwe rechtszaken waar hij voor zijn recht en eerherstel streed.


overal bestelbaar en op steeds meer plekken op de schappen, ook via de uitgeverij: "De memoires van Emanuel Too" 346 p. € 24,50. Hier voor meer info.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

emanuel schreef op Woensdag 11 oktober:
Dank! Geef graag een toelichichtink.

Linda Vogel schreef op Zaterdag 27 mei:
Indrukwekkend inderdaad! Het geeft daarnaast een goed beeld van ontwikkelingen in Iran, Irak en vooral de positie van Christelijke minderheden in deze regio. Ik moest kiezen of ik het boek bij de geschiedenis non-fictie of bij de biografieen moest plaatsen. Een aanrader!

Maria schreef op Zaterdag 4 februari:
Dank voor het publiceren van dit boek. Het was al heel lang een wens van meneer Too. Nu Schiphol nog zodat zijn verhalen en ervaring een voorbeeld mogen zijn voor anderen over de gehele wereld. Meneer Too heeft heel zeker mijn leven verrijkt en ik ben veneert dat ik hem mijn persoonlijke vriend mag noemen.

dagtaak schreef op Vrijdag 6 januari:
Leuk te horen Irene. Ik weet dat er in jouw regio een bestelling vandaag was naar Doorwerth en naar Velp, waar was jij dan?

Irene schreef op Vrijdag 6 januari:
Zag toevallig de boeken vandaag binnenkomen bij mijn boekhandel..toeval?? (sorry...was niet op Schiphol)

peter schreef op Donderdag 5 januari:
Dank voor het verzorgen van deze uitgave! Zijn persoonlijke verhaal schijnt een ander/direct licht op wat wij uit boekjes weten!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 3?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken