Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 3: 13 januari tot 20 januari 2013

Wie is schoon? Wie bedriegt wie? Armstrong is onder ons

Zaterdag 19 januari 2013

Van Armstrong weten we het nu.

Maar wie vertrouwde Maradona tijdens zijn hoogtijdagen? Het wonderlijke incasseringsvermogen van Johan Neeskens? De bovenaardse prestaties van A. Kuipers? Bovenmenselijk concentratievermogen van Keulemans? Alcoholcontroles tijdens het darten? Spiekbriefjes van Johan Cruijff? De lach en het koffertje van A. Moszkowicz? Psychedelica bij A. Einstein? Seksopwindende middelen voor S. Freud? Verleiding en bedrog van vrouwen in topfuncties? Verleiding, bedrog en ellebogen van mannen in topfuncties? De maretak van Asterix? Het libido van De Gaulle? De sigaar van Clinton? De adrenalinespuit van Poetin? De wodka van Jeltsin? De tandpasta ...Spijt, berouw en straf. Over de gevangenis in Lubliniec in Polen

Vrijdag 18 januari 2013

Zij heeft fouten gemaakt. Ze heeft dingen gedaan die niet kunnen. Erger nog, ze heeft een slachtoffer gemaakt. Haar man vermoord. In koelen bloede, zoals dat heet. Dat haar man haar jaren geterroriseerd heeft doet niet ter zake. Moorden mag niet en wordt bestraft. Of we nu in Nederland, België, Duitsland of Polen wonen.

Elke dag zie ik het schilderij dat ze gemaakt heeft. Het hangt naast mijn bureau. Vandaag hangt het er 17 maanden. Dat zijn meer dan 500 dagen. In die tijd is er veel gebeurd. Voordat ik het schilderij kreeg zat zij al meer dan 17 maanden vast. Nog eens 500 dagen.

Over een maand ga ik weer naar Polen. Naar de vrouwengevangenis ...Griep, spierpijn en een vriend die anoniem wil blijven

Donderdag 17 januari 2013

Hij komt lopend. Zijn gangen zijn niet na trekken. Als hij op bezoek komt neemt hij een omweg, een ov-chipkaart heeft hij niet. Ik lieg: soms koopt hij een anonieme chipkaart. Zonder naamsvermelding. Deze kaarten zijn wat duurder. Ze kosten € 7,50 welke hij in contanten afrekent. Met gepaste munt, de euro's zorgvuldig uit verschillende bronnen verzameld. Tegen de buschauffeur is hij vriendelijk. Hij knikt en glimlacht. Geen woord brengt hij echter uit. Taal noch teken zullen zijn afkomst verraden.

Hij is echter niet wereldvreemd. Hij onderhoudt contacten, neemt zelfs deel aan diverse fora op het internet. Wel met inlog via steeds wisselende mailadressen. Boodschappen doet hij zonder bonu...Zo veel Boeken, cijfers en Gabriel Zaid

Dinsdag 15 januari 2013

In de Dagtaak van eergisteren haalde ik een boek aan over lezen en uitgeven in een tijd van overvloed. Het boek, eerder een essay, verscheen in 2006 bij Bert Bakker onder de titel: "Zo veel boeken" en is geschreven door Gabriel Zaid (zie link onder deze column).

Omdat er veel reacties kwamen op deze Dagtaak en met name over de cijfers, ("Een gemiddelde lezer leest zo'n 1000 boeken in heel zijn/haar leven.") hier nog wat getallen die de moeite waard zijn om nader te bekijken. En vanzelfsprekend nader onder de loep te nemen.


Erotiek, voetbal, koken en reizen, over boeken, voorlezen en bestsellers

Zondag 13 januari 2013

Als u een gemiddelde lezer bent, dan zou u of een erotisch boek (bv 50 tinten of Sylvia Day), een kookboek (bijvoorbeeld Jamie Oliver) een boek over voetbal (keus te over...Gijp, vd Meijde, Zlatan) of een reisboek (Geert Mak?) onlangs hebben gekocht. Geen zware kost en leest of hapt lekker weg. Misschien dat alleen Geert Mak wat meer vraagt van de concentratie van de lezer.

De bestsellerlijsten liegen niet.

Per jaar verschijnen er in Nederland ongeveer 20.000 nieuwe titels. En dan te weten dat een gemiddelde lezer zo'n 1000 boeken gedurende zijn hele leven leest. Wie dat ooit berekend heeft, weet ik niet meer, maar het kan aardig kloppen.


Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken