Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 18: 28 april tot 5 mei 2013

Arnhem, de Rijn en het referendum over het Museum en het Filmhuis

Zaterdag 4 mei 2013

Arnhem is een prachtige stad. Vooral als je een hond hebt. Aan mooie hondenuitlaatplekken geen gebrek. Jezelf uitlaten is andere koek.

Al eeuwen worstelt de gemeente met haar imago. Is Arnhem een stad aan de Rijn? Of een stad aan een beekje? Leve de Sint-Jansbeek, die grotendeels ondergronds door het oude, vooral verwoeste, stadscentrum klotst. Onzichtbaar voor haar bewoners. Slechts wat verhullende namen doen er aan denken: Sonsbeek (verbastering) en de Beekstraat (lopend van Cafe Meijers tot aan het foeilelijke Politiebureau). Arnhem is mooi zolang je niet drinkt en niets op je kerfstok hebt.

Dat moet veranderen. Vindt de gemeente. Arnhem. Langs de stad stroomt een rivier. De ...Frits van Turenhout, Diederik Samsom en met de waarheid valt niet te spotten

Donderdag 2 mei 2013

Ik mis Frits van Turenhout, de zanger van "Zij had een wipneus en een kersenmond" maar ook van Nec-Nac: Nul-Nul. Zijn stem kwam spontaan bij me op na de uitzending van Pauw en Witteman waar Diederik Samsom zijn slotakkoord inluidde. Sap-Samsom: 1-1. Het enige dat de PvdA nog mist is een Dibi. Een nestor hebben ze al. Van der Laan. Vaderlijk sprak hij Samsom toe. De stem van Frits. Toen de PvdA nog rood was en de Brabanders katholiek.

Teletekst bestond nog niet, Twitter was een geluid en live voetbal had een vertraging van vele uren en begon pas als het eten op schoot stond. Er was tijd voor rust, overpeinzing en domme dingen. Wie toch ongeduldig was, luisterde ...Het zit er op, Habemus Koning, The Voice of Holland en hij was maar een clown.

Woensdag 1 mei 2013

Het zit er op. We hebben een Koning. En wat voor een. Willem Alexander. De man van staal en een hart van goud. King Lear was er niets bij.

Amalia gaapt. Maxima glundert en de gehele casting van The Voice of Holland zingt het Koningslied. Ali B. tovert beelden van Argentinië 1978 op het scherm. Op het moment dat Rensenbrink tegen de paal schopt, wast de familie Zorreguita de handen in onschuld. Nederland-Argentinië 1-1.

Burgervader Van der Laan glundert mee. Hij heeft de politie van Amsterdam stevig gebrieft deze ochtend. Als activiste Joanna verschijnt, arresteren! Later bieden we onze excuses wel aan. Joanna is niet de slimste, al vindt ze zelf van wel, maar ze heeft wel lef en ...Het Koningslied: Tararaboemdijee nogmaals, eerder op 27 april geplaatst

Dinsdag 30 april 2013

Zelfs de meest banale deuntjes hebben een herkomst. Vaak chiquer en ingewikkelder dan dat je op het eerste gezicht of gehoor zou verwachten. Wie herinnert zich niet de oude tribuneliederen (nu flink gedateerd) die begonnen met: "Hij is een hondelu.. etc." of, zelfde melodie, andere tekst: "We gaaaan naar Rome toe." of "We gaan Europa in (4x)"

Ze zijn alle gebaseerd op het aloude: "Tararaboemdijee". Als straatlied veel gebruikt in combinatie met een dikke dominee die op de kachelrand had gezeten en de gevolgen daarvan moest ondervinden. Het lied werd al in de 19de eeuw gezongen en was vermaard in Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk en ...Mijn naam is Haas, over de PvdA, Samsom, en de illegalen

Zondag 28 april 2013

Mijn naam is Haas. Ik woon in Konijnenland. Waar wij legers hebben, hebben zij holen. Het is even wennen.

Ik ben illegaal. Ik doe geen vlieg kwaad. De konijnen wel. Die haten vliegen. Waarom? Dat mag Diederik weten. Of Mark, Fred of Joost, of hoe ze hier ook allemaal mogen heten. Onuitspreekbaar en onnavolgbaar.

Ik ben illegaal omdat ik geen papieren heb. Ik ben gezakt voor mijn inburgeringscursus. Zuur. Om mijn gezin te onderhouden heb ik nauwelijks kunnen studeren en hard moeten werken. Tegen weinig. Dat komt de economie ten goede, zo is mij verteld. Dankzij de illegalen en zwartwerkers kunnen de loonkosten worden beperkt. Dat is goed voor de concurrentiep...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken