Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

A.F.Th. van der Heijden en Peter Koelewijn over De helleveeg

Zaterdag 16 november 2013

Natuurlijk had A.F.Th. van der Heijden eerst moeten overleggen met Peter Koelewijn. Dat was netjes geweest.

"Peter, ik ga je naam noemen in mijn boek; er komt een viswinkel in voor die gedreven wordt door de familie Koelewijn. De zoon des huizes heeft lange tijd geleden furore gemaakt met een hit: Kom van dat dak af. Peter, het gaat natuurlijk niet over jouw familie, maar het bekt zo lekker. Vooral  dat dak. In dat huis, Peter, laat ik het flink stinken. Dat vinden mensen leuk om te lezen.

Stank in boeken doet het altijd goed. En, 't is o zo moeilijk om te beschrijven. Stank is een geur, en letters zijn maar letters. Om met letters een geur te beschrijven die de lieve mensen die mijn boek lezen ook daadwerkelijk zullen ruiken tijdens het lezen, zijn kunstgrepen nodig. De combinatie Peter Koelewijn en Viswinkel vond ik zelf erg goed gevonden. Als de mensen naar jou kijken Peter, dan ruiken ze zweet, een oudemannenlucht, vergane glorie; in combinatie met 'viswinkel' wordt de geurbeleving nog indringender. En dat, juist dat had ik nodig voor mijn roman. Mijn roman moet oudemannenlucht uitstralen, vergane glorie en vooral vissenkoppen en verderf. Rotting, ja misschien is dat het juiste woord. Mensen moeten over de nek gaan als ze mijn roman lezen. En om dat te bewerkstelligen had ik jou nodig. Wij samen zijn de ideale combinatie om iets wat ooit frivool, nieuw en fris was, om te toveren in stank. Hiervoor Peter, heb ik jouw toestemming nodig."

Dat was netjes geweest. En gepast. Het had een hoop gedoe kunnen voorkomen. Peter wist van niets, kocht het boek "De helleveeg", las door (met moeite) tot pagina 184 en kwam daar tot zijn stomme verbazing zijn naam tegen. Niet zomaar zijn naam, maar in combinatie met zijn grootste hit, dat kon alleen maar over hem gaan.

Nu staat A.F.Th. van der Heijden erom bekend veel namen te gebruiken in zijn boeken. Verzin maar eens een nieuwe? Dat hij terug moet vallen op reeds bestaande namen is dan ook logisch. Als je vier boekenkasten met delen van "De tandeloze tijd" hebt volgeschreven, dan ontkom je er niet aan op een gegeven moment zelfs een Peter Koelewijn ten tonele te laten verschijnen.

Dat Peter daarover verontwaardigd is, is logisch, maar kinderachtig. Peter moet beseffen dat de boeken van A.F.Th. van der Heijden zelden meer door iemand gelezen worden. Ze zijn er om cadeau te geven. Een boek met A.F.Th voorop staat wel chique. Dat met het papier rotte vis wordt ingepakt zal Van der Heijden een biet zijn. Zolang hij de €2.500 proceskosten maar niet hoeft te betalen.

(Peter heeft het proces dat hij heeft aangespannen verloren, zie ook: NRC)


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken