Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 8: 19 februari tot 26 februari 2012


Partijlijders en Partijleiders : haal de lek boven. Over Frans en de PvdA

Zaterdag 25 februari 2012

Oproep aan de Lekker van de Arbeid:

Ik weet dat u Dagtaak leest. Wellicht niet elke dag, maar zeker geregeld. Ook deze oproep komt dus onder uw ogen. U bent goed geïnformeerd, u speurt internet af, googelt, volgt de hashtag #PvdA via Twitter en bent niet te lui om alles te lezen. U bent mededeelzaam en maakt graag velen deelgenoot van wat u onder ogen krijgt.
Op dit moment kijk ik in u recht in de ogen via de NRC pagina waarop een interview met Frans Timmermans is afgedrukt. Onder het interview prijkt uw pasfoto. Een foto die voor het Nederlandse paspoort afgekeurd zou worden, want u weet, een Nederlands burger is allang het lachen vergaan, en u lacht, breeduit. Het moeten dus wel foto's zijn van lang geleden. Dertig fractieleden op een rij die mij lachend aankijken.

Een voor een zie ik U allemaal. Wie is de Mol? Wie is de lekker? Wie is de killer van de arbeid? De Timmersmansdoder of de Cohenslager?

Dat er binnen het kabinet gelekt wordt, ok! Swah! Rutte gooit alle gelekte items direct van de agenda.

Dat er binnen de PVV oude mailtjes gelekt worden: Allah.

Dat het rommelt binnen de SP waar de verplichte afdracht van een stuk inkomen aan de partij nog steeds actueel is, goed.

Maar binnen de PvdA was dat NOOIT verwacht.

U lacht nog steeds, en zwijgt. Frans Timmermans huilt. En terecht. Hij was een vriend van Cohen en wil graag fractievoorzitter worden. Daarom schreef hij een mailtje aan de fractie en alle medewerkers met de beste bedoelingen, daags voordat hij naar Napels vertrok.

Eerst Napels zien, dacht hij nog.. daarna zien we wel.

Zijn mail was gericht aan niet meer dan vijftig mensen. Zeg maar zo'n tweeënhalve ideale schoolklas vol, dat is niet veel. Vijftig is een minuut lang langzaam tellen, zo weinig. Vijftig is slechts driemaal het aantal zetels van de peilingen. Zo weinig. Vanzelfsprekend kon Frans Timmermans niet vermoeden en bevroeden dat zijn goedbedoelde mailtje, in een periode dat alles koek en ei is, zou lekken. "Ik had geen idee wat ik in werking stelde" zegt Frans tegen het NRC. Een man als Frans weet waar de mosterd gehaald wordt, hij is niet dom en zeker niet naïef.

Stomverbaasd en diep geëmotioneerd spreekt hij zich uit in de krant. Met een oproep aan u. Maak uzelf bekend en Frans gaat zich kandidaat stellen. Niet eerder, niet later. U heeft het hele weekend nog. Tenzij u zelf Martijn, Diederik, Ronald of Nehabat heet, in dat geval wens ik u het beste met de door Hans Spekman uitgeroepen populariteitspoll.  

Internetdaten , Presentatie Date van Caroline Nelissen bij Nieuwe Druk

Vrijdag 24 februari 2012

Type "Daten" of "Internetdaten" in bij Google en tientallen sites en relatiebemiddelingsbureaus beloven je gouden eieren. Soms gratis en soms betaal je veel geld om aan een eventuele toekomstige partner gekoppeld te kunnen worden. Lexa, Parship, Relatieplanet , e-matching, wie kent de namen niet? Maar ook bureaus met een heuse voordeur waar je door een consulent te woord wordt gestaan en na betaling in een mooie online kaartenbak terecht komt, met foto en profiel, dienen zich aan. Wil je iemand ontmoeten in een meer ontspannen omgeving dan zijn er geregeld single-party's, dating-cafés, en speciale middagen en avonden voor alleengaanden.

"Dating" is een grote markt waar je bijna een dating-adviesbureau voor nodig hebt om de juiste ingang te kunnen vinden.

Ondanks dat Daten langzaamaan zo ingeburgerd is dat zelfs tijdens de reclameblokken van een Champions League wedstrijd of the Voice of Holland volop en zonder schroom wordt geadverteerd blijft er een zweem van ongemakkelijkheid en vooral onbegrip hangen. Niet in de laatste plaats voor mensen die op zoek zijn naar een serieuze partner. Familie, vrienden en kennissen reageren ongemakkelijk en snappen niet altijd dat je met je "hebben en houden" jezelf op internet in de picture zet of overduidelijk het café voor alleengaanden binnenstapt.

Caroline Nelissen heeft haar ervaringen met (internet) daten en datingbureaus opgeschreven. In eerste instantie alleen voor haarzelf maar toen ze merkte dat de mensen die ze haar verhalen liet lezen een beter begrip kregen van het fenomeen, heeft ze het uitgeschreven en bewerkt voor een breder publiek.

"Kennissen toonden weinig begrip voor mijn ‘zoektocht’ naar een partner in deze vorm.
"Jij op internet? Dat heb je toch niet nodig!"
Ik kreeg de indruk dat zij het internet daten (d@ten) veelal toedichten aan hen die het lastig vinden om iemand aan te spreken, dat d@ten iets is voor zielige mensen. Dat bleef knagen."

Met veel humor beschrijft Caroline haar eigen zoektocht. Niet alleen naar een partner maar ook naar zichzelf. Hoe profileer je je? welke verwachtingen heb je? In hoeverre laat je het achterste van je tong zien? Het boek is ook vooral integer, naast levendige anekdotes beschrijft Caroline haar twijfels en overpeinzingen.

Voor mensen die zelf via Dating een partner zoeken is het boek een feest van herkenning, voor hen die er nog over twijfelen is het een sterke aanrader. Anderen die meewarend een vriend of vriendin aanschouwen die in plaats van de krantenadvertenties het online-aanbod wilt ontdekken is het wellicht een eye-opener.

Vanavond is een Date met Caroline Nelissen mogelijk. Ze presenteert en signeert haar boek in de winkel Jansen & de Feijter in Velp (Gld). Het is inmiddels beschikbaar via de boekhandels en vanzelfsprekend via Internet. Bestel D@tenmeer info: Nieuwe Druk


Rob Oudkerk, Frisse Wind, PvdA wordt SD2012 en Heleen

Woensdag 22 februari 2012

Rob Oudkerk wordt het omgekeerde dr. Akkermannetje genoemd: "Ik ben niet beschikbaar! "
Dr Akkerman, voor wie hem niet kent, is een van de typetjes van Kees van Kooten die met fonkelende oogjes bij zowat elke verkiezing die aanstaande is, in de camera kijkt en zegt: "Ik word genoemd." Waarbij de toonhoogte van zijn stem bij de laatste lettergreep flink omhoog gaat om zijn pret daarbij extra te benadrukken.

Rob Oudkerk, huisarts te Amsterdam, is dus niet beschikbaar. Waarvoor niet? Voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Deze partij gaat nu de grondwet tarten door leden te laten kiezen wie hun voorzitter in de Tweede Kamer moet gaan worden. Spekman gaat er dan van uit dat de fractie dit advies van de leden gaat overnemen. Of er leden van buiten de fractie van de kamer zich kandidaat mogen stellen lijkt niet logisch, maar je weet nooit of hier nog prachtige uitvluchten voor worden verzonnen.

Rob Oudkerk zei nog iets, behalve dat hij niet beschikbaar is. Hij vindt het een goed plan als de partij zichzelf gaat opheffen en dat er uit de puinhopen een nieuwe sociaal-democratische beweging wordt opgebouwd. Kijk, daar is hij dan wel weer voor in. En misschien is dat ook helemaal geen gekke gedachte.

De SD2012, Sociaal Democraten 2012. Elk jaartal zijn eigen politieke partij. Dat maakt de geschiedenislessen voor de jeugd later ook een stuk eenvoudiger. Een brede frisse beweging die zonder last van oud stof op de archiefmappen een antwoord gaat geven op zaken die er toe doen. Met een partijprogramma dat leest als een boek. Geschreven door liefst een vrouw die van wanten weet en nooit te beroerd is om onthullingen te doen, gepast of ongepast. Er ligt me een naam op de lippen. Het kan me een duo gaan worden!

Heleen, je wordt genoemd!


Voorwaarts en niet vergeten, Job Cohen en Rutger Castricum

Dinsdag 21 februari 2012

Op de dag van de val van Job Cohen viel ook Rutger Castricum. Nog even herinnerde hij aan Van Thijn die met zijn boekje voor de camera door het beeld liep in een beroemde sketch van Van Kooten en de Bie toen hij bij DWDD zwaaiend zijn paperback liet zien. We nemen afscheid van Rutger Castricum.

Waar lange tijd de kritische opstelling van Alexander Pechtold gekoppeld leek aan Geert Wilders zo waren Rutger en Job ook een twee-eenheid.

Even heeft Rutger nog geprobeerd in Ibiza Ronald Plasterk voor zich te strikken. Helaas voor Rutger ging Ronald daar niet op in.

Rutger Castricum wordt schrijver. En vast een goede. Wie Ibiza kent, die kent de kunst, wie de kunst kent kent het leven. We gunnen Rutger nog heel veel zeer rustige schrijfuren in volledige stilte.

Jammer Rutger, we hebben erg van je genoten. Wellicht zien we je terug op de jaarlijkse uitreiking van de AKO-literatuurprijs.

En wat Job betreft:

Voorwaarts en niet vergeten. Je was de gedoodverfde premier, en eerlijk is braaf, je was vast een heel goede geweest. Vanaf het moment dat je in de oppositiebankjes moest plaatsnemen hebben we je gezien als een ongelukkige man.

Je hebt de tijd niet mee gehad. Nederland is geen land meer van keurige mensen en mooie idealen. We zijn een land geworden van opportunisten, vuilspuiters, straatvechters en onderhandelbare idealen.

Voorwaarts en niet vergeten.Nog is Nederland niet verloren

Maandag 20 februari 2012

De Dagtaak van vandaag is wegens een serverfout verdwenen. Met de provider nu een controlesysteem bedacht waardoor verdwenen Dagtaken weer te herstellen zijn , helaas die van vandaag niet. Mocht iemand de tekst uitgeprint en/of gekopieerd hebben dan houd ik me van harte aanbevolen, dan komt hij alsnog hier te staan,

groet, Dagtaak

Nogmaals : de PVV, de Volkskrant en Phillippe Remarque

Zondag 19 februari 2012

In een mailwisseling met een Poolse vriend en collega schreef hij het volgende:

"You know, this webside (de PVVsite, dt) is created by the leader of a party which is part of your government. And this government is elected by Dutch people. It is not only a stupid event made by just one crazy guy."

En zo is het natuurlijk ook. Zonder draagvlak en zonder mensen die de gedachtewereld van Geert Wilders ondersteunen komt een website niet in deze omvang van de grond. Een site met een bereik van enkele tientallen, honderden of wellicht een paar duizend reacties en lezers zou geen stof doen opwaaien. Als een willekeurige kleine oppositiepartij een hetze zou voeren zoals de PVV dat doet zou het hooguit verontwaardiging opleveren binnen een kleine groep politieke fanatici.

Dat ligt nu volledig anders. Wat Rutte of Verhagen ook beweren de PVV maakt deel uit van de regering. Er ligt een akkoord. Er is een overeenkomst. Er is dus ook wederzijdse verantwoordelijkheid met rechten en plichten.

"It is not only a stupid event made by just one crazy guy" schrijft hij.

In het hoofdkatern van de Volkskrant op pagina elf stond gisteren een behoorlijk prominente advertentie voor de site. Logootje van de PVV, een teller waarop te zien is hoeveel meldingen er al zijn gemaakt en een oproep om dit aantal te verhogen "Er kan nog meer bij" was de tekst. De hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, merkte dat dit door veel lezers niet op prijs werd gesteld en zag zich genoodzaakt een hoofdredactioneel op de site van De Volkskrant te zetten.

Philippe haast zich om dan Voltaire weer van stal te halen, een Franse verlichtingsfilosoof die zich duidelijk uitsprak voor de vrijheid van meningsuiting. Alsof een uitspraak van Voltaire legitimatie geeft aan het promoten van niet alleen onfatsoen (de woorden van Remarque: "Je zou kunnen zeggen dat de PVV met haar klachtensite een fatsoensnorm overschrijdt" let op: zou/kunnen) maar ook van het promoten en uitdragen van een hetze, het tegen elkaar uitspelen van mensen, volkeren en naties. Als de Volkskrant de woorden van Voltaire heilig verklaart is er dan ook notie genomen van de Dark Side of Voltaire: "Ik zie tenslotte mensen die ik hoger acht dan negers, zoals de negers boven de apen staan, en zoals de apen boven de oesters en andere dieren van deze soort staan".

Flauw van mij? Het was immers een andere tijd toen Voltaire dit zei en ik haal het uit de context? Ja, Philippe, het is inderdaad flauw, maar ook jouw citaat van Voltaire is uit een andere periode met een andere context. Verschuil je niet achter een uitspraak van meer dan 200 jaar geleden maar neem stelling in een periode dat dat nodig is. En vergelijk in je redactioneel de PVV niet met pelsfokkers en levensmiddelenfabrikanten die ook advertenties aanbieden waar je het soms niet mee eens bent.

We creëren allen een draagvlak voor hetzes, we steunen allen het hellende vlak, de wereld kijkt mee en beoordeelt niet alleen de site en haar uitvinders maar bestudeert vooral de reacties van de media, de politiek en het draagvlak in de samenleving om in te kunnen schatten hoe serieus deze ontwikkelingen genomen moeten worden.

Waar het goed zou zijn geweest als Rutte openlijk afstand had genomen, zou het minstens net zo goed geweest zijn als de hoofdredacteur van een grote kritische krant dit zou hebben gedaan.

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015