Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 51: 16 december tot 23 december 2012

Zondag Rust Jazz en Chet Baker Almost Blue

Zondag 23 december 2012

Ansichtkaart aan Chet Baker.

Gefeliciteerd Chet! Waar je je ook bevindt. Op moment van schrijven is het druilerig. De hemel is onzichtbaar. Het is inmiddels al ruim 24 jaar geleden dat je het veld moest ruimen na een val uit een hotel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Je zou vandaag 83 jaar oud zijn geworden. Ik geloof niet dat je tijdens je aardse leven ooit gedroomd hebt over het bereiken van deze leeftijd. Je zag er al jong oud uit, het verlies van je voortanden na een vechtpartij heeft je je karakteristieke uiterlijk bezorgd.

Ik hoop en ga ervan uit dat je met Stan Getz en Gerry Mulligan vandaag je feestje gaat vieren.
Voor ons stervelingen loopt het jaar te...Afzien in 2012, Spijt en Sorry en veel gemiste kansen

Zaterdag 22 december 2012

"Soms dacht ik: sodemieter toch op allemaal."

Deze zin had van iedereen kunnen zijn. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat deze gedachte opkwam het afgelopen jaar?

De zin had ook uitgesproken kunnen worden door Jolande Sap, door Mark Rutte, door Bert van Marwijk, door Robert Gesink, door Indiana Joan Franka, door Henk Bleker, door Diederik Stapel of door Rauw Francis Kenter en Tom Watkins. Misschien ook door Mauro, de mensen die hun PGB verloren of de Polen die massaal voor schut zijn gezet door Wilders en co. "Sodemieter toch op allemaal" betekent meestal niet dat iedereen ook daadwerkelijk opsodemietert. Vaak wordt de uitspraak gedaan door iemand...Het einde van wereld. Over Preppers en Boeken, deel 5 Slotakkoord met Harry Mulisch

Donderdag 20 december 2012

Het einde van de wereld nadert. Dat is bekend. Wanneer is nog een raadsel. Hoe het gaat gebeuren, ook; en hoelang het proces van ondergang gaat duren is eveneens lastig te voorspellen.

Deel 5...Slotakkoord?

Mij is verteld dat het hele verhaal rond de ondergang van de wereld is gebaseerd op een misverstand. Een foutieve interpretatie van de Maya-kalender, een commerciële truc van zogenaamde Preppers die een bijbaantje hebben met handel in gedroogd vlees, meel, en munitie. Een uit de hand gelopen grap van Nostradamus. Een verkeerde berekening op grond van verkeerde uitgangspunten. Een vooropgezet plan om het kaf van de mensheid te sc...Boeken voor het einde van de wereld: Preppers en J.Slauerhoff

Woensdag 19 december 2012

Het einde van de wereld nadert. Dat is bekend. Wanneer is nog een raadsel. Hoe het gaat gebeuren, ook; en hoelang het proces duurt is eveneens lastig te voorspellen.

Deel 4. Welke boeken komen er op de stapel als het licht uit gaat? Als de laatste kaarsen opgebrand gaan worden, als Preppers met wapens hun voedselvoorraad verdedigen en jij in je luie stoel het einde slechts wilt zien naderen met een boek in de hand? Kortom: wat schaffen we nog snel aan of halen we vast uit de kast?

Al een paar dagen elke dag op Dagtaak een nieuw boek op stapel. Dikke pillen, serieus, literair verantwoord, maar is dat wat we willen als de nood hoog is...Einde van de wereld, boeken en Preppers 3 Bill Bryson en Gerard Reve

Dinsdag 18 december 2012


Het einde van de wereld nadert. Dat is bekend. Wanneer is nog een raadsel. Hoe het gaat gebeuren, ook; en hoelang het proces duurt is eveneens lastig te voorspellen.

Deel 3. Over Preppers en hoe te overleven na de ramp.
In het eerste deel een statement over Preppers en verplicht op de stapel: Willem Elsschot het tweede deel over eetlezen en DeDikkevanDam....Het einde van de wereld, Preppers, ons voedsel en boeken, deel 2 De Dikke van Dam

Maandag 17 december 2012


Het einde van de wereld nadert. Dat is bekend. Wanneer is nog een raadsel. Hoe het gaat gebeuren, ook; en hoelang het proces duurt is eveneens lastig te voorspellen.

Deel 2. Over Preppers en hoe te overleven na de ramp. Deel 1 verscheen gisteren, zie link.

Wie de Dagtaak van gisteren heeft gelezen weet hoe ik over zogenaamde Preppers (mensen die hun huizen volstouwen met voedsel en water en vooral met wapens om zich tegen hongerigen te weren) denk. Toch is enige voorbereiding nodig. Boeken!...Het einde van de wereld volgens Maya, Preppers en gekozen boeken REM en Elsschot

Zondag 16 december 2012

Het einde van de wereld nadert. Dat is bekend. Wanneer is nog een raadsel. Hoe het gaat gebeuren, ook ; en hoelang het proces duurt is eveneens lastig te voorspellen.

Wil je er het fijne van weten dan is er altijd nog National Geographic Channel. Onder het motto: "Is dit je laatste weekend met televisie" zendt ze 48 uur lang onheilstijdingen, Maya-voorspellingen en voorbereidingen van "Preppers" uit. Preppers zijn mensen die de ondergang van de aarde en de mensheid serieus nemen en graag uitstel van executie willen. Ze hebben grote voorraden meel, water, bonen, wc-papier en..wapens! Tegen eventuele plunderaars. Het zal je maar overkomen: heb je jarenlang gespaard om...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken