Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 5: 29 januari tot 5 februari 2012


Schaamte , Henk, Ingrid en de rest

Zaterdag 4 februari 2012

Ik schaam me een beetje voor Alexander Pechtold. Hij maakt Henk en Ingrid tot dubieuze geuzennamen en ondanks dat hij blijft beweren dat "je vooral je eigen verhaal moet vertellen" duikt hij steeds opnieuw in het verhaal Wilders. Obsessief werd het in DWDD genoemd, je kan het ook re-actief noemen. Alex, zorg dat je ook ondanks Wilders, je eigen verhaal vertelt.

Ik schaam me een beetje voor Cohen. Hij blijft beloven Nee te zullen zeggen tegen de afbraak in de samenleving en met zijn eigen stevige verhaal te komen. Cohen is niet de jongste meer, heeft een flinke carrière achter de rug. Je kunt niet blijven beweren dat je "eens" met het antwoord gaat komen. Een man met zo'n profiel als hij kan zich niet veroorloven zich te blijven profileren als het eeuwige talent dat spoedig "uit de kast"zal komen.

Ik schaam me een beetje voor Jolande Sap. Met alle macht steunt zij de wanvertoning in Kunduz. Zij wil dolgraag een middenpartij worden in het politieke spectrum. Haar achterban raakt steeds verder verdeeld. Jolande zelf zal vast deugen, maar ze is in de valstrik van de politiek klem geraakt.

Ik schaam me een beetje voor Rutte. Ooit heb ik de beste man ontmoet toen hij nog prominent op Sociale Zaken werkte. Een oprechte liberaal met een sociaal hart die niet om de feiten heen draaide. Steeds meer wordt hij een machtspoliticus die handig laveert met meer- en minderheden in de kamer en omwille van de gedoogconstructie Nederland tot een lachertje in Europa maakt.

Ik schaam me een beetje voor Verhagen. Maar dat is plaatsvervangende schaamte. Het is goed dat hij zich wat meer naar de achtergrond laat afzakken. Die man gun je een bourgondisch leven in het zuiden van het land. Hij wilde zo graag de "Henk en Ingrids" (toch die namen weer) binnenboord halen dat hij zich de meest onhandige uitspraken heeft gepermitteerd.

Wie hebben we dan nog over? De twee heren rechts en links. Wilders en Roemer. Ach, op het moment dat de schaamte voorbij is en we weer een sterk politiek middenveld krijgen dan zullen deze heren een blijvende herinnering zijn aan de diepe crisis waar Nederland anno 2012 in zat.

Politiek is lastig, verzin maar eens goede antwoorden op de crisis waar Nederland en heel Europa in zit, verzin maar eens antwoorden als traditionele tegenstellingen tussen links en rechts niet meer in de genen van je kiezers zitten. Verzin maar eens antwoorden als niet de politiek maar economische en financiële belangen de wereld regeren. Maar toch zijn de heren en dames in de Tweede Kamer daar voor aangesteld. Veel succes en sterkte!

Ook namens Henk en Ingrid.Tijdloos: American Pie, Buddy Holly, Sneeuw en de verlate Dagtaak

Vrijdag 3 februari 2012

Vrijdag 3 februari 2012, 11.00 uur en nog steeds geen Dagtaak. Dat is uitzonderlijk. Natuurlijk zijn er dagen geweest dat er geen verse column op de site verscheen, maar die waren schaars. Dagtaak bestaat overmorgen exact een jaar en dit is de 325e column.

De meeste stukjes worden vroeg in de ochtend geschreven of zo vroeg in de ochtend dat het nog nacht is of zelfs de avond ervoor. Vooruit schrijven is geen optie. Ik zou me ongemakkelijk voelen: Dagtaak is geen verhalenbundel, geen vrijblijvend proza en ook geen forum voor een prachtig tijdloos gedicht; tenzij het door een ander geschreven is en het raakt een thema van de dag, zoals gisteren na het overlijden van Wislawa Szymborska (door Hugo Claus, althans zo begreep Arnon Grunberg, als huisvrouwenpoëzie neergezet).

Gisteravond stond mijn programma waarin ik de stukjes tik al open. Toen in plaats van de dagelijkse column een interview voor een lokaal schaakblaadje geschreven. En gelijk daar achteraan een verhaal voor het schaak/muziekblad A Tempo over het Gellert hotel in Boedapest waar ik in 1988 mijn eerste schaakpartij liggend in het warme water van de fameuze Spa speelde.
Vanmorgen wederom het programma geopend, maar in plaats van een Dagtaak te schrijven heb ik een verhaal van een nieuwe auteur in het fonds van Nieuwe Druk geredigeerd en van commentaar voorzien.

Het is inmiddels 11.30 en het gaat zo sneeuwen in Arnhem. Voordat ik vanmiddag naar de volgende afspraak ga wil ik de kans hebben gehad de eerste sneeuw van het jaar te voelen. De eerste sneeuw op 3 februari is uitzonderlijk. Alle lichten bij de ANWB staan inmiddels al op Oranje maar vooralsnog ga ik er gewoon van uit dat ik straks met de auto weg kan en na de bijeenkomst ook weer veilig thuis kan komen.
Van alle weertypes is sneeuw het meest tijdloos, en zelfs het wachten op sneeuw die gaat vallen is dat. Regen, mist, hagel en storm is te vergelijken met de waan van de dag. Sneeuw geeft rust en heeft een melancholische introspectieve werking, op mij althans. Dat verklaart wellicht alles. Ik kijk uit het raam en het wordt langzaam grijzer.

Voordat ik zo de deur uit ga zet ik American Pie van Don Mac Lean nog even op. Op drie februari 1959 kwamen drie muzikanten om het leven: Buddy Holly, Richard Valens en "Big Bopper" Richardson. Don Mac Lean schreef en zong daarover.

Drie februari: "The day the music died"
Wajong, Sociale Werkplaats en Paul de Krom belooft

Vrijdag 3 februari 2012

Dat het al lang sappelen is binnen de SW (Sociale Werkvoorziening voor mensen met een arbeidshandicap) is duidelijk. Wat al maanden duidelijk was wordt nu helder, de afkalving van de sector is ingezet. Onze minister Paul de Krom (Sociale Zaken) spreekt zich uit. Maatschappelijke organisaties en belangenverenigingen zijn verdeeld, en de onderkant van de arbeidsmarkt is slecht georganiseerd. De afkalving zal soepel verlopen, althans zo lijkt het.

Mooie slogans waar iedereen zich in kan vinden; we gaan Werken naar Vermogen . Nog een mooie: er komt een regeling voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Onze staatssecretaris zegt dat mensen die nu afhankelijk zijn van Sociale Werkplaatsen op tal van punten ondersteund gaan worden (althans de werkgever dan die er voor kiest om deze mensen in dienst te nemen; wat overigens slechts mondjesmaat gebeurt) : Loondispensatie, jobcoaching, werkplekaanpassing. Er zullen Werkpleinen komen (samenwerking gemeentelijke sociale diensten en de UWV) waar mensen met plezier heen gaan en een baan naar hun keuze kunnen vinden.

Maar meneer de staatssecretaris, het bestond allemaal al, de Werkpleinen, de loondispensatie, de jobcoaching, de werkplekaanpassing en ook de onderkant van de arbeidsmarkt bestaat al jaren. Die hoeft u niet opnieuw te gaan bedenken. U maakt deze onderkant alleen maar groter en treuriger. Er komt juist minder geld voor deze maatregelen, aanpassingen op de werkvloer en de begeleiding op de werkvloer. Dat zou uw boodschap, uw verhaal moeten zijn: het Kabinet Rutte heeft er genoeg van om te investeren in mensen die te weinig productie leveren. Dan zou u transparant, helder en duidelijk zijn. Zeg er bij dat het geld op is eventueel, dan snappen we het misschien ook, maar ga ons brave burgers van het land, geen zand in de ogen strooien dat we nu het ei van Columbus hebben uitgevonden.

Want uw maatregelen zijn dramatisch, kom daar maar voor uit, veel mensen die nu werkzaam binnen de SW zullen er uitgesodemieterd worden; ze zullen direct of na een of twee stapjes in de Bijstand terecht komen; van daaruit nauwelijks iets mogen of kunnen ondernemen.

Een slimme werkloze zou ik aanraden: Ga geraniums verkopen, daar hebben we binnenkort erg veel behoefte aan, een haag van geraniums.

En de brave topmannen en topvrouwen van maatschappelijke organisaties, vakbonden, en belangenverenigingen die hun productieve uren steken in conferenties, bijeenkomsten en organisatorische problemen: steek de handen in elkaar en laat je niet verdelen door alleen pal te staan voor je eigen achterban en doelgroep.

Het gaat hard in Nederland. Spreek een jobcoach, een klantmanager van de Sociale Dienst, een begeleider van de SW, of liever: ga een dag mee met mensen die nu afhankelijk zijn van de Sociale Werkvoorziening.

Eerlijkheid en creativiteit is er nodig, geen oude wijn in nieuwe zakken die van ellende al uit elkaar vallen voordat ze zijn gevuld.


IM Wislawa Szymborska

Donderdag 2 februari 2012

Vandaag verschijnen 2 twee Dagtaken, straks een verse, deze als nagedachtenis aan de woensdag overleden Poolse dichteres Wislawa Szymborska.


Eind November 2011 mocht ik  in een volle kerk Poolse po�zie voordragen. Met muziek. Viool, Cello, Klarinet, Piano en Zang. Sfeervol.

Mooiste gedicht van de avond was van Wislawa Szymborska
Gisteren is Wislawa Szymborska overleden, ze werd 88 jaar.

Ter nagedachtenis een gedicht dat al eerder op Dagtaak is geplaatst.Einde en Begin

Na elke oorlog
Moet iemand opruimen
Min of meer netjes
Wordt het tenslotte niet vanzelf.

Iemand moet het puin
aan de kant schuiven
zodat de vrachtwagens met lijken
door kunnen rijden.

Iemand moet waden
door het slijk en de as,
de veren van de canapes,
de splinters van glas
en de bloederige vodden.

Iemand moet een balk aanslepen
om de muur te stutten,
iemand het glas in het raam zetten,
de deur in de hengels tillen.

Fotogeniek is het niet
en het kost jaren.
Alle camera�s zijn al
naar een andere oorlog.

De bruggen moeten terug
en de stations opnieuw.
Van het opstropen
Gaan mouwen aan flarden.

Met een bezem in de hand
vertelt iemand nog hoe het was.
Iemand luistert en knikt
met een nog niet afgekletst hoofd.

Maar om hen heen
duiken al gauw lieden op
die het begint te vervelen.

Soms zal iemand nog
onder een struik
doorgeroeste argumenten opgraven
en naar de vuilnishoop brengen.

Zij die wisten
waarom het hier ging,
moeten wijken voor hen
die weinig weten.
En minder dan weinig.
En tenslotte zo goed als niets.

In het gras, dat oorzaak
en gevolg overwoekert,
moet iemand liggen die
met een aar tussen zijn tanden
lui naar de wolken gaapt.

vertaling: Gerard Rasch
Lezen als straf : Tonio, A.F.Th. : over Boeken

Maandag 30 januari 2012

Vol lof wordt er gereageerd op de straf die een Belgische rechter aan een wegpiraat heeft gegeven: Verplicht lezen van de roman Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Ook A.F.Th. zelf reageerde enthousiast. Dank je de koekoek, als dit navolging gaat krijgen is de volgende druk van de roman nabij en de gratis publiciteit zal meer schapen op het droge brengen voor de romanschrijver. Ik zou daar ook voor zijn als ik A.F.Th. zou zijn.

Nu is Tonio lezen ook niet zo'n straf. Een echte straf zou zijn om de gehele Tandeloze Tijd-cyclus van de schrijver te moeten lezen. Te beginnen met de proloog en achtereenvolgens alle dikke pillen die daarna verschenen zijn. Dat is pas straffen. En O wee als je draad kwijt bent halverwege: opnieuw beginnen!

De plaatselijke boekhandel als filiaal van het gerechtsgebouw. Oude niet weerbare mannetjes of vrouwtjes van hun tasje beroofd: Hersenschimmen van Bernlef!
Voor ontucht of een zedenmisdrijf veroordeeld: American Psycho van Bret Easton Ellis met In Ongenade van J.M. Coetzee daar direct achteraan.
Belastingfraude of te kwader trouw dure beleggingspolissen aan onwetende burgers verkocht: Vreugdevuur der Ijdelheden van Tom Wolfe.

De boekenmarkt gaat weer floreren en je zal bijna een misdrijf plegen om weer een lekker boek aangeraden te krijgen. Niks op je i-pad of je e-reader. Papier zal je voelen, omslaan die bladzijden! In plaats van alfabetische ordening op achternaam van de schrijver staan de boeken nu gesorteerd op overtreding. Ook uitgevers houden er rekening mee. Elk manuscript dat wordt ingeleverd moet minstens één sterk uitgewerkt misdrijf beschrijven wil het nog verkopen en de moeite lonen om uitgegeven te worden.

En voor wie nog geen misdrijf heeft gepleegd maar wel graag wil lezen en de rechterlijke macht voor wil zijn. Pak "Het Proces" van Kafka nog een keertje uit de kast.

Lezen als straf, een schande!


Over lezen een feest: zie ook dagtaak over literaturfestIran, Straat van Hormuz en de Olie

Zondag 29 januari 2012

Iran overweegt de export van olie naar de Europese Unie met onmiddellijke ingang te stoppen. Vanmiddag neemt het Iraanse parlement daar een beslissing over. Europa heeft al aangekondigd de Iraanse olie te boycotten. Maar niet met onmiddellijke ingang. Er is al te veel olie vooraf betaald. Daarvan willen we graag dat die nog geleverd gaat worden. Hoeveel boter kan je hebben. De boycot zal pas 1 juli effectief worden. Als Iran instemt met het plan tot onmiddellijke stop van de olie-export naar Europa zal vanzelfsprekend de voorafbetaalde olie niet geleverd gaan worden.

Iran overweegt nog een andere vergeldingsmaatregel in verband met het olie-embargo. Ze overweegt de Straat van Hormuz af te sluiten. Via deze "straat" gaat 20%  (is eenvijfde) van alle olie wereldwijd. En zelfs 35% van alle olie die, naast bestaande pijpleidingen, over zee via tankers wordt vervoerd. Olie uit Irak, Saoedi Arabië , Iran zelf en Koeweit gaat via deze straat. De straat is maar 35 kilometer breed en loopt voor een belangrijk deel door de Iraanse territoriale wateren. 

Inzet van de nog koude olie-oorlog: het kernwapenprogramma van het land. Op dit moment (vanmorgen) is een VN-missie aangekomen aangekomen in het land om inspecties uit te voeren. Ze zullen een warme ontvangst krijgen. Daar hoeven we ons geen illusies over te maken.


Hoe laat de stemming in het Iraanse parlement is, is nog onbekend. Maar gezien het tijdsverschil met West-Europa zal dat hoogstwaarschijnlijk hier vroeg in de middag bekend zijn. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd een sluiting van de Straat van Hormuz niet te zullen accepteren.

De Jeruzalem Post vanmorgen:

"Potentially more disruptive to the world oil market and global security is the risk of Iran's standoff with the West escalating into military conflict."

Katten in het nauw maken rare sprongen. En een kat in het nauw is Iran. Zeker wanneer ze op de huid wordt gezeten door landen die wel een volledig kernwapenprogramma hebben. Geen dag voor wissewasjes, gedoe over Boerka's of andere wanen van de dag. De wereld is klein. En Andre Kuipers kijkt toe.


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015