Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 33: 12 augustus tot 19 augustus 2012


Waarom geen Sportzomer met Mart Smeets over de verkiezingen

Zaterdag 18 augustus 2012

"Geert, laten we nog een keer naar jouw oefening kijken. De moeilijkheidsgraad was laag. Zeg maar een inkoppertje, hoe vond jij de zelf de waardering van de jury voor jouw optreden?" Of. "Jolande, hoe voelt dat nou. Zo rij je aan kop, en nu kost het je al moeite om het peloton te kunnen volgen. Dat moet toch heel vervelend aanvoelen?" Of. "Alexander, het is bekend dat jij tegenwicht nodig hebt om te kunnen presteren. Wat is volgens jou de overeenkomst met de Judo-sport?"

Gewone vragen. Interesse tonen. De persoon achter de politicus laten zien. We missen Mart Smeets, we missen de kroon op de avond. We missen de samenvatting van de dag op die heerlijke ontspannen wijze waardoor we de prestaties (goed of slecht) in een ander perspectief kunnen zien.

"Diederik, na de hink kwam de stap. Wat komt hierna? Weer een hink, of komt nu eindelijk eens de sprong?" Vragen over de voorbereiding, het lange reces, de sportiviteit van de verkiezingen en natuurlijk een quiz waarin Maurice de Hond verkleed als, Fifi in Den Haag, ons vragen stelt over de politiek.

Dit alles onder het motto: "Den Haag is dichterbij dan je denkt."

Tijdens het EK-voetbal, maar ook tijdens de Tour zaten er regelmatig politici bij TourduJour, Mart Smeets of bij VI. Ze werden daar geconfronteerd met "gewone" mensen, ze moesten meebabbelen aan tafel, geen voorgekauwde vragen en vooral zichzelf zijn. En, eerlijk is braaf, het was te pruimen. Zelfs Ronald Plasterk, een echte heer, begon plat Haags te praten tegen Van der Gijp en wist de lachers op de hand te krijgen. Door zijn ontspannenheid liet hij ook een groter achterdeel van zijn tong zien dan dat we regulier van hem gewend zijn.

Dit is geen pleidooi voor populisme, geen pleidooi voor lol en pret in de politiek, maar wel een pleidooi voor openheid, transparantie en oprechtheid. Geen Kunduz truucjes die achteraf op los zand zijn gebaseerd en waar politici zich in verhullende termen uit weten te redden. Geen prietpraat over Brussel en de EU maar een prachtig filmpje waarin onze internationale verbondenheid wordt getoond. Geen achteroverleunende Pauw die al snel de aandacht verliest, maar een kwikfitte Mart die zich naar voren buigt en vraagt: "Meen je dat nu echt Mark? En, hoe voelt dat nou, dat in jouw laatste regeerperiode het laatste restje vertrouwen dat het volk nog in de politiek had, verloren is gegaan?"

Laat de sportzomer op herhaling gaan. Tot 12 september. Daarna zien we wel verder.Pussy Riot, Poetin en de Uitspraak

Vrijdag 17 augustus 2012

De Dagtaak gisteren (16 augustus)  eindigde met een gebed van Leonard Cohen. Hij predikt begrip, berouw en nederigheid. Met een prachtige stem en ingetogen nummers zet hij zijn woorden kracht bij.

Begrip, berouw en nederigheid. Gerard Reve zou zeggen:"En van die drie vooral de laatste."

Nederigheid
In Moskou is vandaag de uitspraak tegen drie jonge vrouwen van Pussy Riot. Zij gebruikten het podium van de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om met een punkgebed aandacht te vragen voor meer menselijkheid, meer verdraagzaamheid en vooral meer nederigheid van de Grote Leider ten opzichte van het Volk. Minder zoetgevooisd dan Cohen, de dames moeten het meer hebben van hun energie en wilskracht dan van hun zangkwaliteiten, schreeuwden ze hun gebed het niet alleen het Heilige Huis in, maar maakten tegelijk inbreuk op alle heilige huizen die Poetin zorgvuldig om zich heen heeft opgebouwd. De grote Ongenaakbare was, om het maar eens netjes uit te drukken "in zijn kuif gepikt".

Schijnproces
Met groot machtsvertoon werden de drie dames gearresteerd en ze zitten nu al zes maanden gevangen onder erbarmelijke omstandigheden. Vandaag is de uitspraak in het schijnproces dat zo goed past in de Russische geschiedenis. Waar in de stalinistische periode schijnprocessen er vooral op waren gericht om politiek ongewensten tot uitspraken van berouw en eerbetoon aan de Grote Leider te dwingen, kan dit schijnproces zich wel eens onverwacht tegen de Grote Leider keren. Ongeacht de uitspraak straks, er is drie jaar strafkamp geŽist, is Poetin onaangenaam verrast door wereldwijde steun aan de drie dames.

Schijnverontwaardiging
Het zou mooi zijn als ook de verontwaardiging die nu door culturele en politieke leiders wordt uitgesproken geen schijnverontwaardiging is. De spotlights van de internationale kritiek op de verlichte dictatuur van Poetin staan vandaag op scherp. Morgen zitten de politieke leiders weer met Poetin rond de tafel om het met elkaar eens te zijn als we het over misstanden elders in de wereld hebben en richt de culturele elite zich weer op een andere misstand die 'hot' is.

Er is nog veel te doen...
Leonard Cohen, pensioen, inspiratie en het klooster

Donderdag 16 augustus 2012

Het Hallelujah van Leonard Cohen

Nog een paar dagen en dan is Leonard Cohen weer in Nederland. Nu is hij in Gent. Tot 20 december treedt de man bijna dagelijks op. Zijn tour sluit hij die avond af in New York. Hij is dan in Nederland, BelgiŽ, Denemarken, Engeland, Ierland, Frankrijk, RoemeniŽ, Duitsland, ItaliŽ, Noorwegen, Zweden, Finland, Spanje, Portugal en de meeste staten van de VS geweest. Een uitputtende tournee voor een man die reeds lang over de pensioengerechtigde leeftijd is. Hij is 78. Al decennialang aan de top en een aardig vermogen opgebouwd. Genoeg om de rest van zijn leven in de relatieve stilte van een boeddhistenklooster door te brengen. Dacht hij.

Voor het zingen het klooster uit

Beroofd en berooid door een louche manager, Kelly Lynch, is zijn pensioen opgevreten. Zo ver opgevreten dat Leonard het klooster weer uit moest om op de wereldpodia zijn inkomen bij elkaar te zingen. Een geluk voor velen. Zo zien we Leonard tenminste nog eens. Maar ook een signaal. "Vertrouw je pensioen en je spaargelden nooit toe aan lieden die er louche praktijken op na houden." Kelly is veroordeeld. Veel andere louche beheerders komen er makkelijker van af. Niet zelden met een mooie vertrekbonus.
Het is dat Leonard Cohen een goddelijke stem heeft en nog steeds fit is dat hij zo'n tournee aan kan. De man zal het wel redden. Veel anderen komen er berooider van af.

"Ik bid dat mevrouw Lynch haar toevlucht zal nemen tot de wijsheid van haar religie," zei Cohen. "Dat een geest van begrip maar tot haar mag komen die haar haat omzet in berouw, woede in vriendelijkheid, en de dodelijke roes van wraak in nederigheid."

Ach, hoor je hem denken. Er is niets nieuws onder de zon...That's how it goes!
Berusting en doorgaan. Nog 5 maanden, Leonard! Succes.

Everybody knows that the war is over
Everybody knows the good guys lost
Everybody knows the fight was fixed
The poor stay poor, the rich get rich
Thats how it goes  

De Mosterd van Abraham, de navelstreng en Maria Hemelvaart

Woensdag 15 augustus 2012

De Mosterd van Abraham, de navelstreng en Maria Hemelvaart

Vier weken geen Dagtaak was een zware bevalling. Onvergelijkbaar natuurlijk met de bevalling exact vijftig jaar geleden waarbij de navelstreng zo stevig om de nek was gedraaid dat alleen, volgens de nonnen in het katholieke ziekenhuis, Maria redding kon bieden. Gelukkig was het Maria Hemelvaart. Dat scheelde; en het hielp. Ook weer volgens dezelfde nonnen.

Onvergelijkbaar, maar toch. De periode van vier weken voelde aan als vijftig jaar. Wachtend op waar ik eindelijk de mosterd zou kunnen vinden. Wachtend op de verlossing van de navelstreng die ik om mijn eigen nek had gedraaid om af te maken wat ik af wilde maken. Wachtend op de juiste woorden om de liefde, de passie en de pijn te ontdoen van de clichťs.

Ondertussen

Ondertussen draaide de wereld door. Drongen de beelden zich op die anders in een Dagtaak beschreven zouden worden. De poŽtische beelden van de vlucht van Epke en de voor de hand liggende woordspeling van de tragische vluchten uit SyriŽ van mensen die nu Zonder Land zijn; de onthulling dat snelwandelaars al tientallen jaren de boel bedriegen door niet met ten minste een been op de grond te staan; het zomerreces van onze politici die de boel de boel laten, vlak voor de verkiezingen, terwijl het land er toch niet al te florissant voor staat; de harde eis van Groen Links dat een volgend kabinet, om het land en de wereld te redden, kraanwater in plaats van mineraalwater schenkt; en natuurlijk de voortdurende overtuiging in onze maatschappij dat alleen gezonde mensen tellen. Was dat in de verzorging en psychiatrie al duidelijk, nu ook in het onderwijs: ziek of niet ziek, gij zult betalen voor de overschrijding van uw studietijd.

Abraham zou zich doodgeschaamd hebben

Waar zou Abraham in hemelsnaam de wijsheid in de vorm van mosterd gezocht hebben, mocht hij in deze tijd geleefd hebben? Of is het een romantische gedachte dat naarmate er meer mensen Abraham gezien hebben, automatisch de wereld er beter uit zou moeten gaan zien?

Voorlopig laat ik de mosterd mij smaken

Ik ga het op me af laten komen. De teksten die ik wilde schrijven zijn zo goed als klaar. De navelstreng is doorgeknipt. Bevrijd van ballast smaakt zowel de pijn als de liefde beter. De rest is mosterd na de maaltijd.
Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015