Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 26: 24 juni tot 1 juli 2012


Taal- en spelfouten, het kofschip en klompen om kleine hoekjes

Zaterdag 30 juni 2012

Hoe leg je uit aan een buitenlander, die het Nederlands verder perfect beheerst, dat in de zin: 'Vind je de Volkskrant op zaterdag ook zo dik?' , het woord vind met een 'd' wordt geschreven, en hetzelfde woord in de zin: 'Vindt je vader dat ook van het NRC', met 'dt'?

Vervang het werkwoord 'vinden' dan eens door 'kopen' of 'lopen', probeerde ik, dan hoor je het vanzelf. De truc met 'je' vervangen door 'jij' hield ik nog even achter de hand.

Ik werd gek aangekeken. "Maar dan wordt de hele zin onzinnig, en als jullie aan buitenlanders leren dat je vinden moet vervangen door kopen, dan vraag ik me af waar jullie mee bezig zijn!"

Ze had gelijk. Waar zijn wij in hemelsnaam mee bezig? We maken eerst van onze taal een janboel en als we het dan moeten gaan uitleggen dan kunnen we dat alleen doen door middel van onzinnige voorbeelden en ezelsbruggetjes.

"Ken je het 't kofschip?" vroeg ik haar even later. Het viel me op dat ze steevast 'gebeurd' en 'gebeurt' door elkaar haalt. Alsof het twee dezelfde woorden zijn! Ze keek me aan alsof het op de weg tussen Keulen en Parijs donderde tot Rome aan toe! "Maar dat is dubbelop!" zei ze. "Een kof is al een schip, namelijk een platbodem zonder zwaarden, zoals een smak. Je zegt toch ook niet tjalkboot, klinkersteen of wc-toilet."

Het ging nog even door me heen om te zeggen dat ze eventueel 't kofschip mag vervangen door 't fokschaap als ze dat liever heeft. Maar het leek me beter de verwarring niet nog groter te maken.

We besloten de sessie maar te beŽindigen met wat simpele oefeningen over de tussen-n.  Toen ik probeerde uit te leggen dat pereboom correct was tot voor 1996 maar dat het nu toch echt perenboom moet zijn, brak ze haar klomp. "Ik heb het wel gehad met de klompentaal van jullie. Fokken jullie maar schepen of schapen en koop maar wat jullie vinden of andersom, ik ga terug naar huis."

Beiden namen we afscheid. Met beide armen uitgestrekt. De tranen stroomden over onze wangen. "Het is gebeurt," zei ze. Ze zei het nadrukkelijk met een 't' aan het eind. "Fok!" dacht ik en ik keek haar na tot ze de hoek om was. Het laatste dat ik zag was de gebroken klomp die ze met een touwtje om haar rechterenkel had geknoopt.


Hoop, verlangens, en, je kunt je kunt wat ik niet kan

Vrijdag 29 juni 2012

"Over hoop moet je gaan schrijven, over verlangens, dat spreekt aan. En misschien nog een stapje verder: over hoe verlangens en dromen waargemaakt kunnen worden, als je maar wilt!" Ze kijkt me aan, vragend. Alsof ze mijn "ja" en mijn knikken uit me wil trekken. Niet vanwege het trekken, maar om bevestiging te krijgen. "Nou, kom op, zo is het toch," zegt ze er achteraan.
Ik kan er weinig tegen inbrengen. "Ja, dat is zo," zeg ik uiteindelijk. "Als je maar wilt." De woorden komen haast onhoorbaar uit mijn mond, maar zij heeft ze verstaan en klopt op mijn schouder. "Nou kom op dan, aan de slag! Dan schenk ik wat voor je in."

Zij heeft de cursus: "Jij kunt, jij kunt, wat ik niet kan" gedaan. Het was een vervolg op de module met het prikkelende motto: "Ik wil, ik wil, wat jij niet wilt". Althans, zo was het bedoeld: prikkelend. In de praktijk kwam het er op neer dat het uitmondde in een praatgroepje van klagers en zwartkijkers. De positivisten die zich ook hadden ingeschreven waren al snel afgehaakt. Zij niet. Ze was gebleven en had zich ingezet om de cursusleiding te bewegen tot een wat meer stimulerend vervolg na de zomer. Apetrots was ze dat ze zelf werd uitgenodigd om de module te geven. "Doe jij het maar, Annelies! Het is op je lijf geschreven."

Ze kwam steeds vaker langs. Gevraagd en ongevraagd. "Gewoon zeggen als ik teveel ben hoor, dan ben ik zo weer weg. Jij bepaalt!"

Annelies is zorgzaam. Ze houdt van mensen en bekommert zich om hen. Hoe somberder de mens, hoe vrolijker Annelies. "Dat doe ik om wat licht in de duisternis te brengen, maar het is niet gespeeld hoor," had ze eens in interview met een lokaal magazine gezegd. Het woord "magazine" kwam ook uit haar koker, in de werkelijkheid was het een blaadje dat op straat gratis werd uitgedeeld, een vergoeding geven staat vrij.

Inmiddels kan ik niet meer zonder haar. Ik ben gaan houden van haar one-liners, van haar eeuwige lach, van haar onuitputtelijke energie om het beste uit mensen te halen. We hebben de schoonmaakster inmiddels vervangen door Annelies. Eens in de week komt ze nu langs. Anderhalf uur. Dat moet voldoende zijn, zo vonden we.

Ze komt terug met de koffie: "En, al aan de slag? Ach, ik ben zo weg hoor, dan kan je lekker doorwerken. Wel bewaren he? Volgende week wil ik het lezen!" 

Vergissing BTW aangifte

Donderdag 28 juni 2012

Ik had net een stukje geschreven en gepubliceerd over de aangifte BTW, werd ik er op gewezen dat ik een maand te vroeg ben! Hoezee! Daarmee vervalt de Dagtaak. Wellicht straks een verse andere.

Laat onverlet dat ik wel zelf aan de slag moet daarmee, maar dat heeft weer heel andere redenen!

Wordt vervolgd.

Reve, Schafthuizen, Nop Maas en de biografie

Woensdag 27 juni 2012

De oorlog tussen Matroos Vos, alias Joop Schafthuizen en de biograaf van Gerard Reve, Nop Maas, is weer opgelaaid. Niet dat er ooit een wapenstilstand was, maar de strijd is weer openbaar. Geheime oorlogen, daar hebben we niets aan. Een beetje oorlog heeft publiek nodig.

Op de dag af dat de Volksschrijver zich 56 jaar geleden bekeerde tot het Katholieke Geloof, is het vloeken en tieren weer losgebarsten met als inzet: het verschijnen van het derde deel van de Reve-biografie. Schafthuizen vindt het bij nader inzien niks dat er allerlei niet eerder gepubliceerde citaten en schrijfsels van Reve openbaar worden gemaakt over een periode waarin hij bed-, tafel- en huisgenoot van Gerard was. Dagtaak heeft eerder over de perikelen rond Nop en Matroos Vos geschreven, zie voor links onderaan dit stukje.

De rechter heeft gisteren beslist dat het boek toch uit mag komen. Dit najaar. Het elke maand bellen naar mijn boekhandel wanneer het boek eindelijk binnen is dat ik anderhalf jaar geleden al besteld heb kan dus bijna gestaakt worden. Het gaat er komen! De kroon op het werk. De eerste twee delen van de biografie waren al prachtig om te lezen, het derde deel moet de climax vormen. Hierin beschrijft Nop Maas de periode waarin Joop Vos een grote rol speelde en Reve van drankzuchtige, maar toch nog soms opmerkelijk vieve man, een oudere, nog steeds drinkende, maar afhankelijke Reve werd. Afhankelijk van Matroos Schafthuizen die,  eerlijk is braaf, het toch maar op zich genomen heeft om de volle verzorging op zich te nemen. Hulde aan wie hulde verdient.

De oorlog is met deze uitspraak nog niet over. Schafthuizen gaat alsnog proberen om het boek te laten verbieden. Kansloos, het boek zal ik echt hier in het najaar in de kast hebben, maar er zal nog wat over en weer schieten plaats gaan vinden. Joop beraadt zich op cassatie of een bodemprocedure. Beide langdurig en meer voor de vorm.

Saillant detail: eerder deed Nop Maas aangifte tegen Joop omdat hij telefonisch met de dood bedreigd was. Nee, verweerde de dappere Matroos zich: "Ik heb niet gezegd dat ik hem dood zou schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zou schieten." 

Hoe dan ook, het duurt nog even, maar met het prettige vooruitzicht dat de herfst schitterend zal zijn, kom ik deze zomer wel door.
eerdere Dagtaken over Nop en Joop:
http://dagtaak.org/2011/04/zondagmaandag-pasen-2011-het-evangelie-van-reve-door-nop-maas.html

http://dagtaak.org/2011/06/reve-nop-maas-matroos-vos-en-het-zadel.html

eerdere Dagtaken over Reve:
http://dagtaak.org/2011/12/reve--de-avonden-%282%29--zenuwlijders-drank-en-de-troost-en-het-verlangen-groots-te-zijn.html

http://dagtaak.org/2011/12/gerard-reve-de-avonden--en-overmorgen-is-god-jarig.html


Verkiezingsprogramma's : Online demonstreren van D'66 en de (Zit) vleestax van de PvdD

Dinsdag 26 juni 2012

Verkiezingsprogramma's: wie leest ze nog? Ze verschijnen weer, de een na de ander. Mooie brochures vol beloftes, visionaire ideeŽn, en ingenieuze invallen. Ooit heb ik voor een politieke partij, als kritisch niet-lid, mee mogen schrijven aan de buitenland paragraaf voor de Europese verkiezingen. Dat was erg leuk om te doen. Je krijgt wat meer inzicht in hoe de politieke besluitvorming binnen een partij functioneert en je merkt ook hoe snel eenoog koning wordt als het om specialistische onderwerpen gaat. Voor mij gold dat toen voor de hele problematiek rond Midden- en Oost Europa. Iets waar inmiddels iedereen verstand van heeft.

Ik geloof niet dat iemand mijn paragrafen heeft gelezen behalve de redactie- en programmacommissie. Geen kiezer zal zich hebben laten beÔnvloeden door mijn wijze woorden.

Vanaf die tijd heb ik me voorgenomen steevast de programma's te lezen die er verschijnen. Is het niet om de inhoud, dan wel om even weg te mijmeren en terug te denken aan de gezellig avonden op het partijbureau te Utrecht.

Het is er helaas niet van gekomen. De eerste jaren haalde ik nog wel eens wat programma's in huis, maar na een paar bladzijden hield ik op: slecht geschreven, nauwelijks onderscheidend van het blaadje van de grote concurrent of vanwege een groot onzingehalte als het ging om partijen die ik er toch al van verdacht onzin te verkondigen.

Saaie en taaie kost.

Gelukkig lezen journalisten de programma's wel en mijn oog viel op een belangrijk onderwerp dat D'66 te berde heeft gebracht. Het demonstratierecht. D'66 is voortgekomen uit demonstratie-minnende studenten die verandering wilden. Inmiddels zijn oudste jongeren uit die tijd niet meer onder ons, en de jongste jongeren van toen al lang en breed opa.
D'66 moet het hebben, zoals alle partijen, van jonge en nieuwe aanwas, en dat is geen generatie van protestwandelaars, marslopers en vlaggenzwaaiers. Toch wil de partij haar oorsprong eer aan doen. Ook voor bankhangers, schermstaarders en muisbewegers moet het mogelijk zijn om zonder een stap buiten de deur te zetten in actie te komen:

Het online demonstratierecht

Volgens D'66 moeten we ons aanpassen aan de nieuwe tijd. Nu niemand meer voor een akkefietje de straat op gaat, moet het mogelijk worden (en dus niet strafbaar) om met een enkele muisklik hele organisaties, bedrijven op partijbureaus lam te leggen. Dat is nog eens een stimuleringsmaatregel!
Een virtuele Maagdenhuisbezetting vanuit de luie stoel.

Het is maar goed dat de Partij voor de Dieren de zitvleestax in wil voeren.


Sport en Politiek: Scoren met politici, Sportzomer pas begonnen

Maandag 25 juni 2012

Het was al aangekondigd: het wordt een lange zit. Wat staat ons nog te wachten:
  • De laatste wedstrijden van het EK-voetbal
  • De Tour de France
  • Wimbledon
  • De Olympische Spelen
  • en als sluitstuk De Paralympics

Als alles een beetje volgens planning verloopt is de Sportzomer net klaar voordat de verkiezingen in Nederland plaatsvinden. Gelukkig voor de politici is dan het nieuwe voetbalseizoen al begonnen, want de politici spinnen garen bij de sport. Kijkcijfers verzekerd. Of je nu lijsttrekker, lijstduwer of bankzitter bent: ieder mag zijn of haar woordje doen. Vooralsnog vooral "zijn" woordje. De vrouwen komen later.

Terwijl Europa in een diepe crisis zit en het Noorden van Europa zich suf zit te piekeren over hoe het allemaal verder moet, scoren ItaliŽ, Portugal en Spanje prima. Griekenland zorgde bijna voor een stunt en de Ieren zijn de publiekslieveling.

Terwijl de Kunduz-coalitie allang geen eenheid meer is, krijgen we een lesje in team-spirit, het risico van jokken, klikken en lekken. Elke dag zien we dat sterke ego's het afleggen tegen spelers die het algemeen belang hoger achten dan het gaan voor het eigen gewin.

Sport is politiek. Elke dag voeren de spelers campagne om gekozen te worden, trainen ze hard om bij de besten te kunnen horen, worden ze onderworpen aan analyses en peilingen, en we volgen het. Massaal. Achterbaksheid wordt ontmaskerd. In simpele bewoordingen opdat iedereen het maar snapt.

Politici weten het en ze schuiven aan. Wil je een miljoenenpubliek bereiken dat hard en rechtstreeks reageert dan moet je erbij zijn. Als de kippen. De invloed van de reactie van Rene van der Gijp op een politicus kan nog wel eens bepalender zijn voor een goede uitslag dan het zetten van een punt of een komma in een verkiezingsprogramma.

Jan Mulder kondigde anderhalve week geleden aan: het wegvallen van het Nederlands elftal kan wel eens desastreuze gevolgen hebben voor de verkiezingen: "Proteststemmen! Let op mijn woorden." Zover hoeft het niet te komen. 

Met nog meer dan halve sportzomer voor de boeg zullen er nog genoeg mogelijkheden zijn om politici te horen over transparantie, solidariteit en eerlijke kansen. Misschien is het maar goed dat de Paralympics het sluitstuk van deze zomer zijn. Laten we hopen dat ook dan de kijkcijfers op peil blijven.

Wind of tegenwind, een duwtje in de rug kunnen we allemaal gebruiken.

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015