Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 25: 17 juni tot 24 juni 2012


Pratende mannen, VI Oranje, Studio Sportzomer en Plasterk

Zaterdag 23 juni 2012

Bij Studio Sportzomer van de NOS drinkt men wijn. Bij VI Oranje staan de vaasjes bier op tafel. Tussen Jan van Halst en Jan Mulder is er een veilige afstand. Rene van der Gijp en Jan Boskamp zitten haast bij elkaar op schoot en delen de ene stoot na de andere uit als ze elkaar even niet kunnen knuffelen. Pratende en raggende mannen. En we kijken. Massaal.

VI Oranje is leuker. En dat weet Jan Mulder ook. Je ziet het als hij naar Van Halst kijkt: "Was ik maar op het andere net! Vrolijke voetballers onder elkaar, even een stoot uitdelen aan Boskamp! Heerlijk!" Van Halst is verre van vrolijk, hij is een lijnentrekker, een vijfde man, een analyticus die zichzelf te serieus neemt. Zelfs Mulder zie je wegzakken. Van Halst verkoopt niet terwijl bij VI Oranje het ene boek na het andere over tafel vliegt dat de dag er na al een bestseller is. Nederland Leest: Het Zwaard van Damocles in de versie van Van der Gijp.

Gisteren schoof Plasterk aan in het Kurhaus. Gespannen:"Je weet nooit hoe het er hier aan toe gaat, voorbereiden heeft geen zin. Ik hoop dat ik er een beetje goed vanaf kom." Je zag hem denken. "Bij VI Oranje zitten mijn kiezers. Ze slurpen en slokken elk woord op dat ik zeg, val ik door de mand, dan voorgoed." Hij probeerde wat Haags dialect uit terwijl Boskamp en Van der Gijp spraken over zelfbevrediging en plagende elleboogstootjes uitdeelden.
Als het woord "homo" valt bij VI Oranje dan liggen alle heren ineens dubbel van het lachen en duurt het even voordat Wilfred Genee de zaak weer onder controle heeft. Als er echter een programma op de televisie is waar de herenliefde van afspat, dan is het VI Oranje. Van mannen, voor mannen, en de vrouwen kijken mee.

Een tafel, een bandje, wat bier op tafel, en wat mannen die geen blad voor hun mond nemen. Zou me niets verbazen als de Televizierring dit jaar alweer vergeven is. En Albert Verlinde mag hem uitreiken.

Dagtaak eerder over VI en de Televizierring

 De Tour de France, Kenny van Hummel, Vacansoleil en Luikse Wafels

Vrijdag 22 juni 2012

Ontspannen gezichten gisteren bij de presentatie van de ploeg van Vacansoleil. Voor Touretappe reisde ik naar Breda om de "jongens"te zien en te genieten van Luikse Wafels.

Op Touretappe een reportage.

(foto's: Ton van Eck)

"Aan tafel met Kenny"

Soms krijg je wat je wilt. Naast goed eten ook een prettige tafelgenoot. De jongens van de wielerploeg schuiven aan. Elk aan een andere tafel. Het is een culinaire variant op "meet and greet". Eten en praten, over eten en wielrennen. Over trainen op de Posbank bij Arnhem en de beroemde heuvel (Hotel Hamer-Hotel Spijker) bij Berg en Dal. Over treintjes in de sprint en de eenzaamheid van de coureur.

Rijst met bonen en bietensap

Van Hummel doet me denken aan het donkere broertje van Boogerd. Zelfde lach, vergelijkbaar postuur, alleen zijn krullen zijn zwart. Waar Michael algemeen beschaafd Haags praat, heeft Kenny een onmiskenbare beschaafd Arnhemse tongval. Hij is in Nederland drie jaar geleden wereldberoemd geworden door steevast laatste te worden in bergetappes. "Het zal dit jaar anders zijn," overtuigt hij ons. "Ik ben niet alleen zeven kilo afgevallen maar mijn vermogen om over de bergen heen te komen is groter geworden." Hij moet het hebben van de sprint. De bergen overleven en op tijd herstellen om weer van voren te zijn als dat nodig is. Een vrouwelijke tafelgenoot probeert zijn lievelingsgerecht te ontfutselen en tegelijkertijd het geheim van afvallen en fit blijven te achterhalen. "Ik hou van alles wat gezond is," zo probeert hij erom heen te praten terwijl hij prikt in het kommetje vis dat de kok van het NAC-stadion ons heeft voorgeschoteld. Zij neemt er geen genoegen mee en wil het exact weten. "Rijst met bonen en een liter bietensap!" erkent hij uiteindelijk terwijl zijn lach iets minder wordt. De bietensap, daar ligt het geheim. Het smaakt afschuwelijk, maar omdat het gezond is, is het toch lekker. Zij schrijft het met grote letters op. BIETENSAP. Ik knik, doen, kopen, is voor iedereen goed! Door de zure appel heen. Kijk maar hoe fit Kenny eruit ziet!

Ambities en in eenzaamheid trainen

"Ik was zeven, en toen wist ik het: ik wilde beroepswielrenner worden," zijn vader wees naar de tientallen andere jongetjes die op kleine fietsjes aan het wachten waren op het startschot. "Jongen, zie daar, van al deze jongetjes zal hooguit 1 op de 100 het gaan redden, misschien zelfs nog wel minder." Trainen, trainen en nog eens trainen. Meestal alleen, soms in kleine groepjes. Een wielrenner moet het vooral uit zijn eigen tenen halen. Waar voetballende jochies altijd samen trainen, samen optrekken en gewend zijn aan het teamverband heeft de wielrenner een eenzaam bestaan. Discipline, daar gaat het om. Niemand die controleert of je voldoende traint, goed eet en een gezonde leefstijl hebt. "De resultaten tellen, daar word je op afgerekend. Als ik zeven dagen in de week naar de snackbar ga en de resultaten zijn goed, dan kraait daar geen haan naar, alleen zo werkt het niet."

Even trekken we aan tafel de vergelijking tussen de top van de vaderlandse wielrennerij en de top van het Nederlandse voetbal. Over in de watten leggen, de verdiensten en de luxe hotels in tegenstelling tot de doorgelegen matrassen in de Franse hotels tijdens de tour.

De ambitie van Vacansoleil is om minstens 1 ritzege in de tour te halen. Wordt het een bergetappe of een massasprint? Kenny draait zich om en lacht even naar Johnny Hoogerland die aan een andere tafel zit. Het gaat er om spannen. Als een van die twee een etappe wint dan zal ik terugdenken aan deze culinaire "meet and greet". Ik denk dan aan bietensap en het matras waar de jongens straks weer op gaan liggen. Doorgezakt en muf, maar wel voldaan! 


Helden: Aage M. de geliefde meesterkraker met de thermische lans

Woensdag 20 juni 2012

Zijn achternaam mocht niet in de krant. "M.," heette hij. Aage M. wel te verstaan. Ik kende niet veel mensen die Aage heette, "waarom zijn voornaam dan wel?" zo vroeg ik, "dan weet iedereen toch ook wie hij is?"
"Dat doen ze om hem toch persoonlijk te maken, het is ook een mens!" kreeg ik te verstaan. De foto van Aage M. werd afgedrukt in de krant met een zwarte balk voor zijn ogen. Dat had ik nog nooit eerder gezien. Later kreeg hij een gezicht, en een stem.

Aage M. was de geliefde boef, de meesterkraker, de schurk met menselijkheid, de man van de thermische lans en de Haagse humor. Hij brak kluizen open in banken en warenhuizen en liet naar eigen zeggen de particuliere kluisjes met spaargeld ongemoeid. Dat daar waarschijnlijk te weinig in lag, lieten we voor lief. Altijd zonder geweld en met de uitstraling van de Nederlandse Robin Hood. Met als groot verschil dat hij zijn buit niet weggaf.

Aage M. wist de publiciteit te zoeken. Toen hij zonder geweld, en weer met een brander, wist te ontsnappen uit de gevangenis in Leeuwarden belde hij op met het toen populaire radio-programma "De Rooie Haan" van de VARA. Hij liet weten dat hij aan wat ontspanning toe was en deed de groeten aan het gevangenispersoneel. Hij dook onder bij een politieagente.

Aage M. was geliefd. In 1976 kwam hij vrij, zijn straf zat er op. Ongeveer daags daarna mocht hij optreden bij "Voor de Vuist Weg" bij Willem Duys. De boef met sterallures en charisma wordt een nationale held. Voor even, als hij niet 9 jaar later aan darmkanker zou zijn overleden, dan zou hij vandaag 70 zijn geworden.

Zelfs een "carnavalshit" is aan hem gewijd. Mooi? In elk geval met wat beelden van Aage in gesprek met Willem.


De thermische lans is een ijzeren staaf gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen wordt geperst. Door ontsteking ontstaat een vlam van 3500 graden die door beton en het dikste metaal brandt.
Seksueel Misbruik, waakzaamheid en doorbreek het zwijgen

Dinsdag 19 juni 2012

Ze kwam binnen met de Duitse, Frans en Poolse uitgave. "Dit is een van mijn boeken die ik in Nederland wil uitgeven."

Heidi Hassenmuller is een statige, vriendelijke Duitse vrouw. Ze woont sinds 1974, waarom toch altijd weer dat jaartal, in Nederland. "Het is het verhaal van mijn jeugd die ik niet heb gehad." Heidi, in het boek Gabi, is gedurende vele jaren door haar stiefvader seksueel misbruikt. Van haar zesde tot haar achttiende. "Ik heb het boek geschreven voor alle meisjes, jongens, vrouwen en mannen die in dezelfde schijnbaar uitzichtloze situatie zijn."

Dezelfde avond lig ik met twee boeken in bed. Het Duitse origineel en de Poolse vertaling. Ik lees Pools en dat helpt me om de passages die in het Duits niet geheel tot me doordringen alsnog helder te krijgen. Het is helder. We gaan aan de slag.

Als ik haar de volgende dag bel vergis ik me. Ik noem haar Gabi. Ze vergeeft me. We hebben nadien nog vele gesprekken gehad, niet alleen over het uitgeven van het boek, maar ook en vooral over de impact van seksueel misbruik, het bewust en onbewust falen van de omgeving om alert te zijn en de signalen van misbruik op te pakken. Over leerkrachten, artsen en familie. Over de eenzaamheid van "je geheim". Over schuld en schuldgevoel. Over verjaringstermijnen en hoe het boek in Duitsland en Frankrijk er voor heeft gezorgd dat er een maatschappelijke discussie over verjaring van seksueel misbruik op gang is gekomen. Dat het op vele Duitse scholen jarenlang verplicht op de literatuurlijst stond.

We zijn het aangegaan. Het boek is inmiddels klaar en overal verkrijgbaar.

"Dit is een boek dat je stamelend leest, wat komt door de manier van vertellen van Heidi Hassenmuller," schrijft Thomas Verbogt in het voorwoord, "die is helder en intens tegelijk. En onontkoombaar." Hij besluit: "Dit confronterende boek moet ons waakzamer maken."

.

Helden, Imago, Succes, Oranje en een lange Zomer

Maandag 18 juni 2012

Je wordt net wat prettiger ontvangen als je mee kunt delen in het succes van je land. "Ahhh.....Holland: Kruuf, Neskens, Goelit."*  Ook Van Basten, zelfs Krol of Riekaart doen het goed.**

Het hebben van internationale helden en het kennen van de helden in je gast- of vakantieland maakt zakendoen of een kopje suiker lenen op de camping makkelijker. Dat moet niet onderschat worden.

Je kunt lang teren op oude helden maar enige verversing op zijn tijd is handig. Het brengt het gesprek vanzelf op een wat hoger niveau. Na tien keer Eusebio hebben de Portugezen het wel gehad, noem je direct daarna Ronaldo dan ben je weer in het heden, de glimlach wordt breder en je kopje suiker voller. Duim omhoog, vriendelijk groeten en grote kans dat je die avond aan de barbecue zit met je nieuwe vrienden.

Ik heb het vaak meegemaakt. Gebruikt en misbruikt. Zij zeggen Cruijff, ik Lato, zij Neeskens, ik Smolarek, zij Gullit, ik weet het dan niet even meer en roep dan Chopin! Een voltreffer, van sport naar cultuur, en als het me dan nog lukt een grote schrijver uit het land te kennen dan ben je helemaal waar je wilt zijn. Het ijs is gebroken en de weg staat open voor mooie onderhandelingen.

Dat gaat allemaal lastiger worden. Vlaar, van der Wiel, Willems. Begin er liever niet over. Robben, Van Persie, Huntelaar: als er iets is blijven hangen, dan zijn het gemiste kansen en daar houdt een potentiële samenwerkingspartner niet van. Van gemiste kansen. Van Marwijk en Van Bommel, het handje voor de mond van Mark als hij onhoorbaar voor liplezers wilt zijn, heeft iets stiekems. Nee, het is even over. Zelfs met Joan Franka hoef je niet op de proppen te komen.

Nederland had een succes nodig. Na twee jaar politiek voor schut te hebben gestaan hadden we ons imago in een keer op kunnen vijzelen. Zie je wel: die Nederlanders zijn zo slecht nog niet! Toffe jongens!

Ik blijf in Nederland deze zomer. Lekker voor de buis. Als de Olympische Spelen een succes worden overweeg ik alsnog een korte vakantie.*Cruijff, Neeskens, Gullit
** Van Basten, Krol, Rijkaard

Over lezen, over schrijven, overlezen en overschrijven

Zondag 17 juni 2012

"Van boeken krijg je nooit genoeg." De stem van Wim T. Schippers komt uit de radio. Vaderdag. Het had net zo goed Moederdag, Sinterklaas of Kerstmis kunnen zijn. Op een geschenkdag geef je een boek.

"Boekverkoper, ik wil een boek."
"Welk boek, mijn kind?"
"Voor mijn vader, het is binnenkort Vaderdag, kiest u maar, u heeft er verstand van."
"Houdt hij van puzzelen, van vissen, van honden, van reizen, van eten, van voetbal, van zijn vrouw, of gaat hij liever vreemd? In het laatste geval raad ik je een boek van Heleen van Royen aan, in een van de andere gevallen verwijs ik je door naar de cadeautafel achterin de winkel."

Achterin de Boektiek is het druk, veel drukker dan voorin. Wat je van ver haalt is lekkerder, Heleen van Royen weet waar ze over schrijft. Vooral de boeken met stickers vinden gretig aftrek. "Ook Pa zal merken dat het crisis is."

Dan valt mijn oog op een groot dik boek met een bonte band. "Ik Jan Cremer" staat er met koeienletters op. Dat boek ken ik. Mijn vader heeft het al. Maar mooi ziet het er niet meer uit. Het is duidelijk dat het veel gelezen is. Ik besluit hem te verrassen met een mooi schoon nieuw exemplaar.

De boekverkoper is blij dat ik wat heb kunnen vinden. "Wens je vader er maar veel plezier mee!" Trots als een pauw verlaat ik de winkel. Ik wil later ook schrijver worden, gaat het door me heen. Niets is mooier dan met mijn eigen woorden iemand veel plezierige uren bezorgen, en als ze er iets van opsteken is het helemaal meegenomen.

Op de vooravond van Vaderdag, "Father's Eve", is in het Kunstbedrijf een avond voor schrijvers. Er zal gesproken worden over schrijven en uitgeven en hoe je dat alles aanpakt. Ik sluit me aan in de rij, koop een kaartje en nestel me op de tribune. Een van de sprekers spreekt over de Schrijfcoaches en over Nieuwe Druk. "Mooi," denk ik, "maar die man ken ik al," mijn aandacht gaat vooral uit naar de laatste spreker.

Hij vertelt over hoe je een betere schrijver wordt. Tips, trucs, regels en richtlijnen. Veel daarvan heb ik opgeschreven, twee heb ik er onthouden. "Pak nog eens een boek uit de kast dat je vroeger enorm heeft aangesproken, lees het nog eens, maar nu anders! Probeer terug te halen waarom je het zo mooi en goed geschreven vond, en probeer te formuleren waarom." Dat was de eerste tip. De tweede mocht er ook zijn: "Schrijf een passage die indruk op je maakt helemaal over, letterlijk, liefst met de pen."

Ik wist genoeg. Thuisgekomen haalde ik het boek voor mijn vader voorzichtig uit de verpakking en begon te lezen. Al snel had ik door wat hem zo had aangesproken. Enkele van de mooiste passages heb ik overgeschreven. Ik zou later schrijver worden, nu wist ik het zeker!Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015