Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 24: 10 juni tot 17 juni 2012


Moody's Blues: en hoe praat je er de smet in, van AAA tot CCC

Vrijdag 15 juni 2012

Mijn zoon zegt het vaak "Pa, je moet er de smet niet in praten." En hij heeft gelijk. Ondanks mijn positivisme heb ik soms de neiging om er van te voren maar alvast van uit te gaan dat het misgaat. "Dan valt het altijd mee," zo is de redenering dan. Of ook weleens: "Dan dek ik mezelf in tegen een naderende teleurstelling."

Ik ben om. Het is geen goede instelling, nog sterker, doe je het te lang dan word je een zuurpruim. Oppeppers hebben we nodig! Opstekers! Hosanna! En we gaan er tegen aan!

"Wel realistisch blijven hoor!" Ja zoon!

Mijn naam is Moody. Vroeger ben ik een goede zanger geweest. Ik werd echter voorbij gewalst en gerockt door grote bands. Ja, populair ben ik geweest, we hebben er goed van gegeten. Vooral die Nachten in Witte Satijn hebben me geen windeieren gelegd. Toch had ik me van de toekomst wat meer voorgesteld. Verbitterd? Nee! Maar wel vastberaden om falen en succes van anderen tot op de bodem te analyseren. Meten is weten.

We zijn vrolijk van start gegaan. We hebben een systeem bedacht van AAA-tjes tot CCC-tjes, onze pret lag in het feit om andere groepen, soms tegen beter weten in, heel hoog te waarderen en dan stelselmatig er een lettertje van af te knabbelen. En dan gingen we kijken wat er zou gebeuren.

En er gebeurde heel wat! Onze index werd razend populair, zo populair dat het zelfs op de feiten vooruitliep. We waren in staat anderen te maken en te breken. The Moody's noemden we ons.

Dreigde het een beetje mis te gaan met een andere band dan zorgden wij ervoor dat het hoog van de daken werd geschreeuwd. Gevolg, ze moesten steeds meer rente gaan betalen om hun concerten te financieren. In plaats van steun boden wij ellende. Sneller dan nodig raakten vele nog dieper in de put.
"We hebben er inderdaad de smet ingepraat," kom ik nu achter.

Onze brieven en rapporten hadden nooit geschreven en verzonden mogen worden. Achteraf. Na nachten wit satijn is het jute geworden.

"Letters are written, never meaning to send"
Oranje, de Kater en Jaap Fischer en Filibusteren

Donderdag 14 juni 2012

Hier komt later vandaag een stukje over de Kater, het Oranjegevoel en de vertragingstactiek van de SP en de PVV om het besluitvormingsproces in Den Haag te frustreren.
Ik ga proberen dat alles aan elkaar te verbinden en te smeden tot een stukje.

Waarom die onderwerpen? Dat komt zo:

Zonder gisteravond veel gedronken te hebben, drong het aloude lied van Jaap Fischer zich meteen op toen ik wakker werd: "De Kater".

Het eerste beeld dat ik erbij kreeg was van de supporters die in Thialf aan de Dnjepr die na de wedstrijd weer triest op huis aangingen.

Ik pakte de krant om mezelf even te verlossen van dat nare beeld en na vijf pagina's Oranje berichtgeving las ik dat de SP en de PVV een nieuwe truc hebben bedacht: Urenlang spreken in de Tweede Kamer om het besluitvormingsproces te frustreren: Filibusteren heet dat.

Dat is net zo iets als:

Heeeel lang wachten met de bal in het veld gooien.
Minutenlang de bal rondspelen zonder een idee te hebben waar dat toe moet leiden.
Heeel lang wachten met het inbrengen van wisselspelers.
Een hotel uitkiezen dat uuuuuuuurenlang vliegen van het stadion is.
Supporters een kilometers lange mars laten afleggen tot ze versuft en verhit in het stadion komen.
Wekenlang op alle Nederlandstalige televisiezenders alleen maar over voetbal praten.

Het lijkt me dat die onderwerpen best aan elkaar te rijgen zijn.

Het liedje over "De Kater" zou daar goed bij passen.
Koffie, Max Havelaar, Douwe Egberts, de VOC en de Beurs

Woensdag 13 juni 2012

"Er hangt een gezellige VOC-sfeertje op de beurs," zo schrijft de Volkskrant bij het feestje van Douwe Egberts (DE) ter ere van de beursgang van de handelaar in koffie.

"Halt, ellendig produkt van vuile geldzucht en Godslasterlijke femelarij! ... Ik walg van mijn eigen maaksel, stik in koffie en verdwijn," Multatuli richt zijn woorden tot Droogstoppel (Handelaar in Koffie, Lauriergracht 37) in de Max Havelaar.

Kijk! Kom daar nog maar eens om in de Nederlandse literatuur. Klinkende woorden, duidelijke taal. Multatuli ("Ik heb veel geleden") schreef dit in 1860.

Zijn aanklacht richtte zich op uitbuiting en wantoestanden in Nederlands IndiŽ. Het gaat over mens-ontering en handel. Over weigerambtenaren en geweten. Over geld en hypocrisie.

Droogstoppel is de handelaar in Amsterdam. Hij is een Godsvruchtig zakenman die geen flauw benul heeft waar hij zijn geld aan verdient. Hij handelt, dat is het. Dat zijn geld wordt verdiend over de ruggen van slavernij en uitbuiting wil hij niet weten. Een keurige man dus, uit een stuk, die kunst en literatuur, en vooral poŽzie maar onzin vindt: Omwille van het rijm wordt er maar op los gelogen!

Droogstoppel is de ultieme vertegenwoordiger van de VOC: Wat niet weet, dat niet deert, als er maar wordt verdiend. Max Havelaar is de vertegenwoordiger van het geweten die niet met zichzelf in het reine kan komen als hij de ellende om zich heen ziet gebeuren. Zijn schrijven is een grote aanklacht en dat komt aan in het brave Nederland.

De Max Havelaar zal nauwelijks nog gelezen worden. Het taalgebruik is ouderwets en, wees eerlijk, als het vroeger niet op de verplichte boekenlijst had gestaan, wie had het dan gelezen? Alweer een half mensenleven geleden is het verfilmd. Hieronder de trailer.

Wanneer je de vertrouwde gezelligheid, met kopje koffie, van de Nederlandse VOC-mentaliteit (zoals Balkenende wilde dat wij die weer wat meer zouden krijgen) even beu bent, dan kijken die film!
Als je wilt weten waarom de Droogstoppels meestal aan het langste eind trekken en het geweten aan het kortste eind, dan ook kijken.

Lezen mag natuurlijk ook, of het een "boekje Troost" in barre tijden is, moet u zelf maar ondervinden.
Geboortedag Anne Frank (83)

Dinsdag 12 juni 2012

Anne Frank zou vandaag 83 jaar zijn geworden. Dat is een respectabele leeftijd, maar niet stokoud. DrieŽntachtig.

Jonger dan mijn beide oma's zijn geworden, jonger dan de vrouw op de hoek, die vaak met mij in de rij staat voor de bakker. Dezelfde leeftijd als Remco Campert en maar net een slagje ouder dan Dries van Agt. Een leeftijd waarop je in redelijke gezondheid nog een flink woord mee kunt spreken.

Anne Frank is gestorven net voordat ze zestien was. De foto's van haar doen archaÔsch aan, dat maakt dat het verleden verder weg lijkt dan het is.

Vorige week waren de spelers van het Nederlands elftal in Auschwitz (Oswiecim), een van de spelers zei dat het bijna niet klopte dat nu alles in "kleur" was. Dat kwam harder aan en ook dichterbij. De schok was groter. Het beeld van Auschwitz in het collectieve geheugen is wit maar vooral git en git zwart. Dat het ooit in kleur is geweest is angstaanjagend "levens"-echt.

Anne Frank zou vandaag 83 jaar zijn geworden. Een vrouw die boodschappen doet en naast je kan staan in de rij voor de bakker. Misschien zelfs wel kleurrijk gekleed. Je zou niets aan haar merken, uiterlijk. Behalve wanneer je met haar in gesprek zou gaan. Over een gitzwart verleden.


Zure soep uit Polen : Zurek

Maandag 11 juni 2012

De Polen weten hoe je een kater overleeft. Daar hebben ze al eeuwenlang ervaring mee. Namelijk met zure soep: Zurek.

Op de letter Z hoort eigenlijk een puntje, en je spreekt het uit als "Zjoerek".

Zurek, de naam doet het al vermoeden, is een licht romige soep die een prettig zurige smaak heeft. In de soep vind je een ei, wat spek, soms een stukje worst en een kwart aardappel.

In de Poolse winkel, er zijn er langzamerhand veel van in Nederland, zijn pakjes te koop waar de basis van de zurek in zit. De "bouillon". Ik gun de Poolse middenstanders hun omzet maar wil je echte zurek proeven, maak het dan niet op basis van een pakje. Reis het Nederlands elftal achterna, nu het nog kan, vanaf de Poolse grens met Duitsland tot aan de grens met OekraÔne kun je het overal bestellen.

Het geheim van zurek is bedorven brood. Doe wat sneetjes gemalen oud brood (liefst stevig brood, roggebrood kan ook uitstekend!) in een bakje met een half litertje warm water. Dek dit goed af met wat folie waar een paar kleine gaatjes in zijn geprikt en laat dit zo'n 48 uur staan. Ik verzeker u: het gaat er niet lekkerder van ruiken. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat immers om het resultaat.

Pas als de basis goed is, kun je gaan experimenteren. Dat geldt voor voetbal maar ook voor soep. Experimenteer met worst, spek, wat soepgroenten mag (maar dan alleen voor de smaak, voor het serveren halen we groenten eruit!), knoflook, kruiden (marjolein bijvoorbeeld), en wat stukjes aardappel, Doe er wat citroensap bij. Bak en fruit dit alles en voeg daarna ruim water toe en laat dit een uurtje koken en haal de groenten eruit

Dan doen we de halve liter vergiste zure "bouillon" bij de soep. Goed roeren en even laten doortrekken. Voor het serveren een half bekertje zure room door de soep.

In elke kom een heel of half ei, gekookt, en daar de zurek over!

Het is van harte aan te bevelen. Samen Zurek eten schept een band, verwerkt katers en verhoogt het gemeenschapsgevoel.

Gisteren at Bert in een Thais restaurant in Krakau, zo vernamen we. Tip aan de groep: Bestel Zurek! Het is de vraag hoelang jullie in Polen blijven, maar die kans mag je niet laten liggen!
 De Schrijfcoaches , openbare bekendmaking, woord voor woord

Zondag 10 juni 2012

Gisteren zijn we van start gegaan. Vandaag de openbare bekendmaking. Zelfs een bekentenis:

deSchrijfcoaches "voor schrijvers en bedrijven, klein en groot" zijn online met een kersverse website!


Het heeft meerdere Dagtaken gekost om te beschrijven wat we eigenlijk al vele jaren doen: teksten bedenken, teksten schrijven, teksten redigeren, trainingen en taalcursussen geven, auteurs begeleiden, ondersteuning bieden bij publicaties en kleine en grotere ondernemers helpen om hun ideeŽn goed en helder te verwoorden.

Soms grotere opdrachten, vaak ook korte klusjes: van een quickscan maken van een website op spelling en grammatica tot het redigeren van een roman op spelling en stijl.

We houden ons scherp door ook vooral zelf te blijven schrijven en publiceren. Zowel online als offline. Zowel creatief als zakelijk. Serieus, maar ook prikkelend en uitdagend. 

Meestal doen we dat onder onze eigen naam, af en toe als ghostwriter voor anderen.

Bij het lanceren van een website hoort ook het opzetten van een facebookpagina en een twitteraccount. Via deze kanalen zullen we regelmatig onze nieuwe producten en diensten aankondigen. Als u zich aanmeldt, "liken" of "leuk vinden" heet dat in het jargon, op http://www.facebook.com/deSchrijfcoaches of op twitter via @schrijfcoaches dan blijft u in elk geval op de hoogte.

Aan Dagtaak zal verder niets veranderen. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen verslaving. Voor mij is dat het schrijven van de (bijna) dagelijkse column. Voor het feit dat deze vandaag iets afwijkend is, excuseer ik me bij voorbaat.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

Net verschenen, Moekoesja's kus van Yolande Belghazi-Timman.Nu overal verkrijgbaar. Na de presentatie ook ruim op voorraad bij De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2014