Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 22: 27 mei tot 3 juni 2012


Polen en het EK2012 , Asfalt, Megaschermen en lege Hotels

Zaterdag 2 juni 2012

De "Euro" daar gaat het deze dagen over in Polen, en dan hebben ze het over het EK2012, het voetbal, de verwachte invasie van toeristen, de gestegen hotelprijzen en de autowegen die net niet op tijd klaar zijn. En dan gaat het nog geeneens over de speelsteden Szczecin, Poznan en Warschau.

Ook in Krakau, Katowice en Wroclaw is het een chaos. Cafe's met megaschermen gehuurd tegen te hoge prijzen die supporters oproepen om toch vooral de "Euro" daar te komen kijken. De A4 tussen Katowice en Wroclaw en verder richting de Duitse grens die vanaf 1 juni een tolweg is geworden, de hotels die de prijzen verdubbeld hebben en de klandizie met de helft zien dalen.

Triest lachende politieagenten die op de vraag wat te doen met de Hollandse en Engelse voetbalfans in een stad (Krakau) een beetje meelijwekkend schudden en bij God niet weten waar ze alle Janussen en Piotrs vandaan moeten halen om de steden tegen de grootste ellende te beschermen. Nog een paar dagen en dan breekt het feest los.

In veel grote steden die hoopten tot speelstad te worden gekozen staan half afgebouwde stadions die als monumentale ruïnes tot in de verre toekomst zullen blijven herinneren aan het maandje voetbal dat Polen en Oekraïne te wachten staat.

De UEFA stelt de regels op en Polen en Oekraïne volgen die braaf. Prestige en eer gaan voor alles. De ziekenhuizen in de speelsteden moeten verplicht zorg dragen voor Engels sprekende verpleegkundigen. De traditionele 6-persoonskamers worden omgebouwd tot 1-persoonskamers voor spelers en leden van de UEFA-familie, in het centrum van Warschau is een volledige rijstrook gereserveerd vanuit het centrum naar het vliegveld voor BoBo's, sponsors en andere voetbalbazen, kleine handelaars die denken te profiteren van de massa's supporters worden uit het centrum geweerd: alleen hoofdsponsors mogen hun producten aan de man en de vrouw brengen.

Toch lijken de Polen er zin "an te hebben". Tot in de kleinste dorpjes die aan de toegangswegen liggen die ergens uitkomen op een stukje snelweg richting de stadions hangen de vlaggen uit. Het Poolse rood-wit siert de straten terwijl de asfalt-machines op volle toeren draaien. 

De Polen beginnen volgende week tegen de Grieken: het belooft een mooie "Euro" te worden.

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015