Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 21: 20 mei tot 27 mei 2012


De lange mooie zomer, trots op Nederland en mijmeringen van de Forens

Vrijdag 25 mei 2012

Joan Franka hebben we gehad, nu het EK-voetbal nog en dan de verkiezingen. Het gaat snel. Voordat we het weten is de mooie zomer weer voorbij. Na de dans op de puinhopen van het gedoogkabinet komt de stervende zwaan van de Kunduz-coalitie terwijl de dramatische tango tussen Sap en Dibi eigenlijk niemand meer echt interesseert.

De Forens steekt nog een sigaret op nu het nog kan. Zijn huis is inmiddels onverkoopbaar en zijn vrouw spaart voor de eigen bijdrage die ze weldra zal moeten betalen voor de psychische ondersteuning nu de ellende steeds dichterbij komt. Voor nog een beetje vrolijkheid in zijn leven had hij zijn hoop gevestigd op Arjen en Joan. De wigwam van de zangeres is in de haast meegenomen door overijverige politieagenten in Ter Apel en Arjen oefent in stilte vanaf elf meter.

Trots op Nederland bestaat ook al niet meer.

Wilders twittert zich suf aan tweets die niemand leest, Cohen heeft net een nieuwe baan nu de roep binnen de PvdA steeds harder klinkt om hem weer terug te krijgen, Pechtold leest de biografie van Van Mierlo en probeert zich in te leven in de ontstaansgeschiedenis en de kroonjuwelen van zijn partij.

Het is lekker weer. Ik ga me voorbereiden op een denderende speech die ik volgende week in Polen mag geven over Nederland succesland. Ook mag ik nog drie dagen een training verzorgen die de Polen zal moeten overtuigen dat ze beter lekker in hun eigen land aan hun toekomst kunnen werken dan hun hoop te vestigen in en op het land van de kikkers.

Het wordt vast leuk. Voordat het Oranjelegioen de tocht naar Polen en de OekraÔne ingezet zal hebben ben ik al weer terug. Waarschijnlijk net op tijd om te horen dat de troepen van Kunduz zich hebben teruggetrokken.
Ter Apel , het Tentenkamp, Wonderwereld en de Pinksterdagen

Donderdag 24 mei 2012

In Ter Apel ligt een pretpark, Wonderwereld genaamd. Niet ver daarvandaan bivakkeerden honderden vluchtelingen om in deze wonderbaarlijke wereld te kunnen overleven, hun heil te zoeken, en een laatste toevluchtsoord te hebben.

Bivakkeerden. Ja, verleden tijd. Gisteren is het tentenkamp ontruimd. Op last van Leers. En op last van de gemeente. Van Leers moesten ze weg omdat de (voornamelijk SomaliŽrs, Irakezen en IraniŽrs) terug kunnen naar hun, door hem veilig geachte, thuisland.
Op last van de burgemeester omdat het niet schoon en fris is op het kamp.

"De veiligheid en de gezondheid is in in het geding."

Dit weekend trekken duizenden naar Pinkpop. Ja, leuk! De tentjes worden al gepakt om te midden van rondplassende, veelkotsende, feestvierende festivalgangers een paar uurtjes slaap te kunnen garanderen. We hebben maandenlang in het centrum van de hoofdstad een occupy tentenkamp gehad waar menigeen uit vrije wil al zou zijn gevlucht. Over een paar weken trekken we massaal met onze tent en caravan naar Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje waar we huttjemutje gaan staan klagen over de vieze toiletgebouwen en waar we het drinkwater nog steeds niet vertrouwen.

{vandaag verjaardag BOB Dylan.. lees ook: The times they are a changing..of niet}

In Ter Apel gelden andere normen. In het Groningse dorpje moet het vooral zuiver en schoon zijn, en alles wat dat niet is moet gezuiverd worden.

Voor het oog van de camera's is het kamp dus inderdaad gezuiverd, niet door de milieu-inspectie maar door ME in vol ornaat.

Vluchtelingen. Voor je lol vlucht je niet naar Ter Apel.

15 juni krijgt Leers bezoek van de Iraakse minister van migratie om te praten over een veilige terugkeer. Inmiddels zitten de Irakezen al in een doorgangskamp: het cellencomplex in Groningen. De Iraakse minister kan ze zo meenemen moet Leers hebben gedacht. Eitje.

Wonderwereld. Een pretpark in Ter Apel, het zal daar druk zijn met Pinksteren, zo beweren vurige tongen. 
 

Maarten Biesheuvel , verhalen lezen en luisteren, groot schrijver vandaag jarig

Woensdag 23 mei 2012

Als ik plagiaat zou mogen plegen dan zou ik Maarten Biesheuvel gaan na-apen. In elk geval vandaag. Hij is vandaag jarig! Proficiat Maarten. Maarten is niet helemaal "normaal" , maar wie is dat wel? Via Dagtaak Maarten proficiat wensen is ook niet normaal, ik denk niet dat Maarten mijn Dagtaak via twitter op zal sporen, ook denk ik niet dat Maarten zal gaan googelen op zijn eigen naam of op Dagtaak, er is een grote kans dat Maarten mijn eerbetoon aan hem nooit zal lezen.

Maarten Biesheuvel wordt vandaag 73. Geen bijzondere leeftijd, maar wel respectabel. Maarten wordt geliefkoosd en verzorgd door zijn vrouw Eva, daar zijn mooie beelden van. Maarten die enigszins hulpbehoevend kijkt naar haar, en zij die door haar lichamelijke ongemakken ook liefst hulpbehoevend is, maar vooralsnog hulpverlenend is.

Wie nog nooit iets van Maarten Biesheuvel heeft gelezen moet dat snel gaan doen. Korte verhalen, ideaal voor in bed. De meeste bezorgen je een glimlach, andere verhalen brengen je in verwarring. Echter nooit een verwarring die storend is, hooguit een verwarring die prettig aanvoelt. Zinnen lopen als treinen en als je stil bent hoor je zijn stem. De stem van Maarten.

Vroeger, misschien heb ik het dan wel over meer dan 33 geleden, lag ik in bed met een transistorradio onder de dekens. Vrijdagavond, het kan ook een andere avond zijn geweest, was het feest. Ik luisterde liever dan dat ik met vrienden wat afsprak, misschien was ik te jong voor vrienden op vrijdagavond, dat weet ik niet meer. Wel weet ik dat naast Remco Campert, soms Johnny van Doorn, steevast Maarten Biesheuvel een verhaal voordroeg. Op de VPRO was het. Na Maarten kwam Germaine, dat weet ik ook nog. Kom daar nog eens om! Van slapen kwam niet veel.

Maarten Biesheuvel is manisch depressief. En dat is geen feest. De man leed en lijdt. Zijn grote troost moet zijn, en hopelijk beseft hij dat, dat hij velen gelukkige uren heeft bezorgd.

Natuurlijk heb ik in mijn leven mijn angstbuien gehad,
honderden aanvallen waarvan mijn hart begon te slaan
met een snelheid van tweehonderd slagen per minuut,
ik ben ook genoeg krankzinnig geweest,
maar voor het overige is het leven toch een groot feest geweest.

(J.M.A. Biesheuvel, Schip in dok, in: 'Storm op zee', blz. 8)

Wie zijn stem nog nooit heeft gehoord, of wie zijn stem graag toch nog eens wilt horen, beluister het onderstaande fragment. Het is wel wulps, zo waarschuwt hij, en dat is zo.


(Maarten Biesheuvel ook voor boekentherapie)
Jip en Janneke , Annie MG Schmidt en Jolande Sap en Tofik Dibi

Maandag 21 mei 2012

Op de sterfdag van Annie M.G. Schmidt organiseert Groen Links vanavond in Amsterdam een prachtig I.M. aan deze grote schrijfster in de vorm van een debat tussen Jolande Sap en Tofik Dibi.

Jolande en Tofik zijn kinderen van deze tijd, in Jip en Janneke-taal zullen zij het publiek kennis laten maken met hoe het er in de huidige politiek aan toegaat. Een mooi eerbetoon aan de vrouw die tientallen jaren de moeder van de lezende en luisterende jeugd is geweest.

De inhoud van de voordracht is nog niet prijsgegeven, maar uit diverse bronnen is vernomen dat er kwinkslagen gemaakt zullen worden naar het vrijwel volledige oeuvre van Annie.

Het totaalprogramma zoals dat vanavond ten gehore wordt gebracht heeft de voorlopige werktitel "Pension Hommeles" meegekregen.

Enkele fragmenten uit : 'Ja Zuster, Nee Zuster' zullen gespeeld worden. Het beroemde openingslied : "Niet met de deuren slaan" zal ingezet worden door Jolande, waarop Dibi zingend zal reageren met "Ja Zuster, Nee Zuster".

Naar verluidt zal gastspeler Tof Thissen (hij zal als de beroemde vader Tos optreden) een fragment verlezen uit Otje. Zoals bekend trekt Otje met vader Tos het land door op zoek naar werk. Tos wordt echter nergens aangenomen omdat hij geen "papieren" heeft, ondanks dat hij een verdienstelijke kok is, wordt hij overal ongeschikt verklaard.

De beroemde scene waarin Jip, door een gat in de heg, stiekem in de tuin bij buurmeisje Janneke terecht komt zal steeds als overgang tussen de diverse onderdelen nagespeeld worden. Het valt te verwachten dat dit olijke duo zo af en toe de rollen zullen omdraaien: "wie komt er bij wie in de tuin", zal door de avond heen de gemoederen bezig houden.

Dramatisch hoogtepunt wordt wanneer Tofik Dibi verkleed als Pluk zittend op een kraanwagentje het podium komt opgereden. Er zal vrij worden geÔmproviseerd op het thema van Pluk van de Petteflet. Namen van de belangrijkste karakters uit het boek zullen vanavond nog niet verder worden ingevuld.
Het thema mag bekend worden geacht:

Op een dag zoekt Pluk een huisje, maar er is nergens plaats. Dan hoort hij van Dolly de duif dat er in het torentje van de Petteflet nog een kamertje vrij is, en hier trekt hij dan ook in. Pluk maakt al snel veel vrienden: Zaza de kakkerlak, meneer Pen, het lange paard Langhors, de Majoor en zijn adjudant, de Stampertjes, de eekhoorn Duizeltje, en het nette meisje Aagje. Minder goed kan hij overweg met Aagjes moeder, mevrouw Helderder, die een obsessie voor schoonmaken en netheid heeft, de portier die hem uit de flat probeert te krijgen, en de Flattekat, die Dolly wil opeten. Mevrouw Helderder probeert zelfs met hulp van de portier Pluks kamertje in te pikken als naaikamertje, maar met hulp van zijn vriend de meeuw Karel-met-de-houten-poot weet Pluk zijn kamertje terug te krijgen.

Het belooft een prachtige avond te worden. Bij succes zal het deze week nog twee maal worden herhaald.Dagtaak eerder over Annie MG Schmidt: http://dagtaak.org/2011/05/honderd-jaar-annie-mg-schmidt:.-pension-hommeles:-kabinet-rutte.html


Dagtaak de week door: Arjen Robben, Tofik Dibi, Dagjesmensen en meer Buma

Zondag 20 mei 2012

Het werd toch nog: De week van Arjen Robben. De man die vooraf als meest geschikt werd gezien maar achteraf het meest ongeschikt bleek. Het kan raar lopen. Toch maar een commissie instellen die voetballers op penalty-nemen gaat beoordelen?
Met miljoenen tegelijk keken we gisteren naar de finale Bayern-Chelsea.

Of de hele wedstrijd, of zoals ik, als bijna rampentoerist, pas aangeschoven bij de verlenging.

Maar er was meer ramptoerisme deze week. Zowel op de weg met de dagjesmensen, de twitterparade rond Dibi en Groen Links en natuurlijk de afmars van Bleker na dagen alleen maar CDA te hebben gezien op de buis.

Een enerverende week. Alle dagtaken van deze week op een rijtje.

------------------------------


19 mei "Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben."
 

- "Goedemiddag meneer, waarmee kan ik u helpen?"
- "Ik zoek een fraaie waterkoker voor mijn vrouw."
- "Dat treft meneer, we hebben net de nieuwe voorraad binnen, loopt u maar mee."18 Mei Brugdag, een dag van niks


Maar wat doe je in hemelsnaam op zo'n dag? Het ontbreekt aan een goede commerciŽle uitbating van deze dag: "Tweede Paasdag geopend!" Dat trekt bezoekers. "Op Hemelvaartsdag naar de Efteling!" , dan ga je wel! De zondagsopenstellingen van Ikea zijn altijd goed voor extra files op de toegangswegen. Niet op Brugdag. Het is een stille dag, stiller dan op echt vrije dagen. Een vergeten dag.

17 mei  De ANWB waarschuwt tegen dagjesmensen


Dagjesmensen. Wie zijn dat eigenlijk? Vreemd woord. Het veronderstelt dat er ook mensen zijn die dat niet zijn. Nachtjesmensen? Weekmensen? Jaarmensen? En waarom waarschuwt de ANWB ons daartegen?


16 mei: Lenteakkoord of Kunduzakkoord?


Lente, is een vrolijk woord. Een mooie lente past ons allemaal: het schept mooie positieve verwachtingen.

Kunduz, klinkt somber, klinkt als oorlog, klinkt als tweespalt, je wordt er niet vrolijk van en je vreest het ergste.
15 mei: Bam! Tofik Dibi Kandidaat

Tofik was twee jaar geleden al ongelukkig toen Jolande werd verkozen tot partijleider na het vertrek van Femke. Dat kon je zien. Tijdens het congres zat hij er met zijn mooie jasje, over een flitsend t-shirt aangetrokken, al zichtbaar teleurgesteld uit
Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015