Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 20: 13 mei tot 20 mei 2012


De Stekkerdoos: Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben.

Zaterdag 19 mei 2012

"Geschikt of ongeschikt, U moet wat te kiezen hebben."

- "Goedemiddag meneer, waarmee kan ik u helpen?"
- "Ik zoek een fraaie waterkoker voor mijn vrouw."
- "Dat treft meneer, we hebben net de nieuwe voorraad binnen, loopt u maar mee."

De winkel ziet er uit alsof er al lang geen grote schoonmaak is gehouden. Het is ook een beetje een allegaartje, alsof Blokker, de Marskramer en Zeeman jaren geleden zijn gefuseerd, maar er nog steeds niet duidelijk is gekozen voor een frisse nieuwe identiteit. Het oude Blokker-personeel gedoogt het personeel van de Marskramer en Zeeman, en andersom is het ook zo. Op feest- en hoogtijdagen is de sfeer goed, maar nu de toestroom van klanten wat lijkt te staken lijkt het even ieder voor zich en God voor ons allen.

Terwijl ik achter de brave man aanloop voel ik de blikken in mijn rug van de andere bloedgroepen. "De afdeling waterkokers kan niet ver meer zijn," trotseer ik me.
Op een laag tafeltje staan twee kokers me aan te staren.
-"Dit zijn ze, meneer, een rode en een groene."

-"Mooi," zeg ik, "doet u mij maar de beste, mits het prijsverschil niet te groot is natuurlijk, ik laat me graag kort en goed adviseren door u." Ik kijk hem glimlachend aan. Een verkoper kan beter gelijk weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, ik laat me geen knollen voor citroenen verkopen en ook aan katten in de zak heb ik niks. Het gaat om de toekomst van mij en mijn vrouw, zo houd ik mezelf voor. Een waterkoker die aarzelt bij het eerste theezetten of een rib uit mijn lijf heeft gekost, nee, daar kan ik niet mee thuiskomen.

-"Van prijsverschil is geen sprake," zo begint hij zijn verkooppraatje, "maar de rode is volstrekt ongeschikt. Hij wordt veel te heet, in plaats van kokend water produceert hij vooral stoom, en de aan- en uitknop doet het ook niet. Hij staat altijd aan. De enige manier om hem te remmen is om de stekker uit het stopcontact te trekken. Onhandig en onbetrouwbaar dus."

-"De groene, daarentegen," gaat hij in een lange volzin verder, ja, goed gebekt is hij wel, "functioneert uitstekend. Heeft u zin in thee, dan kookt hij water voor thee, wilt u liever oploskoffie, dan kookt hij water voor uw koffie. Een bakje noodles? Geen punt. De knop aan, en even later heeft u warm water, uitermate geschikt voor uw tussendoortje.

-"Maar meneer," ik onderbreek hem, "als de ene totaal ongeschikt is waarom verkoopt u hem dan?"

De man kijkt me meewarig aan. "Ach, de mensen willen wat te kiezen hebben."

Ik loop de winkel uit en het andere personeel durft me nauwelijks aan te kijken. Zonder waterkoker vertrek ik. Ik heb alleen de stekkerdoos gekocht. Als aandenken. Mijn vrouw moet nog maar een dagje wachten op haar cadeau.

Oproep aan Pretparken, Bouwmarkten en Tuincentra: Op brugdag geopend !

Vrijdag 18 mei 2012

Ik hoorde het vanmorgen pas: vandaag is het brugdag! Een verplichte vrije dag voor veel mensen in loondienst. Een Day-After. Na de inspanningen van Hemelvaartsdag een dag om bij te komen. De werkgever weet het: een dag na een feestdag zijn veel mensen minder productief. Ze praten na over wat ze beleefd hebben, hoe leuk het gisteren was, en hoe het voelde om een dagjesmens te zijn. De koffiehoek is de hele dag goed gevuld. Je kunt dan als werkgever je personeel maar beter vrij geven. Scheelt in de koffie en de moeite. En je profiteert er zelf ook nog van!

Brugdag dus!

Maar wat doe je in hemelsnaam op zo'n dag? Het ontbreekt aan een goede commerciŽle uitbating van deze dag: "Tweede Paasdag geopend!" Dat trekt bezoekers. "Op Hemelvaartsdag naar de Efteling!" , dan ga je wel! De zondagsopenstellingen van Ikea zijn altijd goed voor extra files op de toegangswegen. Niet op Brugdag. Het is een stille dag, stiller dan op echt vrije dagen. Een vergeten dag.

Ik merk het zelf. Kom nauwelijks op gang. Kan m'n draai niet vinden. Onhandig. Was het nu gewoon Tweede Hemelvaartsdag geweest dan zouden er in het hele land rommelmarkten, bierfeesten of popfestivals zijn geweest. De dag zou de vrolijke uitstraling hebben die het verdient. Een extra reden om wel naar een bouw-, tuin-, of meubelcentrum te gaan. De economie zou er weer een impuls bij hebben gekregen.
Maar niets daarvan. We zijn aan onszelf overgeleverd.

Brugdag. Getverderrie, misschien wel een uitgelezen dag om met een boek het bed weer in te gaan. Morgen zien we wel weer verder.ANWB waarschuwt op Hemelvaartsdag tegen Dagjesmensen

Donderdag 17 mei 2012

De ANWB verwacht op Hemelvaartsdag veel drukte op de weg door "Dagjesmensen", zo kopt NU.NL

Dagjesmensen. Wie zijn dat eigenlijk? Vreemd woord. Het veronderstelt dat er ook mensen zijn die dat niet zijn. Nachtjesmensen? Weekmensen? Jaarmensen? En waarom waarschuwt de ANWB ons daartegen?

Er schijnen in Nederland meer dan een miljoen dagjesmensen te zijn. Die gaan allen tussen 10.00 en 16.00 ergens heen. Een miljoen is veel. Goed voor een zetel of 20 in de kamer. Dagjesmensen zijn dus zeker een factor om rekening mee te houden.

Dagjesmensen gaan eropuit om pret te hebben. Nu het nog kan. Eerst dauwtrappen en dan de auto in. In de file op de autobaan, daarna file bij de kassa en tot slot een file voor de toegang bij de achtbaan. Dagjesmensen zijn nooit alleen. Dat maakt deze groep tot een vrolijke groep.

Zelf ben ik niet zo'n Dagjesmens, al suggereert de naam van deze site wellicht wat anders. Ik vind doorgaans een mens of vier al veel. Een hele dag pret hebben met een grote groep vergt nogal wat. Want niets gaat vanzelf.

Ik zou het best wel eens willen proberen. Me aansluiten in de rij en kijken wat er gebeurt op zo'n dagje. Kijken of het me bevalt. Het zou mooi zijn om wel tussendoor even bij te kunnen komen en de indrukken te kunnen verwerken. Een pretpark met een stilteruimte waar je even kunt mijmeren of de krant lezen. Dat zou helpen.

Het vervelende is echter dat juist op dagen waarop Dagjesmensen zich massaal verenigen de kranten niet verschijnen. Toeval bestaat niet. Dagjesmensen en kranten lezen gaat kennelijk slecht samen. Misschien dat ze juist daarom wel zoveel pret hebben. Onbevangen de file in. Heerlijk!


Lenteakkoord, taal, en Politieke Branding

Woensdag 16 mei 2012

Lente, is een vrolijk woord, je hoort vogels, je ruikt het ontluiken van de natuur, niet te warm, maar behaaglijk. Een mooie lente past ons allemaal: het schept mooie positieve verwachtingen.

Kunduz, klinkt somber, klinkt als oorlog, klinkt als tweespalt, je wordt er niet vrolijk van en je vreest het ergste.

Taalpsychologie is belangrijk in de dagelijkse omgang, en zeker ook in de politiek. Zoals het woord "Hervormen". Dat klinkt ook een stuk milder dan, we zijn aan de rand van de afgrond en er moet nu acuut iets gebeuren, wat? Dat weten we nog niet.

In twee weken tijd zijn we gewend geraakt aan het woord: Lenteakkoord. Daarvoor sprak iedereen nog over Kunduz. De campagne van de vijf partijen is gelukt en geslaagd. Het belooft een vrolijke boel te worden. Bloesem, knoppen, warme zachte lucht die over het land gaat komen.

In de taalkunde heet zoiets: een eufemisme. Iets mooier weergeven dan wat het werkelijk is, vaak gebruikt als (licht) cynische stijlvorm. Verzachtend, verbloemend, maar ook vaak verhullend. Het wordt pas gevaarlijk als de spreker het niet cynisch gebruikt maar ons om de tuin wil leiden. Dan worden we "beetgenomen" . De spreker weet hoe de vork in de steel zit en om medestanders te krijgen spreekt hij zich "eufemistisch" uit.

Bij het Lente-akkoord weet ik het nog zo net niet. Worden we beetgenomen, is het een kwinkslag, of hebben de Lente-politici eigenlijk zelf helemaal geen idee hoe de vork nu in de steel zit?

Om ons heen vallen landen om. Om ons heen gaan stemmen op om toch maar minder drastisch te gaan bezuinigingen. In het land zijn mensen die nog iets van spaargeld hebben massaal aan het "ontsparen". Zij die het niet meer hebben trekken de buikruim van het lente-pakje nog iets steviger aan. Gemeentes buigen zich om de eigen bijdrages voor de GGZ maar zelf te gaan betalen.

Negativiteit trekt negativiteit aan. Door optimisme uit te stralen proberen we niet onszelf beter te laten voelen maar ook de mensen om ons heen. Het Lente-offensief is geslaagd.

Er zal veel behoefte zijn aan taal-psychologen de komende tijd. Het wordt een mooie zomer. "Meer" dan vierhonderdduizend mensen "minder" gaan dit jaar op vakantie. Niet omdat ze geen geld daarvoor hebben maar om maar geen woord te hoeven missen van de aankomende campagne-retoriek. Het belooft een heerlijke zomer te worden!
Politiek: BAM2012, Tofik Dibi en Groen Links

Dinsdag 15 mei 2012

De voorspellingen zijn niet goed. De nieuwe partij BAM2012, onder leiding van oud Groen Links fractielid Tofik Dibi wordt in de media geschat op een zeteltje of 2. En dat dan alleen nog als de naamsverandering inderdaad doorgaat. Na het experiment Groen Links, waartoe de PSP, de PPR, de CPN en de EVP in 1990 besloten, is het nu tijd voor een nieuwe naam: BAM2012.

Femke Halsema en Jolande Sap naakt in een wei vol schapen met daarboven Tofik Dibi zwaaiend met een stropdas hangend in de lucht. BAM! Genoeg volgzame schapen, lijkt Tofik te zeggen, we gaan er tegenaan!

De criticasters vergissen zich. Tofik zou te jong zijn en zou nog wat jaartjes moeten wachten. Dat lijkt me onzin: Ik zou me sterk moeten vergissen, maar ik denk dat Tofik er over tien jaar nog steeds hetzelfde uitziet. De oudere jongere van de nieuwe generatie. Tofik was twee jaar geleden al ongelukkig toen Jolande werd verkozen tot partijleider na het vertrek van Femke. Dat kon je zien. Tijdens het congres zat hij er met zijn mooie jasje, over een flitsend t-shirt aangetrokken, al zichtbaar teleurgesteld uit. Tofik moet niet wachten: Nu of nooit. Het is een gok. Het is het alles of niets uit het voetbal. Het is bloed, zweet en tranen. En dat is precies wat Dibi de huidige fractieleider lijkt te verwijten.

Van de principiŽle, uitgesproken, soms anarchistische, en bijna altijd ludieke achterban van de voorouders van Groen Links lijkt niet veel meer over. De bedachtzame, realistische, compromis-zoekende Groen Linkser heeft genoeg keus. Met D'66 was het ten tijde van Femke al goed zakendoen, en Jolande heeft dat nog eens verstevigd. Gaat D'66 net iets te ver, dan hobbelt de GL-er even naar de linkerkant. Zonde van de nostalgie wellicht, maar politiek maakt het allemaal niet zoveel uit.

Kunduz heeft twee dingen duidelijk gemaakt. Groen Links heeft het verleden met een activistische achterban definitief verlaten. En Kunduz heeft Groen Links en D'66 erg dicht bij elkaar gebracht.

Ik denk niet dat Dibi mij zou kunnen overtuigen om op hem te gaan stemmen, maar dat er een groot politiek gat is voor (vooral) jonge mensen die na de slaapbol van Kunduz nu echt BAM willen dat geloof ik wel.

Misschien moet Jolande Sap maar eens serieus met Alexander Pechtold gaan praten. Als Diederik niet te laat is, kan hij misschien aansluiten. Aan goede grote middenpartijen ontbreekt het in elk geval.

En Dibi? Succes. Ik weet zeker dat je bloed, zweet en tranen genoeg hebt. Blijf geen bankzitter. Lukt het niet, ga dan het huis uit en ga wat leuks doen.

Willem Drees, David Byrne of Frank Sinatra? Zingende of pratende hoofden?

Maandag 14 mei 2012

Willem Drees, David Byrne of Frank Sinatra?

Als Dagtaak een krant was geweest dan hadden er vandaag drie kleine artikeltjes in gestaan over de drie bovengenoemde heren. Maar Dagtaak is een column, een stukje, een fragment, een schets dat een item belicht. Hooguit opgeleukt met een foto of een passend muziekfragment.
Kiezen geblazen dus
. Vandaag is de sterfdag van Willem Drees. Voor de jongere lezers: Drees wordt gezien als de oprichter van de verzorgingsstaat waarin wij (nog) leven. Een sociaal-democraat in hart en nieren, vocht voor de AOW leeftijd van 65 jaar en was er zelf niet onder te krijgen: de beste man werd 101 !! Dus het argument dat wij steeds ouder worden en dat daarom de pensioengerechtigde leeftijd maar omhoog moet ("zo had Drees het vast ook gewild"), valt nog maar te bezien. Ik durf er wel een jaargang Dagtaak onder te verwedden dat minder dan 1% van mijn lezers deze leeftijd zal bereiken.

Frank Sinatra. Ook zijn sterfdag is het vandaag. Tien jaar later dan Drees gestorven (FS overleed in 1998), maar werd wel pakweg 20 jaar later geboren. De stem kennen we allemaal. Vooral op avonden nadat er zwaar getafeld is, worden oude nummers van Frank gezongen. Verrassend hoeveel we er dan mee kunnen zingen. Frank Sinatra deed het "His Way". Spijt had hij weinig, in elk geval te weinig dat waard is om te vermelden. Hij stond dus voor zijn zaak: Kom daar nog maar eens om!

Ik kies voor iemand die nog leeft. En jarig is vandaag. Hij wordt 60: David Byrne van de Talking Heads. "De pratende hoofden". Wat is er meer toepasselijk dan dat, in een tijd dat we vooral "Pratende hoofden" zien en horen. Geestdodende monologen, soms dialogen, soms zelfs twistgesprekken, maar gesprekken waar de ziel uit lijkt te zijn verdwenen.
De waan van de dag viert hoogtij, en het wordt gepikt. Niet omdat we zo tolerant zijn, maar omdat de weerstand soms lijkt te zijn gebroken.

Psycho Killer....qu'est-ce que c'est ?.... David Byrne zingt het alsof het een vraag is. Wat is dat eigenlijk een Geest-Doder?  Wat is dat eigenlijk als de psyche zo erg is aangetast dat hulp nodig is? Als hulp niet meer geboden wordt omdat wij de zorg als een "luxe" zien en daarom maar hogere eigen bijdrages vragen? David Byrne geeft het antwoord:

"Better....run run run...run away!!!! "
Meesterhacker Jack de Vries van het CDA slaat toe

Zondag 13 mei 2012

Meesterhacker Jack de Vries heeft toegeslagen, publieke omroep totaal in handen van het CDA

Het is een janboel in Hilversum sinds de computer van de netcoŲrdinator van de publieke omroep is gehackt. Iedereen ziet het, maar niemand kan er iets aan doen. Wat de brave man ook intoetst ter controle van de programmering: slechts 3 letters verschijnen telkenmale op zijn scherm, de C, D, en de A.
Dagen achtereen hetzelfde. Nieuwsuur, EenVandaag, Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door, het NOS Journaal, Lingo, Buitenhof, vooraankondigingen van Boer Zoekt Vrouw: zet de TV aan en je ziet ze: Een of meer van de zes lijsttrekkers van het CDA.

Buma, Spies, Toorenburg, Bleker, Toorenburg en Keijzer, wie kent ze onderhand nog niet? Zendtijd Politieke Partijen is geÔnfiltreerd in zowat alle programma's en de netcoŲrdinator ziet het gebeuren en kan er niets aan doen.
De campagne van het CDA wordt gevuld door de Publieke Omroep. De "belastingbetaler" financiert de campagne van het Christelijk Bondgenootschap. En De Hond peilt door, ook weer in opdracht van dezelfde publieke omroep.

De overige partijen kijken sneu toe. Samsom heeft te vroeg gepiekt, dat is duidelijk. Hem zie je niet of nauwelijks meer, Jolande Sap probeert bij Groen Links de campagne om het lijsttrekkerschap naar voren te halen omdat ze bevreesd is dat zij anders haar campagne-zendtijd zal krijgen tijdens het EK-voetbal in Polen en OekraÔne. Dan kijkt geen hond. Rutte kiest zijn eigen one-man shows en Pechtold hoopt op tegenkandidaten binnen zijn partij, wie weet zit er nog een intern debatje in dat op de televisie mag.

Voorlopig is Jack nog niet uitgehackt en Maurice nog niet uitgepeild. Ik voorspel nog minstens 5 uur uur CDA per dag de komende week. En de kijker wordt Bleker en Bleker.


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015