Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 2: 8 januari tot 15 januari 2012


Joran van der Sloot, Peter R. de Vries en de tolk: 2038

Zaterdag 14 januari 2012

Als Joran van der Sloot in 2038 vrij komt is Peter R. de Vries 82 jaar. Joran is dan een man die in de gevangenis Abraham heeft gezien en net 51 is geworden. Laten we voor het gemak eventuele strafvermindering buiten beschouwing laten. Patrick van der Eem, de chauffeur voor Joran die hem loslippig moest maken gaat dan net met pensioen. Hij wordt dat jaar 65.

Patrick rijdt in zijn witte bestelbus met Peter achterin richting Schiphol. Onderweg is het goed gegaan. Ze zijn slechts eenmaal aangehouden door een politiecontrole waarin een grote hoeveelheid brillen en wat inbrekersgereedschap is aangetroffen, wegens gebrek aan bewijs mogen ze doorrijden.


"Houd daar toch eens mee op Patrick", leest Peter R. hem de les "dat soort mini-criminaliteit is helemaal 2012." "Zit in m'n bloed ouwe", verklaart de op de Antillen geboren en getogen Patrick. Hij lacht, en geeft wat extra gas. Op tijd komen mag geen probleem zijn. Het vliegtuig met Joran komt volgens planning om iets over drieën aan. Ze hebben nog ruim twee uur. Voor de zekerheid heeft Peter R. de tolk die Joran destijds heeft bijgestaan ontboden op Schiphol. "Je weet nooit," vond Peter, "We gaan het risico niet nemen dat Joran na al die jaren veinst de Nederlandse taal niet meer machtig te zijn." De beëdigd vertaalster is in haar nopjes. Het zou haar eerste klus weer zijn na al die jaren. Volgens haar familie heeft ze na de uitspraak 26 jaar sabbatical opgenomen.

Bij de aankomsthal is het leeg. Joran is vergeten na al die jaren en de enige wachtenden zijn wat familieleden van vakantiegangers, wat PVV-ers die inmiddels zijn omgeschoold tot grenspolitie en het drietal: Peter, Patrick en de tolk.

Als laatste komt Joran de sluis uit. Een bebaarde man van middelbare leeftijd met baseball-pet. Aan zijn hand een sporttas met de spullen die hij uit Lima mocht meenemen. "Ik hoop brillen", dacht Patrick even, "Gouden handel". Peter klikt zijn verborgen camera aan en loopt op Joran af. "En hoe zit het nu met Nathalee", wil Peter vragen. De tolk is hem echter te snel af. Ze was al de richting van Joran opgelopen. Huilend valt ze hem in de armen en betuigt haar spijt. "I'm so sorry Joran", en dan verder in gebrekkig Nederlands, "ik was er niet bij die dag". "Geeft niets", troost Joran haar, "we gaan vanavond lekker uit samen, even casino en wellicht een strandwandeling in Scheveningen, dan hebben we het er even over".

Peter verstomt. De waarheid over Nathalee zal hij nooit te weten komen. En Patrick. Daar hebben we nooit meer iets van vernomen.
Beatrix , Wilders en Rutte en Gouden tijden voor het CDA

Vrijdag 13 januari 2012


 De Dagtaak van 26 december over de kersttoespraak van Beatrix eindigde als volgt:

"Je hoeft geen royalty-watcher te zijn om aan te voelen dat dit weleens de finale Kerstboodschap van de Koningin zou kunnen zijn. Ze heeft haar statement gemaakt en zich niets aangetrokken van welke politieke gevoeligheden dan ook die er nu heersen. Scherper dan dit kan een vrouw van haar statuur het nauwelijks verwoorden."
De zin middenin haar toespraak: "Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf", maakt wel heel nieuwsgierig naar wat 2012 ons gaat brengen."

We zijn net op gang in het nieuwe jaar. Haar woorden op 25 december waren niet haar finale woorden. "The best is yet to come" zou meer op zijn plaats zijn geweest. "Onzin" zei Beatrix op de hoofddoekvragen van Wilders. En natuurlijk heeft ze gelijk (zie ook http://dagtaak.org/2012/01/kamervragen-beatrix-pvv-en-doens-normaal-man.html )

Beatrix lijkt steeds meer haar eigen gang te gaan en zich niets meer aan te trekken van de politieke en constitutionele verhoudingen. Basta! Klaar! Genoeg geweest met de onzin in de politiek!
De grootste revolutionairen dwepen nu met haar, de charme van de vorstin met hoofddoek sloeg in. Zelden zag ze er voornamer en mooier uit dan op bezoek in de moskee. Rutte moet op slag vertederd, verliefd of in elk geval zo onder de indruk zijn geweest (op de iets meer dan 28 jaar oudere vrouw)  dat hij geen stom woord meer kon uitbrengen op de ferme tweet van Geert Wilders. Dat laatste wordt Rutte nu verweten. Hij had in moeten grijpen, de vorstin uit de wind moeten halen en in fikse bewoordingen direct het "Onzin" hebben moeten uitspreken.

De vraag rijst echter of het nog te redden zou zijn geweest? Beatrix is een nieuwe weg ingeslagen en Rutte lijkt het nakijken te hebben. Wat hij ook gezegd zou hebben, de vorstin is met haar eigen campagne bezig. Uit nog niet bevestigde bronnen is vernomen dat de Vorstin de politiek zelf nieuw leven in gaat blazen. Het CDA lijkt de eerste partij die plaats voor haar gaat maken. Een ruk naar links is daarvoor nodig, maar daarvoor is de weg voor haar door Peetoom al geplaveid. Ze wil het staatshoofd worden voor Alle Nederlanders, en ze kiest daarvoor de Koninklijke weg. Haar aftreden als vorstin zal ruim voordat de campagne voor de nieuwe verkiezingen gaat beginnen worden aangekondigd. Populairder als nu is ze nog nooit geweest. Gouden tijden voor het CDA kondigen zich aan.


vraagMP, Rutte, IQ en het fatsoen

Dinsdag 10 januari 2012

#VraagMP: hoeveel geld is er de afgelopen week verspild aan non-ideeën en onzinnige kamervragen?

We zijn net een goede week in het nieuwe jaar en nu al is er voldoende materiaal voor een avondvullende oudejaarsconference. Maarten van Rossum had gelijk toen hij zei dat je nauwelijks iets hoeft te verzinnen om een goede grap te maken. Het is voldoende om de werkelijkheid weer te geven. Die is eigenlijk al te absurd voor woorden.
Hoogtepunt tot nu toe is natuurlijk de ophef over de hoofddoek van Beatrix, voldoende materiaal voor een fiks aantal goede grappen is ook het gedoe om de fake-accounts van politici en andere BN-ers. Nu houd ik er zelf helemaal niet van als andere mensen zich voor gaan doe als een ander. Ik snap dat het als "grappig"bedoeld is, maar ik vind het voornamelijk verwarrend. Het gedoe dat Mark Rutte en de RVD er van maakte is echter ronduit kinderachtig te noemen. Het tegenoffensief van Rutte daarentegen slaat alles.

Voor wie geen twitter heeft: Mark Rutte heeft gisteren het prachtige idee opgevat om in beter contact te treden met het volk. Het is vanaf gisteren mogelijk een vraag stellen aan onze Minister President. Jawel! We mogen een vraag aan hem stellen. Dat is fijn. Om ervoor te zorgen dat alle vragen op het wereldwijde web niet zoek raken moeten we voordat we onze prangende vraag stellen er een "#"voor plaatsen. Dus zoiets als " #vraagmp laten de kamerleden zoveel etensresten achter in de kamer waardoor er een muizenplaag is ontstaan? " of  "#vraagmp wordt Nederland niet steeds achterlijker nu er ook bezuinigingen zijn aangekondigd voor mensen met een lager IQ" . Of " #vraagmp is het Darwinistische Survival of the Fittest de leidraad achter de kabinetsbeleid".

Vragen zat zijn er te verzinnen, en die worden ook gesteld. Inmiddels zijn er al duizenden gesteld en onze MP heeft aangekondigd "een aantal vragen uit die lijst" aanstaande vrijdag te zullen gaan beantwoorden. Dit heet transparantie, democratie en een stem geven aan het volk!

In de Dagtaak van gisteren noemde ik de kamervragen van de PVV over Beatrix belachelijk en vooral onzinnig, dit PR-offensief van onze eigen, van alle Nederlanders, Mark Rutte, slaat alles. We dalen af naar een bedroevend niveau. Een niveau dat we het liefst maar niet in een IQ moeten gaan uitdrukken.
Ik maak me sterk dat wanneer we drastisch bezuinigen op de PR-afdelingen die dit soort idiotie verzinnen, als we gaan bezuinigen op kamerleden die onzinnigheid als prioriteit in hun vaandel hebben, als we bezuinigen op de spionnen van de RVD die de hele dag door fake-accounts najagen, dat we dan een paar centen overhouden om dat te doen waar een fatsoenlijk land toe verplicht is:

Mensen met een te laag IQ om in de kamer te komen een fatsoenlijk en zinvol leven te gunnen.


(heeft u geen twitter en wilt u toch een vraag stellen: stel hem hieronder als reactie, ik zal ze bundelen en zorgen dat ze voor vrijdag bij onze MP terecht komen, al dan niet met een Hash-Tag)

Kamervragen, Beatrix, PVV, en doe'ns normaal man

Maandag 9 januari 2012

En weer is de PVV er in geslaagd om de volledige aandacht naar zich toe te trekken door een redelijk onzinnige kamervraag aan te kondigen (het gaat om het dragen van een hoofddoek in een moskee door onze Koningin tijdens het bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten). Het NOS-journaal opende er de gehele dag mee, de internet edities van alle dagbladen brachten het als opening en ook in de sociale media was het de gehele dag trending.

Best knap. Onzinnigheid wordt beloond. Onzinnigheid trekt aandacht. En lastiger nog, wat antwoord je op onzinnige vragen? Hoe lastig kan je het anderen maken? Of nog nog erger, zinnige mensen gaan nog nadenken ook over onzinnige vragen. Tja, zit er wat in wat onze Wilders nu weer lachend in zijn vuistje vraagt? (Want, en aan die indruk kan ik me echt niet onttrekken, deze kamervraag wedijvert qua idiotie met zijn verzoek om een kopvoddentax).
Ik denk , wellicht ben ik naïef,  dat er in Nederland niemand (niemand dus, geen enkel persoon) het überhaupt in overweging zou hebben genomen om het dragen van een hoofddoek in een moskee als verwerpelijk te zien. Niemand zou er aanstoot aan hebben genomen, niemand zou er opgekomen zijn om hier een punt van te maken. Ja, wel iemand: onze Geert. 

Als het in zijn straatje zou passen dan zou hij kamervragen kunnen stellen over het vaker voorkomen van sluierbewolking, over de invloed van mediterrane allochtonen op het uitblijven van de winter in ons land, over hoe gebrekkige communicatie door taalproblemen binnen de waterschappen bijna heel Groningen hebben doen overstromen en waarom onze nationale trots, de pannenkoek, volledig is ingehaald door de Italiaanse en Turkse Pizza.

En inderdaad, zouden we dan denken. Verdikkeme weer voor niks mijn winterbanden aangeschaft tegelijkertijd met sneeuwschuiver en antislip-rubbertjes voor onder de schoenen. Vroeger was dat anders, toen hadden we nog echte winters, het zal toch ergens aan liggen. Wellicht heeft Geertje gelijk! En een goede pannenkoek, waar krijg je die nog tegenwoordig?

Het gevaar dreigt dat op het moment dat we helemaal suf gemaakt zijn door dergelijke nonsens en in onze eigen gedachten zijn gevangen door de man met de lachers op zijn hand, dat hij dan toeslaat.

Geert, doe 'ns normaal man, en spreek je nou eens klip en klaar uit zonder dit soort schertsvertoningen zodat iedereen weet wat ze aan je hebben. En dan kijken we nog wel eens hoelang we dit alles nog gedogen.Bowie 65 , Pensioen voor Major Tom

Zondag 8 januari 2012

David Bowie gaat met pensioen. Hij wordt vandaag 65. Natuurlijk is dat geen nieuws en iedereen wordt wel eens een jaar ouder. Maar met Bowie ligt dat anders.

Meer nog dan met andere artiesten heeft iedereen beelden van Bowie die overeenkomen met een bepaalde favoriete periode. Denk je aan Mick Jagger dan zie je een bejaarde man in een springpakje voor je huppelend over een podium, dit terwijl je weet dat het ooit een obscure popster was. Precies andersom met Keith Richards, denkend aan Keith zie je groeven, en een diep doorleefd gezicht. Ooit was Keith een jonge energieke man. Aan welke Beatle je ook denkt, je ziet een vooroorlogs Top of the Pops filmpje voor je met keurige heren in pak op een kaal podium. Brel staat in Lido, zwart pak en bezweet, Jim Morrison hijgt tegen een microfoonstandaard en Lou Reed injecteert zich net voordat hij op het podium stapt.
Allemaal clichés, vastgeroeste beelden en frappant: we hebben bijna allemaal hetzelfde beeld.

Zo niet bij Bowie. Zeg mij wat voor je beeld je van Bowie hebt en ik noem je jouw favoriete album van hem inclusief jaartal. Een tel later en een muziekfragment later verandert het beeld van Bowie. De man met de 1000 gezichten. Velen hielden het gezien na het album Low, anderen leerden Bowie pas kennen toen er op gedanst kan worden met Let's Dance. Of was Heroes al de eerste kennismaking?
Weinig artiesten hebben zich zoveel stijlen aangemeten en evenveel nieuwe volgers gekregen als afvallers bij elke nieuwe gimmick. Geen artiest met een zo grote kledingkast als Bowie en bij elk kledingstuk een ander geluid.

Bowie samen met Queen ( Under Pressure), Bowie samen met Brian Eno in Berlijn, de Bowie van de samenwerking met Iggy Pop en zelfs de Bowie in duet met John Lennon. David Bowie zou in zijn eentje de popmuziek van de laatste 45 jaar aan de hand van zijn platen en samenwerking met andere artiesten kunnen tonen, één top 2000 vol met Bowie.  Voor elk wat wils. En wellicht dat dat laatste het imago van Bowie niet altijd goed heeft gedaan. Voor elk wat wils.

In 1969 maakte Bowie al een nummer voor onze eigen Astro Andre. Mijn beeld van Bowie: een man zwevend, gewichtloos door de ruimte die zijn eigen gang ging en zich weinig aantrok van hoe de reacties zouden zijn op zijn nieuwe stijl. "Time takes a cigarette" uiteindelijk zouden we ook daaraan wennen.


Voor Andre:

Ground Control to major Tom G
Take your protein pills and put your helmet on
Ground Control to Major Tom
Commencing countdown, engines on
Check ignition and may God's love be with you

Ten, nine, eight, seven, six, five, four, three, two, one, liftoff

This is Ground Control to Major Tom
You've really made the grade
And the papers want to know whose shirts you wear
Now it's time to leave the capsule if you dare

This is Major Tom to Ground Control
I'm stepping through the door
And I'm floating in a most peculiar way
And the stars look very different today

For here
Am I sitting in a tin can
Far above the world
Planet Earth is blue
And there's nothing I can do

Though I'm past one hundred thousand miles
I'm feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go
Tell my wife I love her very much she knows

Ground Control to Major Tom
Your circuit's dead, there's something wrong
Can you hear me, Major Tom?
Can you hear me, Major Tom?
Can you hear me, Major Tom?
Can you....

Here am I floating round my tin can
Far above the Moon
Planet Earth is blue
And there's nothing I can doArnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015