Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 15: 8 april tot 15 april 2012

Het politieke lachen is vergaan: een coup in radiostilte

Zaterdag 14 april 2012

Wat hebben we gelachen om België! Niet omdat het echt grappig was, maar omdat democratische onmacht nu eenmaal op de lachspieren werkt. Vooral als er geen direct gevaar voor de burgerbevolking dreigt. De formatie duurde maar liefst 541 dagen.

Nederland maakt het echter nog bonter. We hebben een kabinet. En wat voor eentje! Maar het kabinet regeert niet, gedoogt slechts en onderhandelt. Eerst met de PVV, nu met de afgebrokkelde PVV en met de SGP. Van regeren is geen sprake en de openheid van een democratisch regeringsproces wordt aan de laars gelapt.

Rutte fietst en lacht. Wilders twittert en lacht. Van der Staaij bidt en lacht en het CDA weet het allemaa...


Vrijdag de 13e , Pechvogels en Gelukszoekers

Vrijdag 13 april 2012

Zowel geluk als ongeluk zit in een klein hoekje. Dagtaak laat daar later vandaag zijn licht over schijnen. Voor wie eerder dan vanmiddag al iets wel lezen over de grootste Pechvogel van 2011:

Om 11 uur verschijnt op http://www.touretappe.nl waarschijnlijk onder de directe link: http://www.touretappe.nl/amstel-gold-race/johnny-hoogerland-via-agr-naar-de-bolletjestrui een column over Johnny Hoogerland van de hand van Dagtaak.

Op touretappe.nl verschijnen overigens vaker gastcolumns van Dagtaak: Ook Gesink is al doorgelicht over zijn aanstaande Amstel Gold R...Zwaaien naar Andre Kuipers op Kosmonautendag van Gagarin

Donderdag 12 april 2012

Youri Gagarin was de eerste man in de ruimte, 12 april 1961, vandaag is het Kosmonautendag. Als straks een krans wordt gelegd bij het Kremlin, dat gebeurt jaarlijks op 12 april, dan kijkt onze eigen Andre Kuipers even vanuit eenzame hoogte toe.

Eenzame hoogte. Want wie zwaait er nog? De eerste dagen was het nog feest. De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw was het ook nog druk op de dakterrassen. Waar je ook keek zag je tussen zes en zeven 's avonds zwaaiende mensen met de kin omhoog. Sommigen hadden het zichzelf comfortabeler gemaakt, en zwaaiden vanuit de ligstoel. Het meest bont maakten mijn buren het die "met het bordje op schoot" wuifden. ...Heisessie Dagtaak en TVE Tekst en Advies

Woensdag 11 april 2012
Vandaag organiseert Dagtaak in samenwerking met TVE Tekst en Advies een Heisessie voor ZZP-ers.


Hierdoor vervalt de reguliere Dagtaak. Blader gerust terug naar vorige Dagtaken.
...Dementie, de krant, een boek en de explosieve groei

Dinsdag 10 april 2012

De toename van het aantal verzorgers en verplegers in de gezondheidssector zal geen gelijke tred houden met de behoefte aan zorg. Zoveel lijkt wel duidelijk. En zoveel is al duidelijk. Daar hoeven we geen doekjes om te winden. En is ook geen nieuws, hooguit een zorg erbij.

Voor mij ligt de krant (rechts) en een stapel papier (links). Rechts lees ik het alarmerende bericht dat het aantal jong-dementerenden explosief zal gaan groeien. Links lees ik de schetsen van een werknemer van een verpleeghuis voor dementerende bejaarden.

Rechts waarschuwt voor de ongezonde levensstijl, toename van ongezond leef- en eetgedrag en het gebrek aan in...De tekstschrijver, de journalist en de Paus: Kemp en de bloemen

Maandag 9 april 2012

Het gevaar van rituelen, hoe mooi ze ook kunnen zijn, is dat de sleet er in komt. De opwinding ligt niet in de verrassing maar in het vertrouwde. Iedereen weet wat er gaat komen. En we verheugen ons er op. In stilte, of luidruchtig, maar de adem gaat even sneller, want we weten precies hoe het verder gaat. De ontlading zit 'm in het moment dat exact dat gebeurt wat we verwachten.

Nadenken hoeft niet. Zowel de toekijkers, degenen die het ritueel ondergaan, als de uitvoerders, kennen hun rol. Bij sommige rituelen is een commentator, een journalist, of liever gezegd, een spreekstalmeester wel aardig. Die legt nog eens uit wat we al tientallen malen...Op de fiets, En Velo, Parijs-Roubaix en oude tijden herleven

Zondag 8 april 2012

Oude tijden herleven. De klok staat even stil. Op het podium staat een jongen gitaar te spelen in een jasje dat ik ooit zelf heb gedragen. Kraagloos grijs. Vele herinneringen geleden gekocht op het Waterlooplein. Hij mocht het meenemen van mijn dochter omdat het hem zo mooi stond en ik er toch niets meer deed. Het jasje staat in het voorprogramma van de groep die zo het hoofdprogramma gaat verzorgen: En Velo, ze hebben net een CD uitgebracht en die moet gepresenteerd worden. En Velo, op de fiets!

Het is de vooravond van Parijs-Roubaix. De meest bizarre fietstocht uit het rijtje van de klassiekers. Ongeplaveide...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken