Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 14: 1 april tot 8 april 2012

Probleemgezinnen, probleemkabinet en de Mattheus Passion

Zaterdag 7 april 2012

De koppen in de kranten geven het aan, de toon is gezet:  "Probleemgezinnen kosten veertigduizend euro per jaar".

Het is vandaag Stille Zaterdag. In stilte kijk ik nog eens naar de kop in de krant die voor me ligt. Ik heb het even gecontroleerd, ook andere kranten melden het, en ook de digitale media schrijven het : "probleemgezinnen". Je zou maar een uitkering hebben en op deze manier gestigmatiseerd worden. Want veel meer dan een opsomming van de reguliere uitkeringslasten is het niet, en kosten om mensen weer uit een uitkeringssituatie te krijgen zijn voor een groot deel al wegbezuinigd.

Als je het artikel iets verder doorleest dan blijkt het iets genuance...Het verhaal van Pasen, radiostilte en de trieste boodschap

Vrijdag 6 april 2012

Met Pasen stond Jezus op uit zijn graf om de wereld te aanschouwen. Hij draaide zich niet om in zijn graf, nee, hij stapte er uit. En daar had hij alle reden toe. Hij was gestorven om de mens van zijn zonden te bevrijden maar hij had al snel door dat dit tevergeefs was. Berouw komt na de daad. Hij had de mens te hoog ingeschat.

Was hij voor niets heengegaan? Had hij zich voor niets aan het kruis laten nagelen? Het had er alle schijn van. Om zich ervan te vergewissen wilde hij toch nog een keer poolshoogte nemen. Incognito weliswaar. Zolang je niet herkend wordt, zie je het meest. Hij had zichzelf veertig dagen gegeven om in (bijna) volledige ra...Google Glasses voor een scherpe blik: De Android Burger

Donderdag 5 april 2012

De wereld vergaat niet in 2012, zoals voorspeld, maar zal wel drastisch veranderen. Vanaf eind dit jaar zal alles er anders uit zien. Als tenminste de voorspellingen waar zijn en Google de bril, die nu in het grootste geheim wordt ontwikkeld, op de markt zal brengen.

Wordt de campagne straks: Voor een Scherpe Blik? Voor een Kritisch Oog? Beter zien? Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet? Of kijken we straks met de bril recht in iemands privé leven?

Voorlopig is het nog koffiedik kijken, maar als de voortekenen waar zijn dan lopen we straks niet alleen met oortjes en microfoontje over straat, maar ook met een kinky Androïd Bril. Daarin gemonteerd een klein cameraatje waarmee w...Selexyz , de Slegte , Boeken en Procures

Woensdag 4 april 2012

Let goed op de volgorde: Donner-De Slegte, Scheltema-De Slegte, Broese-De Slegte. En niet andersom. Vorige week leek het er nog op dat de oude namen zouden verdwijnen (zie ook Dagtaak 27 maart) , maar het frisse opkoopfonds Procures maakt korte metten met de naam Selexyz. Oude namen gaan weer herleven. De Slegte trekt in bij de oude mastodonten van het boekenwezen. De Slegte trekt er niet zo maar in, maar totaal. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een reuze-verhuizing. De boeken van het grote ramsj-bedrijf worden in dozen gepakt en verhuisd naar d...


Schrijven, schrijfcoaching, Blogpraat en je eigen Boek

Dinsdag 3 april 2012

Nederland schrijft. En ook niet zo'n beetje. Het schijnt, althans, zo wordt ons voorgerekend, dat meer dan een miljoen mensen in Nederland schrijven als een hobby beoefenen. Dat is veel. Van deze groep heeft volgens een prachtige berekening van NRC Next ongeveer 60.000 daarvan de ambitie schrijver te worden, een boek uit te brengen. Ook dat is veel.

Ondanks dat schrijvers kennelijk met velen zijn, is schrijven een eenzame hobby. "Wij schrijvers" willen niet gestoord worden. Door niets en niemand niet. Elk geluid is te veel. Radiostilte, deuren dicht, huisgenoten het huis uit, en daar maar hopen op de inspiratie. Och, konden we die inspiratie maar op...Schrijven , schrijfcoaching , en de Dagtaak

Dinsdag 3 april 2012

Elke dag een column schrijven werkt verslavend. Ik begin niet goed aan de dag voordat het dagelijkse "stukje" op de site staat. Over de paar dagen het afgelopen anderhalf jaar dat ik niet geschreven heb, heb ik nog steeds een rotgevoel.

Vandaag komt de "Dagtaak" later dan gebruikelijk. Ik ga zo eerst van negen tot elf met een klant zijn verhalen doornemen die ik vanochtend al met veel plezier heb gelezen. Samen gaan we kijken of de verhalen nog duidelijker, nog mooier en vooral foutloos kunnen worden opgesteld.

Ik verheug me er op. De koffie staat al klaar en de werktafel is schoon.

De Dagtaak van vandaag verschijnt rond het middaguur.

En mijn klant? Die is inmiddels binne...Niet alleen Leers en Mauro, Ik heb ook gelogen: ik moet het land uit

Maandag 2 april 2012

Leers: Ik heb gelogen
Ik moet het bekennen anders blijf ik er mee zitten. Ik heb gelogen. Volmondig geef ik het toe en als Leers me daarom uit wilt zetten, dan draag ik de consequenties. Hij heeft gelijk, mensen die liegen en bedriegen dienen te vertrekken. Ik wil het dan wel toespitsen op mensen die en meerderjarig zijn, en die een min of meer publieke boodschap verkondigen. Mensen als Leers zelf dus, en in mindere mate ik zelf ook.

Mijn leugen, mijn biecht
In het volle besef dat ik de lezers wat op de mouw speld, heb ik gisteravond de tekst van een boek...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken