Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 14: 1 april tot 8 april 2012


Probleemgezinnen, probleemkabinet en de Mattheus Passion

Zaterdag 7 april 2012

De koppen in de kranten geven het aan, de toon is gezet:  "Probleemgezinnen kosten veertigduizend euro per jaar".

Het is vandaag Stille Zaterdag. In stilte kijk ik nog eens naar de kop in de krant die voor me ligt. Ik heb het even gecontroleerd, ook andere kranten melden het, en ook de digitale media schrijven het : "probleemgezinnen". Je zou maar een uitkering hebben en op deze manier gestigmatiseerd worden. Want veel meer dan een opsomming van de reguliere uitkeringslasten is het niet, en kosten om mensen weer uit een uitkeringssituatie te krijgen zijn voor een groot deel al wegbezuinigd.

Als je het artikel iets verder doorleest dan blijkt het iets genuanceerder te liggen, en gaat het "nieuwsfeit" ineens niet meer zozeer over "het probleemgezin" maar over wat de gevolgen van de kabinetsbezuinigingen betekenen voor de gemeentes.

Een betere kop had dus kunnen zijn: de "Probleemregering zadelt gemeentes op met ondraaglijke lasten" , of "Wie dragen de kosten voor dit Probleemkabinet?" , of het probleem zelfs vermijdend: "Wie is verantwoordelijk voor de oplossing?"

Toch staat het er en het blijft hangen. Het roept een beeld op van een gigantische verspilling van overheidsgelden aan mensen die geen knip voor de neus waard zijn. Het roept een beeld op van wereldvreemde asocialen die alle normen aan hun laars lappen en het land slechts problemen opleveren.

In werkelijkheid gaat het om mensen die meestal buiten hun wil om hun baan verloren hebben, gaat het om mensen die door een ziekte niet meer in staat zijn om volledig "productief" te zijn. Gaat het om mensen die graag willen meedoen in de samenleving maar de mogelijkheden ontnomen worden. Gaat het om een problematiek waar steun aan gegeven dient te worden in plaats van dat er een soort van "afschuw" over wordt uitgesproken.

Echte probleemgezinnen heb je overal. En veel daarvan hebben gewoon een baan. Ook die banen kosten de overheid geld. Een veelvoud van die veertigduizend euro. Veel daarvan hebben gisteren een prachtige uitvoering van de Mattheus Passion in Leiden bijgewoond.

Laten we in elk geval hopen dat minstens het woord "Passie"is blijven hangen voordat er nog meer Koppen rollen.Het verhaal van Pasen, radiostilte en de trieste boodschap

Vrijdag 6 april 2012

Met Pasen stond Jezus op uit zijn graf om de wereld te aanschouwen. Hij draaide zich niet om in zijn graf, nee, hij stapte er uit. En daar had hij alle reden toe. Hij was gestorven om de mens van zijn zonden te bevrijden maar hij had al snel door dat dit tevergeefs was. Berouw komt na de daad. Hij had de mens te hoog ingeschat.

Was hij voor niets heengegaan? Had hij zich voor niets aan het kruis laten nagelen? Het had er alle schijn van. Om zich ervan te vergewissen wilde hij toch nog een keer poolshoogte nemen. Incognito weliswaar. Zolang je niet herkend wordt, zie je het meest. Hij had zichzelf veertig dagen gegeven om in (bijna) volledige radiostilte zijn onderzoek te doen. Mocht na die periode zijn voorgevoel juist zijn gebleken en de zonden sterker zijn dan de deugd, kon hij er altijd nog uitstappen. Zo had hij zich voorgenomen.

Er werd veel over hem gespeculeerd in die dagen. Allerlei verhalen deden de ronde, er werd gegist en geraden en er werden zelfs weddenschappen afgesloten. Niet alleen over waar hij naar toegegaan was, maar vooral over het nut en de noodzaak van de stilte die hij in acht nam. Moeten wij niet geïnformeerd worden? Zijn we niet stuurloos achtergelaten? Wanneer komt hij met zijn bevrijdende boodschap? De man die zich opgeworpen had als de Verlosser van alle Mensen liet zich echter niet zien. De volgelingen voelden zich met een kluitje in het riet gestuurd, en de ongelovige menigte, die met de dag groeide, werd eerst cynisch, toen boosaardigheid en verloor op den duur alle interesse. "Geen bericht, goed bericht, en we redden het zonder Hem ook wel".

Toen hij na veertig lange dagen eindelijk naar buiten wilde komen met zijn boodschap, hij was er uit, er was geen redden meer aan, zo wilde hij het volk laten weten, toen was er niemand meer die naar hem wilde luisteren.

Hij is toen met de stille trom vertrokken. Voorgoed.
Google Glasses voor een scherpe blik: De Android Burger

Donderdag 5 april 2012

De wereld vergaat niet in 2012, zoals voorspeld, maar zal wel drastisch veranderen. Vanaf eind dit jaar zal alles er anders uit zien. Als tenminste de voorspellingen waar zijn en Google de bril, die nu in het grootste geheim wordt ontwikkeld, op de markt zal brengen.

Wordt de campagne straks: Voor een Scherpe Blik? Voor een Kritisch Oog? Beter zien? Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet? Of kijken we straks met de bril recht in iemands privé leven?

Voorlopig is het nog koffiedik kijken, maar als de voortekenen waar zijn dan lopen we straks niet alleen met oortjes en microfoontje over straat, maar ook met een kinky Androïd Bril. Daarin gemonteerd een klein cameraatje waarmee we navigeren, boodschappen doen door te kijken, direct informatie krijgen over gebouwen en huizen waar we naar kijken, maar wellicht ook over elkaar. Een bril als een smart-phone maar dan een stapje verder.

De stap zal klein zijn daar een Facebook, Twitter, of andere sociale media "app" in te plaatsen. Een schalkse blik naar iemand zal voldoende kunnen zijn om te zien hoeveel vrienden iemand heeft, en of we nog gemeenschappelijke vrienden hebben, zo ja, en wie zijn dat dan wel? Met het ingebouwde cameraatje kunnen we beelden direct doorsturen naar anderen met wie we dat willen delen:  "He Pa, ik heb je vriendin gespot hoor," kijk maar mee, daar loopt ze." De mogelijkheden en toepassingen lijken onbeperkt.

Het privacy vraagstuk is ook nog niet opgelost. Wellicht komt er een regeling, zo valt te lezen, dat "kijkers" zichzelf kenbaar moeten maken. Of dat gaat werken valt te bezien. Brillenkijkers met een vlag in de hand waarop met koeienletters te lezen valt: "Ik spot je" lijkt niet erg voor de hand te liggen.

Nee, de wereld vergaat niet in 2012. Maar de wereldburger wordt een Androïd Burger met een collectief geheugen van een chip.

Filmpje van Google over Google Glasses

We zullen het zien!


Selexyz , de Slegte , Boeken en Procures

Woensdag 4 april 2012

Let goed op de volgorde: Donner-De Slegte, Scheltema-De Slegte, Broese-De Slegte. En niet andersom. Vorige week leek het er nog op dat de oude namen zouden verdwijnen (zie ook Dagtaak 27 maart) , maar het frisse opkoopfonds Procures maakt korte metten met de naam Selexyz. Oude namen gaan weer herleven. De Slegte trekt in bij de oude mastodonten van het boekenwezen. De Slegte trekt er niet zo maar in, maar totaal. Zoals het er nu naar uitziet wordt het een reuze-verhuizing. De boeken van het grote ramsj-bedrijf worden in dozen gepakt en verhuisd naar de chique panden van de voormalige Selexyz-winkels.

Het lijkt een beetje alsof de voedselbank bij Albert Heyn intrekt, alsof kringloopbedrijf De Losse Stekker haar spullen in de Ikea-vestiging plaatst, alsof Marktplaats voortaan via Sotheby's verkoopt. Chique naast Ramsj, Oud naast Nieuw. "Boeken zijn boeken," moet de voormalige partner van Catherine Keijl hebben gedacht. Maurits Regenboog is een van de oprichters van Procures. Een opkoopfonds, de naam voorspelt weinig goeds, dat volgens het Boekblad, al meer dan een half jaar zinspeelde op de overname. Binnen een paar maanden moet de verhuizing compleet zijn en zal oud en nieuw papier samengevoegd worden.

"Op welke afdeling heeft u dit gekocht, mevrouw?" Afhankelijk daarvan zal het boek verpakt worden in een bruin kaftpapiertje of het feestelijke glanspapier dat bij een fris nieuw boek hoort. Waar links de nieuwkopers door het poortje gaan, komen rechts de verkopers binnen om de pas aangeschafte en reeds gelezen boeken te verpatsen aan dezelfde winkel.

Misschien was de makke van de grote nog niet lang opgerichte Selexyz ketens wel dat ze te groot waren, dat er teveel personeel nodig was om de klanten door door het papierbos naar de juiste bomen te leiden. Het zal er nog voller worden. Voor Ikea looppaden en verdwaald personeel wordt gevreesd.

De kleine gespecialiseerde boekwinkel, waar de man of vrouw achter de balie uit zijn of haar hoofd weet waar elk boek staat, en het hoogstwaarschijnlijk ook nog gelezen heeft is door de Bol.com en de grote ketens al bijna weggeconcurreerd. Laten we hopen dat deze dragers van het boekenvak hier garen bij spinnen en weer service kunnen gaan verlenen. Zit je krap bij kas en wil je na het lezen je boek weer verkopen dan weet je waar je moet zijn.


Schrijven, schrijfcoaching, Blogpraat en je eigen Boek

Dinsdag 3 april 2012

Nederland schrijft. En ook niet zo'n beetje. Het schijnt, althans, zo wordt ons voorgerekend, dat meer dan een miljoen mensen in Nederland schrijven als een hobby beoefenen. Dat is veel. Van deze groep heeft volgens een prachtige berekening van NRC Next ongeveer 60.000 daarvan de ambitie schrijver te worden, een boek uit te brengen. Ook dat is veel.

Ondanks dat schrijvers kennelijk met velen zijn, is schrijven een eenzame hobby. "Wij schrijvers" willen niet gestoord worden. Door niets en niemand niet. Elk geluid is te veel. Radiostilte, deuren dicht, huisgenoten het huis uit, en daar maar hopen op de inspiratie. Och, konden we die inspiratie maar op afroep laten komen. Als puber heb ik ooit een lezing van Bernlef bijgewoond. Hij las voor en daarna mochten er vragen gesteld worden. "Waar hij zijn inspiratie vandaan haalde," was een van de eerste vragen. Bernlef keek meewarig rond en sloeg het ambitieuze en hongerige publiek hard en direct met de woorden: "Inspiratie bestaat niet, schrijven is werken. Vroeg opstaan en uitgerust aan een nieuwe schrijfdag beginnen." Dat was wel het laatste wat we wilden horen.

Schrijven is werken, is oefenen, is trainen, is ervaring opdoen. Gelukkig hoeven we niet allemaal van ons schrijfwerk te leven en doen we het vooral omdat we het leuk vinden en er, in elk geval voor onszelf, steeds beter in te worden. Beter onze gevoelens te verwoorden, nog scherper onze aanklachten te formuleren, onze boodschap over te brengen, of nog lekkerder van ons "af te schrijven". Ook dan doen we dat het best in eenzaamheid en stilte.

Frappant is dat veel schrijvers die over willen gaan tot publicatie (in een blog, een bundel, of een heus boek) in de stilte zijn blijven hangen. Vaak vraag ik aan auteurs, die ik schrijfcoaching geef of welke ik begeleid bij de uitgifte van hun boek, aan wie ze hun verhaal of boek al hebben laten lezen? In veel gevallen zijn dat er opvallend weinig. Ook op mijn vraag of ze hun tekst dan wel al hardop voor zichzelf hebben voorgelezen geven weinigen een bevestigend antwoord en kijken me vaak verbaasd aan. Als we dan samen hardop wat passages doornemen dan breekt vaak ineens de zon door en wordt helder wat er aan de tekst moet worden veranderd.

Stilte tijdens het schrijven is goed en noodzakelijk. Op tijd de stilte doorbreken kan echter tot verrassende resultaten leiden. Vanmorgen brak de zon een flink aantal malen prachtig door! Het belooft een mooie dag te worden.


Voor inspirerende schrijfcoaching en tekstbeoordeling (ook manuscriptbeoordeling) kunt u met mij contact opnemen. Meer informatie op de site.


Schrijven , schrijfcoaching , en de Dagtaak

Dinsdag 3 april 2012

Elke dag een column schrijven werkt verslavend. Ik begin niet goed aan de dag voordat het dagelijkse "stukje" op de site staat. Over de paar dagen het afgelopen anderhalf jaar dat ik niet geschreven heb, heb ik nog steeds een rotgevoel.

Vandaag komt de "Dagtaak" later dan gebruikelijk. Ik ga zo eerst van negen tot elf met een klant zijn verhalen doornemen die ik vanochtend al met veel plezier heb gelezen. Samen gaan we kijken of de verhalen nog duidelijker, nog mooier en vooral foutloos kunnen worden opgesteld.

Ik verheug me er op. De koffie staat al klaar en de werktafel is schoon.

De Dagtaak van vandaag verschijnt rond het middaguur.

En mijn klant? Die is inmiddels binnen, we gaan aan de slag en hopen dat hij spoedig bijgeschreven kan worden op de site met een mooie bundel.


Niet alleen Leers en Mauro, Ik heb ook gelogen: ik moet het land uit

Maandag 2 april 2012

Leers: Ik heb gelogen
Ik moet het bekennen anders blijf ik er mee zitten. Ik heb gelogen. Volmondig geef ik het toe en als Leers me daarom uit wilt zetten, dan draag ik de consequenties. Hij heeft gelijk, mensen die liegen en bedriegen dienen te vertrekken. Ik wil het dan wel toespitsen op mensen die en meerderjarig zijn, en die een min of meer publieke boodschap verkondigen. Mensen als Leers zelf dus, en in mindere mate ik zelf ook.

Mijn leugen, mijn biecht
In het volle besef dat ik de lezers wat op de mouw speld, heb ik gisteravond de tekst van een boekje over coaching, re-integratie, en stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid, naar de vertaler gestuurd.
Ik heb in het boekje aandacht besteed aan de sociale en vooruitstrevende kant van Nederland. Ik heb daarin beweerd dat langetermijndenken vaak beter werkt dan korte snelle bezuinigingsoperatie. Ik heb de loftrompet gestoken over hoe Nederland mensen aan de onderkant van de samenleving steunt. Ik ben enthousiast geweest over de verschillende mogelijkheden die gemeentes hebben om mensen te laten begeleiden naar werk.
Ik heb het allemaal opgeschreven in het volle besef dat ik flink aan het liegen was.

Wat ik wel had moeten doen?
Ik had natuurlijk moeten laten weten aan de buitenwereld dat Nederland zo ongeveer alle stimuleringsmaatregelen heeft ingetrokken. Dat gemeentes met de rug tegen de muur staan en vanuit de overheid nauwelijks meer mogelijkheden hebben om ondersteuning te laten bieden. Ik had moeten laten weten dat er zowel op het gebied van de PGB's , de Sociale Werkvoorziening en ook op het gebied van de gezondheidszorg, en dan met name de psychiatrie er steeds minder kansen zijn om fatsoenlijke begeleiding te bieden.
Ik had namens Nederland met de billen bloot moeten gaan.

Schaamte
Vanzelfsprekend schaam ik me diep. Ik schaam me diep dat we zo ver gezakt zijn.

Over een paar weken zal ik het boekje moeten presenteren. Nota bene in Polen. Gelukkig kennen ze daar de naam van Leers al.

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015