Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 11: 11 maart tot 18 maart 2012


Lente : het geluid van vogels , de buurman en Au Printemps van Brel

Zaterdag 17 maart 2012

Beste Buurman,

Het is lente. Je kunt het ruiken en voelen. En het liefst zou ik het ook horen. Het is altijd weer een genot om op lentedagen in het weekend nog even in bed te blijven liggen met het raam open, en naar de vogels te luisteren die in onze boomrijke straat volop aanwezig zijn.

Dat is heerlijk wakker worden.

Koffie en krant erbij en zelfs de hond weet dat het weekend is. Alles mag minstens een uurtje later.

Ik zou jou dat ook aanraden. En gunnen. Eigenlijk zou ik het je dringend willen adviseren, zelfs bijna eisen.

Waarom? Waarom is het nodig om op prachtige lente-ochtenden in alle vroegte al aan de slag te gaan terwijl je ook kunt gaan luisteren naar de vogels. Waarom is het nodig om op zaterdag om acht uur met een motorzaag de heg te gaan snoeien? Ja, je hebt een grote heg.

En waarom is het nu altijd zo dat op het moment dat ik uit ellende maar opsta en me er bij neerleg dat het me weer niet gegund is om lekker in alle rust de krant te lezen in bed, je stopt. Ik heb minstens een uur, en dat is lang, in bed liggen hopen dat je snel klaar zou zijn. Dat de heg minstens tot oktober van dit jaar onderhoudsvrij zou zijn gemaakt. Een uur lang. Tot ik het niet meer hield en naar beneden ben gegaan. De koffie naast de laptop en de krant half over het toetsenbord. Toen hield je op!

Uit mijn raam zie ik je nu tevreden met een kopje koffie samen met de buurvrouw genieten van je uitzicht en de rust. De vogels heb je met je herrie allang weggejaagd.

Lente.

Ik heb maar muziek opgezet. Stilte zonder vogels is ook maar alleen stilte.

"Au printemps" van Brel.

Groet, De BuurmanFruitvliegjes, alcohol, seks en de eigen bijdrage in de GGZ

Vrijdag 16 maart 2012

Afgewezen fruitvliegjes gaan aan de drank. En dan hebben ze nog de voorkeur ook voor drank met meer dan 15% alcohol. Kom bij fruitvliegjes die een blauwtje hebben gelopen dan ook niet aan met een glaasje wijn of een biertje. Het moet sterker zijn, want er moet een hoop frustratie worden weg gedronken.

Een en ander is onderzocht en vastgelegd door een onderzoeksteam dat hiermee meer inzicht wil krijgen in alcoholisme. Niet in liefdesverdriet.

Fruitvliegjes lenen zich goed voor onderzoek. Ze vermenigvuldigen zich snel, mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden (zwarte stip) en de erfelijke kenmerken van de vlieg zijn goed herkenbaar. Ideaal dus. Daarnaast zijn er specifieke gedragingen in de levende wereld die zowel voor fruitvliegjes, de rat, het konijntje of de mens gelden. Experimenten met vliegjes zijn makkelijker uit te voeren.

Een fruitvliegje in psychische nood gaat dus aan de drank. Het liefdesverdriet is meestal slechts tijdelijk en de roes duurt ook niet zo lang. Een borreltje op zijn tijd moet kunnen, al moet het vliegje er geen gewoonte van maken.

Voor fruitvliegjes met ernstiger problemen dan een seksuele afwijzing zijn andere middelen nodig. De meeste fruitvliegjes, het is een redelijk solidaire vliegensamenleving, hebben er weinig moeite mee dat ze met zijn allen garant staan voor ondersteuning aan hun minder gelukkige vleugelgenoten. Ze laten er graag een keer een borreltje voor staan om hun hele vliegenmaatschappij ten dienste te zijn. Per slot van rekening gaat het om soortgenoten die het minder goed getroffen hebben en voor wie een gesprekje met een buurtvlieg of een eenmalig consult niet voldoende is.

Er is een tijd geweest dat er vliegen waren die een hoge eigen bijdrage van de vlieg in nood vroegen. Deze zogenaamde ego-vliegen dachten slechts aan hun eigen hachje. Ze gingen ervan uit dat problemen een eigen keuze zijn en dat ze het er zelf naar gemaakt hebben. Veel vliegjes in die periode die de eigen bijdrage niet konden betalen zijn gestopt met hun behandeling en hun aanvullende medicijnen omdat ze het zich niet meer konden veroorloven. Die periode waarin de ego-vliegjes de macht hadden is gelukkig geen lang leven beschoren geweest.

Er is nog weinig bekend van wat de effecten toen waren op die vliegenmaatschappij. Dat er uit ellende veel aan de drank zijn gegaan weten we wel. Het lijkt niet verstandig dat experiment te herhalen. Uiteindelijk komt de meer solidaire vliegengemeenschap er het beste af.Meldpunt, Smeltpunt , Rokjesdag en de Samenleving

Donderdag 15 maart 2012


-"Meldpunt Dagtaak, goedemorgen, waarmee had ik u van dienst kunnen zijn als u zich eerder had gemeld?"
-"U heeft een vraag? Sorry, wij behandelen alleen meldingen, dank u wel en een fijne rokjesdag nog."

-"Meldpunt Dagtaak, goedemorgen, waarmee had ik u van dienst kunnen zijn als u zich eerder had gemeld?"
-"Dat kan, mevrouw, steekt u maar van wal!"
-"Wat ik er verder mee doe? Niets natuurlijk op dit moment, ik maak slechts melding van uw melding en als met u er meerdere meldingen binnenkomen over dit heikele onderwerp kleur ik uw melding rood, zodat we weten dat het vaker voorkomt."
-"Ontevreden? Dat ligt aan uw verwachting mevrouw ten aanzien van dit meldpunt. Wij registreren,meer niet, klachten overigens nemen wij verder niet in behandeling, daar zijn andere meldpunten voor. Fijne rokjesdag verder."

-"Meldpunt Dagtaak, goedemorgen, waarmee had ik u van dienst kunnen zijn als u zich eerder had gemeld?"

Het is leuk en dankbaar werk zo'n meldpunt. Je leert veel over de samenleving, je krijgt een goede indruk van wat er leeft onder de mensen en het fijne is: je hoeft er niets mee! Echte klachten, meldingen die er toe doen zeg maar, komen vanzelf wel terecht bij een 112 bijvoorbeeld, een ombudsman of in uiterste instantie via de advocaat bij een rechter. Momentje..

-"Meldpunt Dagtaak, goedemorgen, waarmee had ik u van dienst kunnen zijn als u zich eerder had gemeld?"
-"U maakt melding van 3 nieuwe meldpunten vandaag, meneer, begrijp ik u goed?"
-"En nu wil de Tweede Kamer alle meldpunten laten samensmelten? Een soort van "smeltpunt" zegt u? En dat op de dag dat Minister Kamp zelf de stilte doorbreekt en een anti-PVV meldpunt opricht om de Polen tevreden te stellen en ook nog op de dag dat Rutte een veeg uit de pan gaat krijgen uit Brussel? Ik maak er melding van meneer."
-"Wat ik ervan vind? Sorry meneer, maar sinds gisteren heb ik me voorgenomen me niet meer met politiek bezig te houden. Ik richt me nog alleen maar met wat er in de samenleving leeft, en dat is, helaas, niet te verenigen meer met de politiek. Fijne dag nog, en geniet van de rokjesdag."Guy Verhofstadt , Europese Unie, Meldpunt PVV , Rutte en de wrakingskamer

Woensdag 14 maart 2012

"Het stilzwijgen vanuit het Catshuis over het meldpunt Midden- en Oosteuropa is onaanvaardbaar." Guy Verhofstadt in Brussel gistermiddag.

Rutte blijft zwijgen. Peetoom trekt haar mond open en wordt teruggefloten. VVD-er Schaap schrijft een boek waarin hij vergelijking maakt tussen PVV en NSB, Rutte neemt er afstand van. De SGP helpt de VVD aan een meerderheid in de senaat, en de VVD verkwanselt haar idealen, Pechtold stelt hier vragen over en wordt belachelijk gemaakt door Rutte.

Thema van de boekenweek is "Vriendschap". Rutte gaat door dik en dun voor zijn politieke "vrienden".

Hoelang houdt een land als Nederland nog krediet in Europa, of is dat al verspeeld?

Vraag van de dag: Kan een kabinet ook gewraakt worden?Dit is tevens de laatste politiek getinte Dagtaak. Het is genoeg geweest. Angst regeert en Schaamte is het gevolg.


Peetoom , De Limburger en CDA vs PVV

Dinsdag 13 maart 2012

Peetoom had de heldin kunnen zijn, de redder, de verlosser, de dame die (nogal laat) tot inkeer kwam, die in het hol van de leeuw zegt: tot hier en niet verder!

Peetoom spreekt alsof ze preekt. Duidelijk, met zinnen die laag beginnen en hoog eindigen en andersom. Hard en dan weer zacht, bijna fluisterend. Theatraal zou je kunnen zeggen. Wie kent haar niet van de roemruchte CDA-congressen? Gevoel voor mimiek is haar niet vreemd.

Peetoom vond gisteravond eventjes dat het CDA niet moet instemmen met strengere immigratieregels zoals de PVV die wil. Peetoom vond gisteravond eventjes dat het geen pas geeft om te snijden in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Peetoom vond dat allemaal eventjes, en De Limburger schreef dat op. Dat werd haar te gortig. Ze nam haar woorden terug, nog sterker, ze zei dat ze dat nooit zo gezegd had.

Als Peetoom spreekt dan wil je het later terugzien en horen. Alleen al om voor jezelf na te gaan: heb ik me nou mee laten slepen door haar, of heeft ze het werkelijk zo gezegd? Peetoom leest niet voor als ze spreekt, maar wel blikt ze af en toe op het blaadje voor haar. Het kan niet anders of haar preek staat op papier. Het kan niet anders of een liefhebber heeft haar speech integraal opgenomen en zal het over niet al te lange tijd op YouTube plaatsen.

De drift en snelheid waarmee ze haar woorden gecorrigeerd wilt zien geeft te denken. Ach, zou iemand kunnen denken, journalisten geven vaker een interpretatie.  En als je er dan echt de behoefte aan hebt om een verkeerd citaat te herstellen dan geef je toelichting en leg je uit waardoor het misverstand in de wereld is genomen. Beide deed ze niet: noch toelichten, noch bij laten zitten.

Angst heerst. Angst heerst bij zowel het CDA als de VVD. Bang voor de macht van de PVV. Langzaamaan, maand voor maand, week voor week schuiven we op. Hoelang gaat het duren voordat er zelfs niet meer om een voorstel voor kopvoddentax gelachen wordt? Voordat zelfs de laatste lach om de achterlijke voorstellen verandert in een angstige grimas.

Peetoom heeft weer veel duidelijk gemaakt gisteravond.
Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015