Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 1: 1 januari tot 8 januari 2012


Mark Rutte, satire, spookaccounts en desinformatie

Zaterdag 7 januari 2012

Mark Rutte heeft een twitteraccount van een student uit de lucht laten halen. De student twitterde onder de naam @minpres voor zover ik het begreep. Dit wordt door velen als kinderachtig beschouwd, maar Rutte heeft natuurlijk gelijk. Het geeft geen pas je als een ander voor te doen en desinformatie te verschaffen. De student was ook een luie student, hij haalde nog geen gemiddelde van 1 tweet per dag en nam niet de moeite om mensen te volgen, geen account dus zoals Rutte het zelf gewild zou hebben "Voor alle Nederlanders".
Nu het account uit de lucht gehaald gaat worden gaat de student snel op zoek naar andere kanalen via de sociale media:

Minister-president
is vanaf vandaag ook te volgen op Hyves, Facebook en Google+ Geef het door, vooral aan niet-Twitteraars :)

Vooral die laatste zin. "Geef het door, vooral, aan niet-Twitteraars". Afgesloten met een smiley.
Duizendveertig studie-uren zijn overduidelijk niet voldoende om op een behoorlijk peil te geraken.

Het faken van accounts is echter geen uitzondering. Wie er achter het account van @geertwilderspvv zit is nog niet achterhaald, dat het een meer humorvol persoon is moge duidelijk zijn. Laatste tweet:

Geert Wilders
Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel.
14 hours ago


Ook de spookstudent achter het account van Maxime Verhagen kan er wat van. In een recente tweet verzint de student zelfs een hele brief die aan alle leden van het CDA is gericht. Met name de zinnen : "Ik kamp met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt. Mijn kandidatuur zou een excuus zijn om de zorgen van leden en kiezers te negeren en zo telkens de discussie over de partijkoers weer oprakelen."  Nog eens lezen, en dan nog eens, en het wordt duidelijk. Overduidelijk Fake. Een serieuze man als Verhagen en nota bene een van onze ministers is natuurlijk in staat om betere en meer heldere zinnen te formuleren.

Maxime Verhagen
Brief geschreven aan de CDA-leden om mijn besluit en mijn voorkeur voor lijstttrekkersverkiezingen toe te lichten.


Er zijn duistere krachten aanwezig in ons land om de burgers van desinformatie te voorzien. Zoveel moge duidelijk zijn. Weest alert! En laat u niet kisten!
Andre Kuipers Interview

Vrijdag 6 januari 2012

De dagtaak van vandaag is op mysterieuze wijze verdwenen, jammer, was een mooie! Als hij toch boven water komt doordat iemand hem bijv heeft uitgeprint en doorstuurt dan zal hij weer geplaatst worden.Hoogwater , Tolbert , Balgstuw

Donderdag 5 januari 2012

Het leven in Tolbert zal nooit meer zo zijn als vroeger. Tolbert staat op de kaart. Een nuchtere boer uit Tolbert vond dat "de journalisten sneller de polder binnenstromen dan het water". "Wat een drukte", voegde hij daaraan toe. Inmiddels kunnen we via live-blogs en live beelden van reporters ter plaatse het wassende water van minuut tot minuut volgen. Het grootste gevaar is dat dijk door het zware mediamaterieel nog verder inzakt.

"Bij ons is het ook erg!" zo wil een inwoner van Dordrecht laten weten, bang dat Tolbert het in de publiciteit van vandaag het gaat winnen van de stad die hij graag op de kaart wil hebben. Ook in Lobith wordt druk gemeten en de Waalkade in Nijmegen zal ook afgesloten worden.

Laatste nieuws uit het Noorden is inmiddels dat er kleinere dorpen worden geofferd om de steden Groningen, Leeuwarden en Meppel te redden. Het Groninger museum zal niet ontruimd worden, zo luiden de laatste berichten.

Ik heb nog niets gelezen of gehoord van Japanse filmploegen, of CNN aanwezig is is nog onbekend en ook de Bangladesh-Daily is nog niet gesignaleerd. Dat was enkele jaren geleden nog anders. In 1995 dreigde de polder bij Wamel/ Tiel vol te lopen. Op het nippertje is dat voorkomen door adequaat optreden van de waterschappen! Ondertussen was er al een inzameling in Bangladesh op gang gekomen voor de inwoners van het bedreigde gebied.

De RTL-verslaggeefster meldt zojuist dat er buien over Tolbert trekken. Het ergste is dus nog niet voorbij. We blijven het volgen. De treinen rijden niet, op de weg is het onveilig en het land uit wordt lastig nu er minder van en naar Schiphol wordt gevolgen. Binnen blijven en het nieuws afwachten. Zolang de balgstuw bij het Ijsselmeer openblijft kan er gespuid worden. Een nieuwe spui bij Lauwersoog kan in de toekomst de ellende bij Tolbert voorkomen meldt een ingenieur uit Delft. Daar wordt al jaren voor gepleit. Laten we hopen dat het overstromingsgevaar bij een waarschuwing blijft en dat dit de doorbraak mag zijn voor het plaatsen van de spui.

Maar eens snel met Bleker naar De Lange Leegte in Veendam. Ik zal hem een briefje sturen. Dan kunnen we het er eens over hebben.Rollators, Muffins, de GGZ en de schroothoop van de samenleving

Woensdag 4 januari 2012

Per jaar komen er 35.000 rollators bij. Best veel. Cijfers over hoeveel rollators er aan het eind van het jaar naar de schroothoop gaan zijn is niet zo snel voorhanden. Dat dit een aanzienlijk aantal moet zijn lijkt logisch. De gemiddelde looptijd van een rollator zal mede afhankelijk zijn van de levensduur van de eigenaar. Een schatting van enkele duizenden per jaar is niet overdreven. Met de prijs van dit karretje van ongeveer Ä150 is dit een jaarlijkse verspilling dat al snel naar de miljoen euro per jaar loopt. Dat dit bedrag opgehoest moet worden door de fitte wandelaars is Pia Dijkstra van D'66 een doorn in het oog. Opknappen die karretjes! In plaats van naar de schroothoop en als de sodeju uit het zorgpakket.
Iedereen gunt Opa of Oma een kek karretje. Liefst het nieuwste model. En als Opa of Oma met een tweedehandskarretje een flinke val maakt zijn we aan kosten nog meer kwijt dan aan het hele karretje alleen al. Toch maakt Pia een punt. Niet vanwege de kosten maar vanwege de verspilling. Nieuw, nieuwer, nieuwst, vers, verser, verst.

In BelgiŽ loopt nu de zaak tegen de Muffin-man. Hij haalde bij de plaatselijke supermarkt zakken met muffins en ander eetbaar voedsel uit de afvalcontainer om smakelijk op te eten of weg te geven. Dat mocht niet. Alles wat in de vuilniscontainer zit van een supermarkt blijft eigendom van de weggooier zelf totdat het opgehaald wordt door de afvaldienst. De kwestie is nu of het geoorloofd is om goed voedsel weg te gooien terwijl duizenden mensen honger lijden. De schatting is dat in Belgie en Nederland samen al meer dan 13 miljoen ton goed voedsel wordt weggegooid. Nieuw, nieuwer, nieuwst, vers, verser, verst.

Vragen over verspilling komen vaker op in tijden van crisis dan wanneer het goed gaat. In Nederland vonden "we" het verspilling van overheidsgeld om psychisch zwakkeren en mensen met last van psychoses gratis hulp te geven. Hogere eigen bijdrages werd er geroepen! Net als bij rollators leek het verstandig de premie voor de fitteren in de samenleving laag te houden. Dat we hiermee vele mensen naar de schroothoop van de samenleving verbannen en het aantal psychotische zwervers zonder goede hulp zien verhogen nemen we op de koop toe. De overlast die hieruit voort kan komen laten we oplossen door de politie in plaats van gedegen hulp vanuit de GGZ zelf.

Kijk naar een schroothoop van de samenleving en lees daaraan af hoe het met een samenleving is gesteld. We dalen af. Ver, verder, verst. 

Vandaag geen nieuws , over ruis en reflectie

Dinsdag 3 januari 2012

Op het moment dat ik dit type is het nieuws alweer voorbij. In het half uurtje dat ik nodig heb om deze column te typen, te voorzien van een fotootje en taalkundig nog even na te lezen en te posten, verschijnen er wereldwijd 3 miljoen tweets, worden er 45.000 blogs online gezet en nog eens 1.800 nieuwe webblogs aangemaakt. Gelukkig dat ik meestal niet veel meer tijd kwijt ben voor de dagelijkse column anders was er gedurende mijn schrijftijd nog veel meer verschenen.

Het is meerdere malen genoemd tijdens alle overzichten en conferences van vorige week. De waan van de dag, de snelheid van het nieuws, dat wat nu gebeurt, is nu alweer geschiedenis. De ochtendkrant is oude koek, en zelfs deze column loopt achter op de feiten en de realiteit van het moment. Als we een weekje op vakantie zijn geweest en de dwangneurose om alles te blijven volgen hebben overwonnen dan loont het amper de moeite meer om de oude kranten door te bladeren. Het nieuws is reeds beschimmeld en heeft plaats gemaakt voor verse feiten. Zelfs de cryptogram of sudoku van vorige week doet ouderwets aan.

Ik moet mezelf, zelfs nu, bedwingen om niet even tussendoor te kijken of het gerucht dat Fidel Castro is overleden bewaarheid is of dat het nog steeds een gerucht is. Zou Co Adriaanse inmiddels al een persconferentie hebben gegeven en hoe zit het met Iran en de VS? Is Beau al een beetje bijgetrokken? En sterker nog: wat vinden we daar allemaal van?

Ondertussen staren de titels van de meest prachtige boeken, doorwrochte analyses, intellectuele duidingen, en geÔnspireerde poŽzie ons aan. Ze lijken te wachten op het moment dat de waan van de dag even vergeten wordt en er tijd voor reflectie is. Stille momenten die je achteraf altijd belonen.

Wellicht een idee om hier minstens 1 dag van de week voor in te ruimen.  "Vandaag geen nieuws". "Een dag voor reflectie". Niet omdat op die dag een goddelijke entiteit zichzelf rust heeft gegeven na 6 dagen noeste arbeid. Maar om af en toe stil te staan bij wat we allemaal in hemelsnaam aan het doen zijn.

En dat die tweets, de blogs en alle nieuwsfeiten een metafoor zijn voor alle ruis die we continue toelaten mag duidelijk zijn.


2012 Aan de bak ! Over voornemens vooraf en excuses en grappen achteraf

Maandag 2 januari 2012Welkom in 2012, in het Nieuwe Jaar van Hoop, Glorie, Voornemens en Voorspellingen. Gisteren telde niet. Gisteren is voorbij en was een dag van overgang. De stilte tussen oud en nieuw.
Vandaag gaat het er om. De eerste werkdag waarin we geconfronteerd worden met wat we ons hebben voorgenomen. Trekken we de schoen aan die we toegeworpen hebben gekregen tijdens de Oudejaarsconferences? Gaan we door op wat we met onszelf hebben afgesproken nog geen paar dagen geleden? Gaan we ons voorbereiden op onheilstijdingen die afgeroepen zijn door voorspellers, charlatans en koffiedikkijkers? Je weet maar nooit immers, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Van Rutte hebben we vernomen dat 4x modaal toch wel wat weinig is om zorgeloos door het leven te gaan. Aan de bak dus.
Van Cohen hebben we vernomen dat hij vol de strijd aan zal gaan met Wilders, en de PvdA weer op de kaart gaat zetten. Aan de bak dus.
Van Beatrix hebben we vernomen dat duurzaamheid te verkiezen is boven graaizucht. Ik zou zeggen: Aan de bak dus!

Iedereen kwam voorbij. Tijdens grappen en grollen, officiŽle toespraken of uitgebreide interviews in dag- en weekbladen. Wie niet voorbij kwamen waren Henk en Ingrid en in hun kielzog miljoenen anderen die minder prominent zijn. Jij en ik dus. Gewone stervelingen die 363 dagen de tijd hebben om wat van 2012 te maken en bij onrecht, onfatsoen en ontij bijkans een jaar moeten wachten op de momenten waarop de Rutte 's en Beatrix 'en onder ons, de Youp 's , Beau 's, of Freek 's of zelfs de Ratzinger 's hun excuses, grappen en grollen of normen en waarden aanbieden of toelichten.

Terugblikken zijn mooi, mooier is nog de terugblik voor te zijn; de excuus-aanbieders voor te zijn; de grappen al eerder in te zien, en het cynisme voor te zijn. Wat heerlijk daar een heel jaar de tijd voor te hebben en een zuiver jaar tegemoet te gaan. Aan de bak dus!gedicht over de stilte tussen oud en nieuwDe stilte van Nieuwjaarsdag, 2012

Zondag 1 januari 2012De eerste dag


Het is stil buiten.
Een man wandelt met een hond.
Een vrouw veegt
De druppels weg.
Soms een korte knal
Uit een andere tijdzone,
Denk ik dan

Een uitgelezen moment
Voor een kort gedicht
Over hoe we langzaam
Op gang komen.
Na een bewogen jaar.

Achter de stilte schuilt de spanning
Straks.
Straks komen we los
Gaan we onze huizen uit
En beginnen we
Met wat we ons voorgenomen hebben.

Nog even. Even het tijdloze moment
Tussen oud en nieuw
Tussen begin en eind

Straks
Straks gaan we beginnen.


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015