Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Verkiezingen 2012, het Openlucht Museum, en failliet van het Poldermodel

Zondag 19 augustus 2012Verkiezingen in een kikkerland


Nog ruim 3 weken en dan weten we het. Wat heeft het Nederlandse volk in al haar wijsheid beslist. Welke partij mag het voortouw gaan nemen om dit land door de crisis heen te loodsen. Welke voorman krijgt het vertrouwen om namens ons kikkerlandje de strijd aan te gaan tegen de boze buitenwereld. Want daar begint het wel op te lijken. Nederland versus Europa. Nederland versus de rest van de Wereld. Immers, we hebben goede zaken gedaan in het verleden door altijd ons eigen belang voorop te zetten, dus waarom nu niet nog eens proberen? Ervaringen uit het verleden zullen de garantie voor de toekomst moeten zijn.

VOC of isolement?

Terug naar de oude VOC mentaliteit of kiezen voor een isolement? Kiezen voor de lust van de handel en de lasten van internationale samenwerking en solidariteit negeren; of kiezen voor een isolationistische staatspartij waar alle bestuurders hun inkomen rechtstreeks aan de Partij overmaken? De discussie is nog net niet op gang gekomen of ook de EU- bijdrages in de kas van de partij terecht zouden moeten komen.

"Van oude mensen en de dingen die voorbij gaan."
Symbolischer kan het niet dat de SP vandaag de aftrap van haar campagne viert in het Openlucht Museum in Arnhem. Een museum waar je leert je lakens weer met de hand te wassen, waar je leert hoe jezelf je papier moet maken bij gebrek aan voldoende middelen om het te kopen. Daar waar een oude molenaar je blij maakt met grofgemalen meel zodat je kiezen weer wat te doen krijgen. Handig en verstandig, want we zullen heel wat voor de kiezen krijgen de komende jaren.

Strijd om de bronzen plak
Die lijkt te gaan tussen Diederik en Geert. De Partij van de Arbeid die maar niet op gang lijkt te komen nadat met veel aplomb Cohen opzij is gezet. De Partij die intern gekozen heeft voor een aardige oud-activist in plaats van een ervaren wetenschapper en politicus die wel wat potten kon breken her en der. De Partij van de gemiste kansen die juist nu in deze tijd samen met het afgebrokkelde middenblok nog iets zou hebben kunnen betekenen om onze waardigheid te behouden in Europa. Geert, tja Geert. Het zal wachten zijn tot de laatste dagen vlak voor de verkiezingen tot hij met een oneliner komt die of de mensen nu helemaal van zich verwijdert of met een klap veel harten weet te veroveren en daarmee Nederland weer vier jaar de gedoogzone in mietert.

Kraanwater of Badwater?
Een achterhoedegevecht is er nauwelijks. En dat is problematisch. Kraanwater of badwater? Groen Links heeft zichzelf onmogelijk gemaakt na Kunduz en de lullige strijd tussen Dibi en Jolande. Het CDA en D'66 krijgen nauwelijks gehoor meer. Hun verhalen vergen meer woorden dan wat we in de one-liner journalistiek kwijt kunnen, waarbij het CDA nog de makke heeft gehad dat hun C wel erg uit de mode is geraakt.

Was het maar zo lollig
Was het maar zo lollig dat het allemaal niets uitmaakt en dat we de verkiezingen kunnen beschouwen als de zoveelste Voice of Holland. Was het maar zo'n spelletje waarbij het niets uitmaakt op je Lingo nu met 5 of met 6 letters speelt. De middenpartijen die nog voor wat fatsoen en redelijkheid kunnen zorgen lijken afgeserveerd. Een flink aantal jaren geleden heeft een nogal kale charismatische man ons poldermodel en de drang naar consensus om zeep geholpen. Daar zijn we nooit meer bovenuit gekomen.

Misschien zou diezelfde kalende man vanuit de heldere hemel ons kunnen toespreken en zeggen dat hij het goed bedoelde maar bij het verkeerde eind had. Dat we weliswaar toe moeten naar Nieuw Denken maar niet al onze zekerheden en krachten met het bad (of kraan-)water weg hadden moeten laten weglopen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken