Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Leonard Cohen in Amsterdam, prachtige avond in ouderwets stadion

Woensdag 22 augustus 2012

"Nog tien minuten, dan begint de show van vanavond," de stadionspeaker kondigt het exact tien voor acht aan. Het zal geen minuut later worden. Om 20.00 uur stipt staat Leonard Cohen op het prachtige en sfeervolle podium van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Exact, op de seconde af, drieënhalf uur later zal Leonard de gordijnen sluiten. Hij heeft dan al zijn klassiekers (Bird on the Wire, Everybody Knows, Who by Fire, I'm Your Man, en zelfs Suzanne, So long Marianne, Hallelujah) ten gehore gebracht. Ook op prachtige uitvoeringen van zijn laatste CD worden we getrakteerd waarbij "Amen" wel het hoogtepunt was.

 "We hebben nog exact vijf minuten voor het laatste nummer,"kondigt Cohen aan, "dan gaat de avondklok in, in deze prachtige stad." "Sorry, dat ik een beetje van jullie tijd in beslag neem door nog te bedanken voor deze prachtige avond, nog 4 minuten en 45 seconden." Dan zet hij "First we take Manhattan, than we take Berlin" in. In zijn hand heeft hij een grote klok die de seconden aftelt. Wat Bruce Springsteen is overkomen, zal hem niet gebeuren. Cohen voert de regie, met charme, hij zal niet onderbroken worden.

Op enkele mensen na, die graag gezien willen worden door het hele publiek, zit iedereen gereed om acht uur. De klapstoeltjes die conform de arbo-wetgeving op het veld zijn neergezet (beenruimte verzekerd) zijn snel gevuld. Op de tribunes rond het veld heerst een andere orde. Met veel geschuif, past het allemaal net. Beenruimte minimaal, loopruimte uitgesloten, en voordat de eerste tonen door Cohen zijn ingezet, worden de eerste rug- en nekklachten al gesignaleerd. Het opgelapte Olympisch Stadion ziet er prachtig uit maar leent zich niet voor bezoek op de tribunes. Jammer. Voor ons wil een man met een kunstknie plaatsnemen. Dat mislukt. Zijn knie kan een buiging maken, maar niet een buiging die noodzakelijk is om op het stoeltje te gaan zitten. Met veel chagrijn schuiven twee dames een plaatsje op om de man een plek te gunnen naast de trap waardoor hij, schuin zittend, nog iets van zijn zitvlak op een stoeltje kan krijgen. Tijdens het optreden van Cohen, dat overweldigend is en niets dan lof, hebben de bil-, been- en rugspieren het bij duizenden zwaar te verduren. Zo erg, dat een pauze wenselijk is. Die komt er, stipt om 21.30. Plassen, rekken, strekken, en drank bestellen. Eigenlijk lukte alleen het rekken en strekken. Op het plein voor het stadion. Plassen duurde Mevrouw Dagtaak meer dan 25 minuten waardoor het eerste nummer na de pauze werd gemist, en ikzelf ben er door gebrek aan brutaliteit niet in geslaagd om voor het tweede nummer na de pauze iets van vocht te bestellen.

Van de twee ouderen, Cohen en het Stadion, is Cohen met vlag en wimpel geslaagd. Wat een prachtig optreden, en wat een oeuvre heeft die man, hij had nog uren door kunnen spelen. Het Stadion, in al zijn pracht en praal, faalt op alle fronten om een waardig podium te zijn. Veel te krappe stoeltjes, nauwelijks beenruimte voor een man van 1.80 laat staan voor iemand met een paar centimeters meer, vrouwenwc's? Nooit van gehoord! O ja, eentje. En wel delen hè! En een drankvoorziening van lik-me-vestje, of je moet tijdens So Long Marianne een biertje willen, dat lukt dan net nog wel.

Na de pauze zijn we gaan staan, helemaal achteraan in een tochtgang. Van daaruit konden we op het grote scherm alles goed volgen. Geen suppoost meer die ons tegen kon houden, toen, ja, pas toen wilden we dat Hij nog uren door zou gaan!

Cohen, een legende, hij moet nog tot eind december, maar hij gaat het ruim redden...en voor wie nog gaat: Geniet ze!






Dagtaak paar dagen geleden over Cohen


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

esther schreef op Donderdag 23 augustus:
net terug, was prachtig. Zelfde zit-ervaring trouwens..maar wat een prachtige avond!

Hans van Luijn schreef op Woensdag 22 augustus:
Schitterende dagtaak jammer van de plek, hulde voor Cohen. Wat goed dat meneer dagtaak en mevrouw dagtaak erbij waren. Ik doe het met je weergave. Oh ja mevrouw dagtaak van harte gefeliciteerd, embrasse.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2