Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Zak! (3) Zin en onzin, herinneringen of fictie

Woensdag 11 juli 2012

http://tonve.home.xs4all.nl/hesse1.jpg(dit het derde deel van Zak!
deel 1: http://dagtaak.org/2012/07/zak-ik-hou-van-jou.-woorden-in-het-donker..html
deel2: http://dagtaak.org/2012/07/fictie--hoofdpersoonbescherming-en-literatuur.html )


Zak! Wist ik. Ik ging zitten en typen. Eerst aarzelend, letter voor letter, daarna sneller, als een razende. Het moest terug. Wat ik nog wist, dat schreef ik op, waar ik iets niet meer terug kon halen, verzon ik het.

Ik geloof dat, ondanks de klaarblijkelijke onzin, het leven toch een zin heeft.
 


De mens is het enige dier dat het groepsleven opgeeft om zich als eenling het anderen en zichzelf lastig te maken. Het tarten en beledigen is geen doel op zich maar komt voort uit frustratie, zelfgekozen eenzaamheid, machtswellust,  jaloezie en meestal uit liefde. 

Als ik aan haar denk zie ik een leeg strand voor me. Een schip beweegt, nauwelijks zichtbaar, traag aan de horizon. Een surfer die zich met moeite tegen de golven in werkt. Aan de landzijde achter mij een blaffende hond. Zij loopt met een stok in haar linkerarm tegen de wind in. Het strand is verder verlaten. Ik sta boven op de duintop maar ben er niet echt. Als zij om zich heen zou kijken zou ze een leeg strand zien en kale duintoppen.

Ze is niet een persoon die een wandeling maakt en dan omkeert om hetzelfde traject in tegengestelde richting af te leggen. Het is heel belangrijk dat ze niemand tegenkomt op het strand. Elke opmerking van haar, of zelfs elk zwijgen, zal mijn beeld van haar doen wankelen. Ik kijk haar na tot ze uit het zicht is verdwenen.
 
Het is meer dan acht jaar geleden dat ik haar voor het laatst zag. Op die avond probeerde ze mij te kussen. De hele avond waren we samen geweest zonder een woord te wisselen. Ze pakte me beet, hield me vast en drukte zich tegen me aan. Ik zag haar betraande, iets loensende, ogen en duwde haar van me af. Ze draaide zich onmiddellijk om en vertrok. 

De week daarna heb ik de trein naar Nijmegen genomen. Maandagmiddag was het, ik vertrok vanaf het station Amstel. Samen met mij stonden tientallen mensen te wachten op de trein. Mannen, vrouwen, kinderen, alle leeftijden. Waarom toch al die mensen? In de drukte lukte het niet me te concentreren om waar het werkelijk om ging. Ik ging terug, terug naar de stad waar het begon. De afkeer.

Het kost moeite niet in paniek te raken van de zweetlucht die me begint te omringen. Transpiratie is het eerste teken dat erop wijst dat ik de situatie niet meer onder controle heb. De trein rolt binnen. De wachtenden zetten zich in beweging. Ze beginnen zich als in een stoet te gedragen en lopen met z’n allen met de rijrichting van de trein mee. Ik blijf stokstijf staan. Onbewust ben ik actief bezig mijn bekertje koffie te verdedigen. De zuigkracht van de passanten maakt nu plaats voor een tegengestelde kracht. Ik loop naar het achterste gedeelte van de trein en stap in. De trein zet zich langzaam in beweging.

Ik weet dat ik de Bijlmer bajes gezien moet hebben, het Oriëntal Palace, de Arena, het futuristische Rabo-bank gebouw, maar ik herinner me niets, niets.

Toen ik de Waal onder de spoorbrug zag stromen moet ik bijgekomen zijn. Ik kijk even of ik de witte boot met het rode dak nog op het Waalstrandje bij Lent zie liggen. Dat herinner ik me. De Waal en de poging het bootje te zien.

De trein stopt voor de laatste keer, ik vergeet mijn bagage bestaande uit een grote witte plastic tas niet en loop de trein uit, het perron op. Hier ook weer mensen. Blije mensen die elkaar begroeten. Gewone drukte. Niemand die zich te goeder of te kwader trouw maar iets van me aantrekt.

Toch heb ik het angstaanjagende gevoel bekeken te worden, te worden gecontroleerd. Alsof iemand mijn wegen volgt en conclusies trekt. Ik ben moe en voel me smerig, de reis heeft me geen goed gedaan. Ik snak naar opfrissing, op alle fronten. Met de laatste energie die ik heb herpak ik mezelf.

Ik ga op pad, naar waar het allemaal begon.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken